Scandal „la cuțite” între Burleanu și Gigi Becali: „A ratat oportunitatea să tacă”.Ce își reproșează

DE Alin Crișan | Actualizat: 27.06.2023 - 21:58
Gigi Becali și Răzvan Burleanu / Foto: Colaj capturi Digi Sport

Răzvan Burleanu a declarat la finalul Comitetului Executiv al FRF, că pentru fotbalul românesc comportamentul finanţatorului clubului FCSB, Gigi Becali, este dăunător.

SHARE

Comentând jignirile lui Becali la adresa conducătorilor care au refuzat să voteze propunerea de eliminare a regulii U21, Burleanu a menţionat că visează să trăiască într-o Românie în care în prim-plan nu vor mai fi oameni cu profil de infractori, ci oameni educaţi.

Scandal „la cuțite” între Burleanu și Gigi Becali

"Pe zi ce trece sunt din ce în ce mai convins că societatea noastră se poate transforma în totalitate doar în momentul în care oameni cu profil de infractori nu vor mai fi în prim-plan. Visez să trăiesc într-o Românie în care în prim-plan vom avea oameni educaţi, oameni simpli care muncesc din greu zi de zi, oameni cărora le pasă să progresăm ca societate. Acest comportament al domnului Becali este extrem de toxic pentru fotbalul românesc.

Domnul Gigi Becali nu are niciun viitor în tot ceea ce înseamnă modelul pe care dorim să îl promovăm şi anume cel din fotbalul european. Este decizia secretarului general dacă va considera că trebuie făcută o sesizare la Comisia de Disciplină. Dar dincolo de o sesizare, dincolo de o amendă, este vorba de abordarea unui om care nu înţelege că fotbalul s-a transformat", a afirmat preşedintele.

"Nu trebuie considerat domnul Becali emblematic pentru ceea ce înseamnă fotbalul românesc în prezent sau în viitor. Domnul Becali nu mai este un partener instituţional, ca persoană fizică, pentru noi ca federaţie şi pentru cele mai multe din cluburi din România. Cred că într-o societate normală, un om care prejudiciază statul, care merge la închisoare şi care nu învaţă nimic din greşelile sale cu siguranţă e un om pierdut. Şi pentru lumea aceasta, dar şi pentru lumea cealaltă în care crede domnul Becali. Cred că domnul Becali a ratat oportunitatea să tacă. De asemenea, a ratat oportunitatea de a-şi transforma propriul club în cel mai important din regiunea noastră. Acest club (n.r - FCSB) ar fi avut potenţialul să rivalizeze constant cu cluburi din regiunea noastră, precum Steaua Roşie Belgrad sau Dinamo Zagreb. Acest club ar fi putut să aibă venituri de 4-5-6 ori mai mari. Sunt sigur că acest club, cu un alt management, ar fi avut cu siguranţă un alt viitor", a adăugat Burleanu.

El a explicat că regula Under-21 contestată de Becali este un instrument pentru dezvoltarea fotbalului românesc.

"Când ne referim la regula Under-21, aş vrea să clarific faptul că aceasta e doar un instrument de intervenţie specifică, care se alătură altora, precum cotele de jucători tineri din eşaloanele inferioare, Liga a II-a şi a III-a, unde vom întâlni inclusiv jucători Under-19 şi altele. Sunt instrumente specifice care împreună formează un puzzle care îşi propune să îndrepte un sistem strâmb", a precizat preşedintele.

Burleanu i-a transmis lui Becali că are trei variante: să accepte regula U21, să o conteste în justiţie sau să se retragă din fotbal.

"Principiul pe care l-am auzit mereu că poţi să faci tot ce vrei pe banii tăi este unul cu care sunt total de acord. Dar doar la tine acasă. Pentru că atunci când ieşim din casă, păşim într-un spaţiu public, un spaţiu comun, iar activitatea în acest spaţiu este foarte atent reglementat de reguli de circulaţie, civile, penale, sanitare şi aşa mai departe. La fel e şi în fotbal, şi la nivel naţional, şi la nivel internaţional. Sunt nişte regulamente care reglementează activitatea tuturor cluburilor. Iar de multe ori trebuie să propunem obiective superioare comportamentului egoist al fiecărui participant.

Nu-i convine domnului Becali? Probabil că asta vreţi să mă întrebaţi... Ei bine, domnul Becali are trei variante pe care le poate accesa în orice moment. În primul rând, acceptă că face parte dintr-un sistem pe care nu-l poate corupe şi-l respectă. Doi, poate apela la justiţia sportivă, pentru că nu trăim într-un sistem dictatorial, orice decizie care nu are la bază un temei legitim oricând poate fi răsturnată. Iar trei, îşi ia jucăriile şi pleacă", a mai spus Răzvan Burleanu.

Finanţatorul grupării FCSB, Gigi Becali, i-a numit "sclavi" pe conducătorii de cluburi care au votat în Adunarea Generală a LPF de marţi împotriva propunerii sale de eliminare a regulii U21 din Superligă.

Şapte cluburi au fost pentru (FCSB, Universitatea Craiova, CFR Cluj, FC Botoşani, FC U Craiova 1948, FC Hermannstadt şi Politehnica Iaşi), şapte împotrivă (FC Voluntari, Oţelul Galaţi, Dinamo, Petrolul Ploieşti, UTA, Universitatea Cluj şi FC Rapid) şi două s-au abţinut (Farul Constanţa şi Sepsi OSK Sfântu Gheorghe).

La finalul şedinţei, Becali i-a numit "sclavi" pe conducătorii de cluburi care au votat împotrivă, menţionându-l în mod special pe acţionarul majoritar al clubului Rapid, Dan Şucu.

Începând cu sezonul 2019-2020, echipele de fotbal din Superligă sunt obligate să folosească în primul unsprezece minimum un jucător sub 21 de ani format la nivel naţional pe toată durata partidei, conform unei decizii a Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. FRF a intenţionat ca din sezonul 2021-2022 să oblige cluburile să folosească şi un al doilea jucător Under-21, însă a renunţat la această propunere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te