Povestea gimnastei românce care ia 10 curat la Mondiale: Pleacă în Puerto Rico și lucrează la circ

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.09.2023 - 19:32
Povestea gimnastei românce care ia 10 curat la Mondiale: Pleacă în Puerto Rico și lucrează la circ - Foto: Colaj/ Arhivă

Eugenia Golea face parte din rândul foarte rarelor gimnaste care a obținut "perfect ten". După ce s-a retras din activitate a plecat în Puerto Rico și a ajuns să lucreze pentru un circ.

SHARE

Eugenia Golea a fost o gimnastă care a concurat în competiții internaționale între 1984 și 1988.

Povestea gimnastei românce care ia 10 curat la Mondiale: Pleacă în Puerto Rico și lucrează la circ

Este cunoscută pentru că a obținut nota 10 perfect la sărituri în concursul pe echipe al Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică din 1987 și pentru că a fost prima gimnastă care a concurat cu două sărituri consecutive în salturi de tip "layout stepout".

Și-a ajutat echipa să câștige o medalie olimpică de argint, un titlu mondial și o medalie mondială de argint.

Citește și: Nicolae Linca, boxerul român care a câștigat aurul olimpic cu un deget rupt. Moare sărăc și uitat

Îi plăceau toate probele în egală măsură, deși a excelat la sărituri și la sol. 

La sărituri a câștigat o medalie mondială de argint și o medalie continentală de bronz, iar la bârnă a câștigat o medalie continentală de argint.

Carieră impresionantă

Golea a început să se antreneze la Clubul Școlar Nr. 2 din București, sub îndrumarea antrenorilor Lucia Marcu și Mihai Demetrescu. Ulterior s-a alăturat echipei naționale la Deva, unde s-a antrenat cu Adrian Gorean, Adrian Stan și Maria Cosma.

Debutul ei ca senioară la o competiție internațională a avut loc în 1984. Deși a avut o evoluție excelentă la Campionatele Balcanice din 1984, unde s-a clasat pe primul loc cu echipa și pe locul trei la individual, a fost lăsată în afara echipei olimpice din 1984.

În 1985, a fost membră a echipei care a câștigat argintul la Campionatele Mondiale de la Montreal. În 1987, alături de Aurelia Dobre, Camelia Voinea, Celestina Popa, Daniela Silivaș și Ecaterina Szabo, Golea a făcut parte din echipa câștigătoare a medaliei de aur la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Rotterdam, Olanda.

Citește și: Povestea Teodorei Ungureanu care pleacă în SUA după ce ia medalii la JO. De ce nu vorbește cu Nadia

În timpul săriturii opționale din finala pe echipe, atât Aurelia Dobre, cât și Golea au obținut nota zece perfect din partea juriului, Golea fiind una dintre cele trei femei (alături de Elena Șușunova și Svetlana Baitova) care au debutat cu dubla răsucire yurchenko la Campionatele Mondiale din acel an.

La individual, ea a câștigat medalia de argint la sărituri, în spatele Elenei Șușunova. Ea și-a mai adăugat în palmares două medalii individuale la Campionatele Europene din 1987 de la Moscova, un argint la bârnă și un bronz la sărituri.

După ce a câștigat argintul cu echipa la Jocurile Olimpice de vară din 1988, Eugenia s-a retras.

Pleacă în Puerto Rico și se angajează la un circ

După retragere, s-a alăturat fratelui ei într-un număr de circ acrobatic. În 1991 s-a mutat în Puerto Rico. Acolo, a lucrat pentru un circ și a ajutat la antrenarea echipei de gimnastică din Puerto Rico.

Citește și: Drama Mariei Olaru: Tatăl gimnastei s-a sinucis, iar mama sa a murit în somn. „Am presimțit”

În cele din urmă, Golea s-a mutat în Statele Unite pentru a lucra ca antrenor de gimnastică și coregraf. Ea a antrenat la American Gymnastics din Bedford Hills, New York și la YWCA din White Plains, New York.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te