Povestea singurului boxer român calificat la Jocurile Olimpice într-un turneu întrerupt de pandemie

DE Mihai Duță | Actualizat: 04.11.2020 - 15:21
Cosmin Gîrleanu a apucat să se califice în sferturile de finală la Turneul Preolimpic de la Londra, apoi competiția s-a întrerupt din cauza pandemiei de COVID 19 Foto: Facebook Cosmin Gîrleanu

Cosmin Gîrleanu are 21 de ani și este deja calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Se întâmpla pe 16 martie la Turneul preolimpic de la Londra. A doua zi, competiția a fost suspendată, iar mulți dintre colegii săi nu au mai avut ocazia să boxeze. Începea primul lockdown.

SHARE

Cosmin a ajuns la box la 10 ani pentru că era un copil plin de energie care-și pierdea timpul prin spatele blocului și crea tot felul de probleme la școală. Mai făcuse ceva fotbal, dar nu l-a prea atras. Părinții, foști sportivi, tatăl,  luptător, iar mama, gimastă, au hotărât să-l dea la box pentru a-și consuma energia, dar și pentru a-și ține temperamentul sub control. Și au luat cea mai bună decizie. Cosmin este acum un sportiv serios, concentrat pe ceea ce face și este, totodată, student la Facultatea de educație fizică și Sport din Timișoara și cursant la Școala de antrenori.

Boxul l-a început a Clubul Sportiv Şcolar Hunedoara, acolo unde este legitimat și acum.

„Acest sport m-a disciplinat , m-a învățat să fiu mai responsabil, să fiu bărbat. Un sportiv de perfomanță după părerea mea trebuie să fie disciplinat, ambițios și foarte muncitor. Degeaba ai talent dacă nu muncești și nu ești serios.”, spune acum Cosmin. Dacă la 10 ani era un copil problemă, la 12 ani câștiga primul său titlu de campion național. Sportul i-a schimbat complet viața.

„Acum am 13 titluri de campion național , sunt campion mondial de juniori , vice-campion european de juniori , vice-campion european Under 22, iar ultima perfomanță, și cea mai importantă pentru mine, este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo”, punctează Cosmin.

În paralel, și a văzut și de școală chiar dacă a fost destul de greu fiind plecat mai mereu în canotnamente: „ Am încercat să îmi dau silința și să mă țin de școală pentru că știu că la finalul carierei sportive trebuie să îți faci și un rost în viață. Acum sunt student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Timișoara, și merg și la cursurile Școalii de antrenori”.

I-a lipsit ringul în starea de urgență

I-a fost foarte greu să pregătească în perioada stării de urgență, fără colegi, fără antrenor și fără acea atmosferă din sala de antrenament.

„În prezent sunt antrenat și pregătit corespunzător dar, din păcate, de la ultima competiție nu am mai avut niciun meci din cauza problemelor cu acest virus. Vor fii mai multe competiții de verificare, însă cea mai importantă este reluarea turneului de calificare de la Londra unde îl voi întâlni pe reprezentatul Turciei și, dacă voi câștiga, voi avea un punctaj mai bun pentru tragerea la sorți de la Jocurile Olimpice”, spune Cosmin Gîrleanu.

El boxează acum la categoria 52 kg și spune cu convingere că îi este mai greu să se păstreze în categorie decât să se antreneze, pentru că antrenamentele le face cu plăcere. Își respectă foarte mult antrenorii cu care lucrează, de la care primește sfaturi nu numai în sală ci și în viața de zi cu zi.

Dacă ar fi fost să facă alt sport, crede că i-ar fi plăcut la lupte, la fel ca tatăl său: „Cred că mi s-ar fi potrivit la fel de bine, dar boxul este cel mai complet sport din lume”.

În timpul liber, lui Cosmin îi place să iasă în oraș cu prietenii , să călătorescă , dar și să-și petreacă timpul cu familia și persoanele ce îi sunt alături: „Toate aceste lucruri mă relaxează și mă fac fericit”.

Acum își dorește să fie sănătos și să aibă putere de muncă pentru a fi în formă maximă la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Cum s-a calificat la Jocurile Olimpice

Pe 16 martie, în cadrul Turneului Prelolimpic de la Londra, Cosmin Gîrleanu l-a învins la puncte (decizie 3-0) pe azerul Rufat Huseinov, în optimile de finală, accederea în sferturi aducându-i calificarea la JO 2020.

Alți doi sportivi români, Paul-Andrei Arădoaie (81 kg) şi Maria Claudia Nechita (57 kg) au obţinuseră victorii duminică, 15 martie  şi erau programaţi să urce din nou în ring marţi, 17 martie. Însă Grupul de lucru pentru box din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic a decis să întrerupă turneul preolimpic european de la Londra.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.