Simona Halep pornește pentru un nou titlu. La Wimbledon

DE Paul Cozighian | Actualizat: 05.07.2018 - 19:16

După succesul de la Paris, salutat în unanimitate de specialiști, Simona Halep, cea mai bună jucătoare din lume pe zgură, se afla din nou în atenția tuturor, de data aceasta în încercarea de a cuceri primul titlu de grand șlem pe iarbă din istoria tenisului românesc.

SHARE

Paul Cozighian este corespondent special Newsweek România la Wimbledon

____________________________________________________________________________

„Un exemplu de perseverență”, titra cotidianul L’Équipe a doua zi după succesul Simonei la Paris. Sub semnătura Sophiei Dorgan, care urmărește tenisul feminin mondial de 10 ani, prestigioasa publicație franceză nota că „în sfârșit, tenismena din România a dovedit că este cea mai bună jucătoare din lume la ora actuală”.

Newsweek România a stat de vorbă cu Sophie Dorgan, care o cunoaște foarte bine pe Simona Halep. „Victoria româncei (3-6, 6-4, 6-1 cu Sloane Stephens, în finala de la Roland Garros – nota redacției) este pe deplin meritată și absolut logică! De fapt, ținând cont de calitatea jocului ei, Simona merita din plin să câștige și  finala de anul trecut de la Roland Garros dar și finala de anul acesta de la Australian Open. 

Victoria din 2018 a fost una meticulos construită dealungul anilor. A căutat în permanență să-și amelioreze jocul, lovește mai puternic, servește mai bine și își gestionează constructiv emoțiile. Este mult mai surâzătoare și mai «cool». Cred că a învățat pur și simplu din eșecurile precedente și asta e bine. Simona și-a construit astfel un profil de campioană și posedă acum toate calitățile pentru a-și așterne supremația peste tenisul mondial”, a detaliat Sophie Dorgan.


Newsweek România: Ce părere aveți despre fervoarea publicului român? Nu este ea oarecum exagerată pe un teren de tenis unde, în general, încurajările sunt mai reținute?

Sophie Dorgan: Nu, deloc! Mie mi se pare mai degrabă simpatică această ambianță! La Paris, în finală, erau așa de mulți români încât am avut impresia la un moment dat că mă aflu în România! Este dovada că românii își iubesc campioana! Virginia Ruzici mi-a explicat de mai multe ori ce vedetă este Simona în România! Lucrul acesta se vede peste tot în lume unde românii sunt prezenți în număr mare la meciurile Simonei. Steaguri, scandări, e bine că există această fervoare în jurul ei!

La Paris, a fost extrem de emoționantă imaginea antrenorului Darren Cahill, cu lacrimi în ochi, strângând în mână tricolorul românesc.

Într-adevăr! Darren Cahill, un antrenor experimentat, care i-a avut elevi printre alții pe Andre Agassi și Lleyton Hewitt, a fost determinant în cariera Simonei. Iar episodul „rupturii” de la Miami din 2017, unde Cahill a plecat, a fost un adevărat electroșoc pentru ea. 

Este foarte posibil ca acel episod să fi schimbat cariera româncei, fiindcă a ajutat-o să conștientizeze valoarea relației lor și să-și modifice atitudinea pe teren. 

Darren Cahill a reușit să o determine pe Simona să fie mai agresivă și să „intre” în teren. Nu e lucru ușor când ai 1,68 metri! 

Dar poate deveni un atu, fiindcă te poți mișca mai repede decât adversarele! Cahill a reușit să clădească încrederea în sufletul Simonei, suficientă cât să producă un joc de mare valoare! Un exemplu este felul în care s-a perfecționat pe a doua minge de serviciu, care era o mare problemă pentru ea. Anul trecut, Simona a trebuit să se lupte și cu presiunea uriașă, venită din țara ei, legată de dobândirea locului 1 mondial. A fost ceva foarte dificil de gestionat pentru ea. 

Psihologic nu reușea fiindcă încărcătura emoțională era pur și simplu gigantică! Apoi, după ce a scăpat de această obsesie, a venit cea legată de faptul că i se reproșa că nu a câștigat nici un turneu de Mare Șlem… Acum însă, avem o Simona eliberată de toate complexele; o Simona care cred că va câștiga din nou!

Nu credeți că, în prezent, tabloul feminin este mai „bogat”, mai atractiv, decât cel masculin?

Este adevărat că în acest moment avem mai multe jucătoare capabile să câștige un Mare Șlem. Dar tenisul feminin are și el nevoie de vedete! De vedete reale așa cum este Simona Halep. Nu de clone ale Serenei Williams sau Mariei Șarapova. De pildă Daria Kasatkina (Rusia, 21 de ani, 14 WTA – n.r.) este realmente o jucătoare diferită, foarte plăcută de urmărit, spectaculară și cu o bună priză la public. Avem nevoie de spectacol, nu numai de jucătoare care lovesc și doar atât. Nu este suficient.

După victorie, la întâlnirea cu jurnaliștii străini din presa scrisă, Simona a afirmat că, pentru ea, cel mai greu lucru din cele 15 zile de competiție au fost conferințele de presă!

Da! Pentru că bănuiesc că este obligată să reflecteze la ceea ce face și nu este ușor să descrii în cuvinte o emoție atât de puternică! Roger Federer a explicat cândva foarte bine problema aceasta cu conferințele de presă după fiecare meci spunând că: „uneori, anumite întrebări îmi dau de gândit”! Deci nu este inutil să poți ilustra în cuvinte anumite lucruri, bineînțeles având grijă ce spui, în așa fel încât să nu dai informații pe care adversarii tăi potențiali să le poată eventual utiliza în pregătirea următoarei confruntări directe. 

Sunt convinsă că întrebările noastre pot uneori naște idei bune în subconștientul sportivilor. Îi pot ajuta să-și descopere unele laturi ale personalității lor… Trebuie să vezi partea pozitivă a acestui exercițiu cvasi cotidian. Lăsând de o parte faptul că acest lucru face parte din job-ul lor, el le este necesar în construirea unei imagini, utile mai apoi în primul rând în relația cu sponsorii. 

Mediatizarea este absolut necesară, iar noi, jurnaliștii, suntem de fapt liantul dintre un atlet și publicul său. În consecință consider că este important pentru sportivi să vorbească cu presa. În caz contrar, cariera lor riscă foarte repede să se complice!

Simona pare mai rezervată cu presa din țara ei.

Cred că uneori îi este frică. Multe vedete trec prin asta. Este complicat, în zilele noastre, cu existența rețelelor sociale. Pentru că orice faci sau spui poate fi scos din context, reinterpretat și deformat. Uneori și noi, jurnaliștii, cădem în capcana unei postări, ca să ne dăm seama ulterior, verificând sau anchetând, că de fapt nu era nimic grav sau nimic senzațional acolo…

Simona, în schimb, știe să comunice bine pe Instagram, Twitter sau Facebook.

Are mare dreptate! Este vorba despre imaginea ei și are mijloace suficiente ca să o controleze într-o manieră profesionistă. Însă trebuie să țină cont că acest tip de comunicare se adresează în primul rând fanilor ei. Dacă vrea să ajungă la marele public, ea trebuie să comunice cu toată presa. 

Mai ales că a făcut progrese remarcabile în limba engleză și acum poate mult mai ușor să interacționeze cu presa internațională. Nu este ușor pentru o tânără fată să comunice într-o limbă străină. În plus Simona este destul de timidă deci este mai complicat pentru ea! Dar să știți că este mult mai deschisă și și-a însușit cu mult succes rolul de « număr 1 » mondial! Nu pot să-i fac nici un reproș!


Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te