Șefa Agenției care a suspendat-o 4 ani pe Halep, acuzată că ar proteja sportivii care s-ar dopa

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.09.2023 - 18:52
Simiona Halep - Foto: Profimedia Images

Simona halep a fost suspendată 4 ani, pedepasa maximă care se putea primi. Procesul ei lasă în urmă multe suspiciuni. Persoana care conduce organismul care a dictat suspendarea are un trecut controversat.

SHARE

Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani pentru dopja. A primit pedepasa maximă pe care o putea primi sportiva în acest caz. Astfel, cariera Simonei Halep s-a încheiat

Halep a fost depistată pozitiv în luna octombrie a anului trecut. În mai anul acesta, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) i-a adus o nouă acuzație extrem de gravă Simonei Halep. Sportiva acordase, de curând, un interviu în care s-a plâns că nu i se dă dreptul la apărare tocmai de către ITIA.

Citește și: Simona Halep, încă o acuzație de dopaj. Sângele nu era în parametrii normali. Cum se apără sportiva

Șefa Agenției care a suspendat-o 4 ani pe Halep, acuzată că ar proteja sportivii care s-ar dopa

Halep a fost cea care, într-un interviu, a anunțat cine este persoana care vrea să o elimine din tenis

„Încă o dată sunt extrem de şocată şi dezamăgită de atitudinea ITIA. În timp ce reprezentanta ITIA, Nicole Sapstead, a afirmat public, în urmă cu trei zile, că ITIA 'rămâne decisă să acţioneze în cazul Simonei Halep într-o manieră empatică, eficientă şi corectă', în acelaşi timp au cerut oficial tribunalului să amâne audierea mea, pentru a treia oară.

ITIA declară public un lucru, în timp ce în privat face altceva. Am cerut în mod repetat să fiu audiată şi în mod repetat ITIA a căutat să o amâne...”, a scris Halep pe o rețea de socializare.

Cine e Nicole Sapstead, pe care Halep o indică drept vinovată

Newsweek România a scris că Nicole Sapstead se află în mijlocul unui scandal de proporții. Nicole Sapstead, directoarea programului antidoping al ITF, le-a scris, anul trecut, jucătorilor de tenis pentru a-i informa că vor fi testați în zilele premergătoare turneului Miami Open din acest an, care a început în martie.

Organismul de conducere a tenisului mondial a fost acuzat că a fost îngăduitor în privința dopajului, după ce o investigație Daily Mail a descoperit că Federația Internațională de Tenis îi lasă pe cei mai buni jucători din lume să își programeze singuri testele antidoping.

Jucătorii au fost invitați să își programeze perioade de timp pentru testele de dopaj sanguin înainte de turneul de la Miami Open de anul trecut, o metodă despre care experții antidoping spun că face o "diferență uriașă" pentru trișorii care încearcă să scape de depistare.

Jucătorii au fost, de asemenea, anunțați că vor fi prelevate probe de sânge înainte de Openul Franței din 2019 și de US Open de anul trecut. Fostul președinte al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) a comparat abordarea tenisului cu eșecul mult criticat al ciclismului de a demasca anii de consum de droguri ai lui Lance Armstrong.

Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș
Federația Internațională de Tenis (ITF) a fost, de asemenea, acuzată că a umflat numărul de teste antidoping pe care le efectuează, după ce s-a constatat că a publicat date "înșelătoare".

 

'Nu cred că ITF ar trebui să anunțe când are de gând să testeze sportivii pentru depistarea dopajului', a declarat Luis Horta, fostul șef al agenției antidoping din Portugalia. 'Este același lucru ca în trecut în ciclism, când au anunțat că vor testa toți sportivii în ajunul Turului Franței. Nu este bine'.

Nicole Sapstead este fosta directoare executivă a UK Anti-Doping (UKAD), care în prezent este director al programului antidoping al ITF. Mail on Sunday a obținut dovezi că Sapstead le-a scris jucătorilor informându-i că vor fi testați în zilele dinaintea ediției din acest an a Miami Open, care a început în martie.

Scandal cu repetițe
De asemenea, ITF i-a avertizat pe jucători, înainte de Openul Franței 2019 și US Open 2021, că vor trebui să prezinte o probă de sânge ca parte a programului ITF de pașaport biologic al sportivilor (ABP). 

Înaintea turneelor US și Miami Open, jucătorii au fost invitați să își rezerve intervale de timp pentru a se supune acestor teste prin intermediul portalului online "Tennis Anti-Doping Portal".

Un mesaj trimis de Sapstead înainte de Openul de la Miami suna astfel: "Programările pentru a furniza proba de ABP se vor face între orele 09:00 și 18:00 în fiecare zi (în perioada 19-22 martie 2022) și vor fi alocate pe baza principiului "primul venit, primul servit"". Astfel, jucătorii au fost anunțați cu până la patru zile înainte de efectuarea testului.

În cadrul ABP, ITF colectează probe de sânge de la jucători pe tot parcursul anului pentru a monitoriza modul în care se modifică în timp parametrii sanguini ai acestora. Dopajul în sânge poate fi detectat prin anomalii ale biomarkerilor unui jucător.

Nicole Sapstead este persoana la care s-a referit Halep și pe care a acuzat-o că amână să o audieze.

Ce verdict a primit Halep

Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).  

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.  

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:  

Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open 

Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP .

Citește și: Simona Halep, 4 ani de suspendare pentru dopaj. A primit pedeapsa maximă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te