Recunoașteți personajul? Singurul român care a luat de 2 ori Cupa Campionilor. A fugit din țară

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.08.2023 - 14:36
Singurul român care a luat de 2 ori Cupa Campionilor - Foto: Colaj/ Arhivă

Miodrag Belodedici este singurul fotbalist român care a cucerit de două ori Cupa Campionilor Europene, fiind mai titrat decât Hagi. În timpul comunismului a fugit în Occident.

SHARE

Miodrag Belodedici a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua București.

Deși, din punct de vedere material, avea tot ceea ce își dorea în România, Belodedici a decis să fugă în țară înainte de Revoluție.

A fugit din România

„Nu mi-a plăcut sistemul, că nu aveam niciun viitor ca fotbalist, că nu ştiam că o să vină Revoluţia, că o să plecăm în străinătate. După ce vedeam, toţi jucătorii se retrăgeau când apărea unul mai tânar, mai bun şi după aceea plecau la Steaua Mizil.

Nu puteai să îţi cumperi o maşină, un apartament. Iarna, în ’88, m-am hotărât să plec la Steaua Roşie Belgrad. Ştiam ce e acolo. Înainte să plec acasă, am cerut paşaportul, că nu aveam paşapoartele la noi. Le-am spus (n.r. celor de la Steaua) că vreau să mă duc în vacanţă cu mama, în Iugoslavia, că avem un verişor care o să se însoare“, şi-a început povestea Miodrag Belodedici, pentru Telekomsport. 

Citește și: Prețul plătit de Dan Grecu, primul campion mondial la gimnastică. Se retrage. „Durerea e prea mare”

Belodedici a luat decizia să plece după ce statul comunist a refuzat să îl lase să meargă la un meci demonstrativ în Occident.

Norocul lui Belo a fost că satul lui era la numai 200 de metri de Serbia.
Președintele secției fotbal Steaua București de atunci, Tică Danilescu, a povestit pentru prosport.ro fuga lui Belodedici. 

„Belodedici avea pașaport, dar, fiind militar, locotenent la vremea respectivă, lui i s-a făcut un raport, pe care l-am semnat eu, deasupra mea, Gavrilă (n.r. comandantul clubului Steaua la acea dată, Nicolae Gavrilă) și Ilie Ceaușescu (n.r fratele lui Nicolae Ceușescu) și, de sus, l-au aprobat. Eu nu aveam nicio vină, au scris toți, de acord, de acord, de acord! Și, până la urmă, i-au dat drumul. A plecat și el a fost chitit să nu se mai întoarcă.

Apoi, prin curte, prin grădină, sora lui, prietenii au trecut printr-un tub, s-au dus în țara cealaltă, acolo unde era unchiul lui...

Și familia prin grădină, a trecut grădina și s-a dus în țara vecină. Asta a fost problema lui și problema mea că, automat, pe mine m-au trimis la Scornicești. M-au luat de la secția de fotbal, m-au dat deoparte, m-au pus la dispoziția clubului, după am ajuns la Scornicești. Și am stat la Scornicești, noroc că a venit Revoluția. Exact un an.

Miodrag Belodedici: "Eu sînt cel mai titrat fotbalist român!"

Fostul mare internaţional nu se sfiește să declare că a fost mai mare decât Hagi și a afirmat că e cel mai titrat fotbalist român.

„Sunt cel mai titrat fotbalist român pentru faptul că am câştigat de două ori Cupa Campionilor. Nu vorbim aici de notorietate, ci doar de rezultate”, a declarat fostul fotbalist pentru gsp.ro.

Citește și: Recunoașteți personajul? Copilul „născut” în barcă va fi cel mai mare sportiv român din istorie

Belodedici a cunoscut gloria la Steaua București, între 1983 și 1989, și la Steaua Roșie Belgrad, între 1989-1992. A câștigat două Cupe ale Campionilor cu Steaua Roșie Belgrad și Steaua București.

Palmares: 

- 2 Cupe ale Campionilor Europeni (1986 cu Steaua şi 1991 cu Steaua Roşie Belgrad)
- 1 Supercupa Europei (1987 cu Steaua)
- 1 Cupa Intercontinentală (1991 cu Steaua Roşie Belgrad)
- 6 titluri de campion al României (1985, 1986, 1987, 1988, 1989 şi 2001 cu Steaua)
- 3 titluri de campion al Iugoslaviei (1990, 1991 şi 1992 cu Steaua Roşie Belgrad)
- 3 Cupe ale României (1985, 1987 şi 1999 cu Steaua)
- 1 Cupă a Iugoslaviei (1990)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te