Povestea românului campion mondial la box care fuge din țară ascuns într-un TIR. A învins cancerul

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.10.2023 - 19:54
Povestea românului campion mondial la box care fuge din țară ascuns într-un TIR. A învins cancerul - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Mihai Leu este primul campion mondial al României la box profesionist. Povestea de viață a fostului mare boxer este una absolut impresionantă.

SHARE

Mihai Leu a devenit campion mondial la categoria semimijlocie în 1997. Performanţa hunedoreanului i-a făcut pe mulţi români să privească cu atenţie rezultatele din boxul profesionist, în speranţa că pugilistul va obţine noi şi noi victorii.

Povestea românului campion mondial la box care fuge din țară ascuns într-un TIR

Născut pe 13 februarie 1968, la Hunedoara, Mihai Leu a început să practice de mic diferite sporturi, printre care s-au numărat tenisul sau înotul. Chiar dacă provenea dintr-o familie înstărită, tatăl viitorului campion mondial fiind fost campion naţional la raluri şi conducea un restaurant în Hunedoara, s-a îndreptat la nouă ani spre box.

În timpul liceului, Mihai Leu a fost ochit de conducătorii lui CS Dinamo, care l-au adus în Bucureşti. Timp de patru ani, între 1983 şi 1986, pugilistul a câştigat patru titluri naţionale la juniori, înainte să se transfere la Steaua Bucureşti.

În 1987, la 19 ani, câştiga medalia de aur la Campionatele Mondiale de box pentru juniori de la Havana. 

Citește și: Povestea românului campion mondial la box care fuge din țară ascuns într-un TIR. A învins cancerul

În 1991, Mihai Leu a făcut pasul spre profesionişti, iar în prima luptă l-a învins pe cehoslovacul Gejza Stipak la puncte. Victoriile s-au adunat în contul românului, astfel că pe 22 februarie 1997 s-a luptat cu panamezul Santiago Samaniego pentru centura mondială WBO la categoria supermijlocie. 

În repriza a treia a meciului, Mihai Leu a suferit o ruptură de tendon la braţul stâng. A strâns din dinţi şi şi-a învins adversarul la capătul a 12 reprize. 

Hunedoreanul devenea campion mondial. Şapte luni mai târziu şi-a apărat cu succes centura în faţa irlandezului Michael Carruth. La scurt timp după această victorie, a 28-a din tot atâtea meciuri, Mihai Leu şi-a anunţat retragerea, devenind al doilea pugilist european care îşi încheie cariera fără să cunoască înfrângerea.

Fuge în Germania ascuns într-un TIR

În 1987, după ce a participat la Balcaniada din Grecia, Mihai Leu a decis să nu se mai întoarcă în ţară și fuge în Germania, ascuns într-un camion, sub scaunul șoferului. 

„Când am ajuns în Germania, aveam 19 ani. Locuiam cu chirie într-un apartament cu două camere, mobilat cu un pat cu arcuri vechi şi stricat şi cu un dulap cu o uşă. Eram singur, iar uneori, când ajungeam acolo după antrenamente, mă puneam în pat şi plângeam de dorul celor de acasă, din România.

Citește și: Povestea gimnastei românce care ia 10 curat la Mondiale: Pleacă în Puerto Rico și lucrează la circ

O perioadă, aproape toţi banii pe care îi câştigam, nu erau mulţi, îi cheltuiam pe convorbirile telefonice. Treptat, situaţia mea s-a schimbat în bine. 

Am reuşit, ajutat şi de performanţele mele în sport şi de faptul că învăţasem repede limba germană, să obţin mai uşor cetăţenia germană. Apoi, în septembrie 1989, tatăl meu a reuşit să ajungă în Ungaria, trecând ilegal frontiera, iar de acolo l-am adus şi pe el în Germania', a povestit sportivul, potrivit adevărul.ro.

Pugilistul s-a reîntors în țară după Revoluția din 1989 și s-a stabilit cu familia sa, în Hunedoara.

După ce a devenit campion mondial WBO la categoria semimijlocie în 1997, s-a retras din activitatea competițională, iar Mihai Leu s-a dedicat curselor de raliuri.

Se luptă cu cancerul

În urmă cu câțiva ani, Mihai Leu a fost diagnosticat cu cancer la colon. Campionul mondial a reușit să învingă cumplita boală. Sportivul a aflat că are cancer în urma unui control amănunțit într-o clinică din Viena. Pugilistul a petrecut două luni în spita, a suferit două intervenții chirurgicale, a făcut chimioterapie, iar într-un final a învins boala.

„Am avut multe momente grele în viață, dar cred că întotdeauna este cel mai important să înveți din greșeli, să fii optimist, să ai puterea să treci peste ele. Sportul m-a ajutat foarte mult, pentru că în ringul de box iei lovituri.

Citește și: România a câştigat 308 medalii în istorie la JO de vară. Prima medalie, bronzul la rugby, în 1924

Trebuie să fii în stare să rămâi în picioare, să-ți păstrezi calmul. Tot ce am făcut în sport m-a influențat și în viața de zi cu zi.

Sunt bine, sunt chiar foarte bine, mă simt bine, mă pregătesc de cursă. E totul în regulă. Cel mai important lucru este că am o familie minunată și mă înțeleg foarte bine și cu soția și cu băiatul. În rest, sincer acum, dacă am 100 de lei în buzunar sunt fericit, dacă am numai cinci, sunt la fel de fericit!, spunea Mihai Leu în 2022, potrivit viva.ro

Inițial, sportivul nu a vrut să vorbească despre suferința prin care a trecut, însă a fost încurajat de fiul său, care i-a spus că astfel îi poate ajuta şi pe alţii să aibă încredere şi să lupte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te