Românul ce a avut misiunea de a-l „anihila” pe Pele: L-am atacat kamikaze din spate, ne-am scuipat

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.12.2022 - 08:23
Pele - Foto: Profimedia

Pele a murit la vârsta de 82 de ani! Brazilianul se lupta de mai mult timp cu cancerul, iar corpul său a cedat pe 29 decembrie 2022. În 1970, un fotbalist român a avut misiunea de a-l anihila pe Pele.

SHARE

Pele este considerat de mulți specialiști cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor. Născut pe 23 octombrie 1940, legendarul brazilian a debutat la profesioniști la vârsta de 15 ani, în tricoul lui Santos, și, la 16 ani făcea parte deja din echipa națională a Braziliei. A câștigat 21 de trofee cu Santos și este în continuare singurul jucător cu trei Cupe Mondiale în palmares (1958, 1962, 1970).

România a jucat la Campionatul Mondial din 1970 împotriva Brazilia și a pierdut la mare luptă cu scorul de 3-2. Un singur român a avut onoarea de a rămâne cu tricoul lui Pele și acela a fost Mircea Lucescu.

Liță Dumitru a avut cea mai grea misiune, să-l marcheze pe marele Pele. A fost „umbra” brazilianului pe teren, iar evoluția sa l-a determinat pe Pele să-l numească drept cel mai tare adversar de la Mondialul din 1970. Ce spunea Liță în urmă cu 9 luni pentru GSP despre marea confruntarea.

Ce a zis Liță Dumitru

Eram cel mai tânăr de pe teren și că în fața ochilor l-am văzut din minutul 1 până în minutul 90 pe Pele.

Primele 30 de minute au fost infernale. A fost intervalul în care am jucat altceva decât fotbalul pe care îl știam eu. Intram practic kamikaze la fiecare duel cu el. Îi luam mingea, mă mai dribla, îi luam iarăși mingea. După o jumătate de oră am văzut că nu e imbatabil și apoi am început să joc și ceea ce știam eu...

Antrenorul mi-a zis să evit pe cât posibil să-l las pe Pele să apară direct pe stoperii noștri, Dinu și Lupescu. Și cred că o singură dată s-a întâmplat, dar am rezolvat-o.

Mă depășise, se lansase, era clar că n-am cum să-i mai iau mingea și atunci am făcut un atac brutal, din spate, un clește, direct pe picioarele lui. Mi-am luat "galben”, dar cred că meritam „roșu”. Știu că nea Angelo a dat fiecărui jucător, înainte de meci, o foaie pe care erau scrise calitățile și defectele adversarului direct. Pe foaia mea, la Pele, erau doar calități și un singur defect: poate fi agasat prin vorbe și prin agresivitate.

După ce l-am, faultat, s-a ridicat, mi-a zis „Putana”, apoi m-a scuipat, scrie gsp.ro

Un jucător legendar

Considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cei mai mari jucători de fotbal, Pelé a petrecut aproape două decenii fermecându-și fanii și uimind adversarii ca cel mai prolific marcator al jocului la clubul brazilian Santos și la echipa națională a Braziliei.

Citește și: Trupul lui Pele va fi depus luni pe stadionul echipei Santos pentru cei care vor să-și ia rămas bun

Grația, atletismul și mișcările sale hipnotizante au fascinat jucătorii și fanii. A orchestrat un stil rapid și fluid care a revoluționat acest sport - un stil asemănător cu cel al samba care a personificat eleganța țării sale pe teren.

A dus Brazilia pe culmile fotbalului și a devenit un ambasador global al sportului său într-o călătorie care a început pe străzile din statul Sao Paulo, unde lovea cu piciorul o șosetă umplută cu ziare sau cârpe.

Doar regretatul Diego Maradona, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo sunt menționați alături de Pelé.

Diferite surse, numărând diferite seturi de meciuri, enumeră numărul total de goluri ale lui Pelé între 650 (meciuri de campionat) și 1.281 (toate meciurile de seniori, unele în competiții de nivel scăzut).

Jucătorul care avea să fie supranumit "Regele" a fost prezentat lumii la 17 ani, la Cupa Mondială din 1958 din Suedia, fiind cel mai tânăr jucător care a participat vreodată la acest turneu. El a fost scos de pe teren pe umerii coechipierilor după ce a marcat două goluri în victoria Braziliei cu 5-2 asupra țării gazdă în finală.

Faima lui Pelé a fost atât de mare încât, în 1967, facțiuni ale unui război civil din Nigeria au fost de acord cu o scurtă încetare a focului pentru ca Pelé să poată juca un meci demonstrativ în această țară.

A fost numit cavaler de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în 1997.

Când a vizitat Washingtonul pentru a ajuta la popularizarea jocului în America de Nord, președintele SUA a fost cel care i-a întins primul mâna.

"Numele meu este Ronald Reagan, sunt președintele Statelor Unite ale Americii", i-a spus gazda vizitatorului său.

"Dar nu este nevoie să vă prezentați, pentru că toată lumea știe cine este Pelé".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te