La finalul partidei, a refuzat să răspundă la întrebări, dar a ţinut doar să o felicite pe adversara ei.
„Nu vreau să fiu nepoliticoasă. Nu vreau să răspund la întrebări. Ea a jucat bine. E prima ei victorie într-un turneu de Grand Slam. Vreau să facem acest moment cel mai uşor posibil. Felicitări, Naomi! Nu o mai huiduiţi pe Naomi. A fost un an dificil pentru mine. Sper să mai vin aici şi la anul", a declarat Serena Williams, potrivit DigiSport.
Williams şi-a pierdut cumpătul în trei rânduri, în timpul finalei de la Flushing Meadows, fiind avertizată de fiecare dată. Prima oară, în momentul în care arbitrul Carlos Ramos a anunţat că Patrick Mouratoglou i-a dat sfaturi din tribună, un lucru interzis la turneele de Grand Slam.
„Eu nu trişez pentru a câştiga. Prefer să pierd. Poate nu ştii asta", a comentat jucătoarea americană. Al doilea moment de nervozitate maximă a venit în setul secund, când Williams şi-a pierdut serviciul imediat după ce reuşise break-ul, care părea că poate duce meciul în decisiv. Atunci, Ramos a decis ca game-ul următor să înceapă de la 15-0 pentru Osaka, după ce Serena şi-a făcut racheta praf.
Cel mai greu moment a avut loc după ce Serena l-a numit "hoţ" pe spaniol. Acesta a penalizat-o cu un game pe americancă, scorul devenind 5-3 pentru Osaka. A fost nevoie de intervenţia supervizorilor pentru a o linişti pe Williams, care a adus acuze de sexism la venirea oficialilor: „Sunt mulţi bărbaţi aici care au spus mai multe lucruri şi pentru că sunt bărbaţi nu au păţit nimic. Nu este corect". Au urmat momente în care Serena a fost surprinsă cu lacrimi în ochi.
Serena Williams a ratat un record
Dacă învingea în finala US Open de sâmbătă, Serena Williams ar fi egalat recordul australiencei Margaret Court, câștigând al 24-lea titlu din carieră și devenind în același timp cea mai în vârstă câștigătoare a unui Grand Șlem!
În urmă cu exact 45 de ani, pe 8 septembrie 1973, Margaret Court, actuala recordmenă WTA, câștiga la New York ultimul ei titlu, într-o finală memorabilă (7-6, 5-7, 6-2) în fața unei alte australience, Evonne Goolagong.
Pe de altă parte, o premieră a fost înregistrată: niciodată în istoria tenisului mondial nu am avut un japonez sau japoneză câștigător de Grand Șlem!
Așa că Naomi Osaka a adus Japoniei primul mare trofeu din istorie. Tânăra japoneză, născută chiar în Osaka, este considerată de specialiști ca una dintre posibilele vedete ale următorului deceniu.
Cele două finaliste s-au mai întâlnit o singură dată până acum, tot în 2018 și tot în Statele Unite, la Miami. Acolo Osaka o învingea pe Williams (6-3, 6-2) chiar în primul tur al competiției.
„Bineînțeles că pare oarecum ireal să joc la 20 de ani o finală US OPEN împotriva Serenei Williams! Sunt foarte fericită și încerc să o consider pe Serena ca pe un adversar oarecare, nu ca pe idolul meu dintotdeauna!”, a declarat, înaintea finalei, Naomi Osaka.
De partea cealaltă, multipla campioană americană, care a reușit performanța de a reveni la cel mai înalt nivel la doar 6 luni după relaurea activității competiționale (în urma pauzei legate de nașterea primului ei copil) se declara, în ciuda vârstei, ca fiind într-o fază în care mai are lucruri de învățat și de ameliorat în jocul ei. „Vreau să continui să învăț cum să joc mai bine și să pozitivez în permanență!”, a susținut Serena Williams.
________________________________
Drumul spre finala US OPEN 2018:
SERENA WILLIAMS (SUA, 26 WTA)
Turul I: 6-4, 6-0 cu M. Linette (Polonia, 68)
Turul II: 6-2, 6-2 cu C. Witthoeft (Germania, 101)
Turul III: 6-1, 6-2 cu V. Williams (SUA, 16)
Optimi: 6-0, 4-6, 6-3 cu K. Kanepi (Estonia, 44)
Sferturi: 6-4, 6-3 cu K. Pliskova (Cehia, 8)
Semifinală: 6-3, 6-0 cu A. Sevastova (Letonia, 18)
NAOMI OSAKA (Japonia, 19 WTA)
Turul I: 6-3, 6-2 cu L. Siegmund (Germania, 146)
Turul II: 6-2, 6-0 cu J. Glusko (Israel, 162)
Turul III: 6-0, 6-0 cu A. Sasnovich (Bielorusia, 33)
Optimi: 6-3, 2-6 ,6-4 cu A. Sabalenka (Bielorusia, 20)
Sferturi: 6-1, 6-1 cu L. Tsurenko (Ucraina, 36)
Semifinală: 6-2, 6-4 cu M. Keys (SUA, 14)