Simion Cuțov a fost unul dintre românii care au făcut spectacol în sport.
Povestea lui Cuțov, vicecampionul mondial la box care moare fulgerător la 41 ani: „S-a clătinat”
S-a născut în anul 1952 în comuna tulceană Smârdan Nou, iar copilăria şi-a petrecut-o în oraşul Brăila. Din 1968 practică cariera sportivă, în cadrul clubului PAL Braila, fiind antrenat de maestrul Gheorghe Bobinaru, care se ocupase anterior şi de fratele său – Calistrat Cuţov.
A evoluat la clubul din Brăila până în 1972, cînd s-a transferat la clubul “Dinamo” din Bucureşti, având iniţial gradul de subofiţer, ulterior, în 1976, obţinând gradul de locotenent major.
Citește și: Nicolae Linca, boxerul român care a câștigat aurul olimpic cu un deget rupt. Moare sărăc și uitat
Ca și component al clubului Dinamo, Simion Cuțov și-a trecut în palmares patru titluri de campion național la categoria 60 kg, trei titluri de campion european, unul la juniori în 1972 și două la seniori în anii 1973 și 1975, precum și o medalie de argint la Campionatele Mondiale de la Havana din 1974, dublată de o alta din același metal cucerită la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.
Frații Cuțov „fioroși” în ring, „blânzi” în afara lui
Constantin Dumitrescu, cel care i-a antrenat mulți ani pe Calistrat și Simion Cuțov, a declarat că cei doi frați aveau o legătură specială.
„Frații Cutov aveau o relație specială. Nu i-am văzut niciodată să se certe în public sau să se contrazică. Dacă aveau ceva de discutat se retrăgeau și vorbeau între ei cu voce scăzută”.
În cel mai important meci al carierei, cel din finala categoriei 60 kg de la „Olimpiada Nadiei”, dinamovistul l-a avut ca adversar pe nord-americanul Howard Davis.
Citește și: Povestea gimnastei românce care ia 10 curat la Mondiale: Pleacă în Puerto Rico și lucrează la circ
Finala mondială din 1974 are și ea povestea ei. Simion Cuțov a ajuns în finala categoriei 60 kg unde l-a întâlnit pe rusul Vassily Solomin în fața căruia a pierdut la limită.
Potrivit martorilor oculari, care însă n-au reușit să se pună de acord asupra rundei în care s-a petrecut întâmplarea, Simion, care era în avantaj, a încasat la un moment dat o lovitură care l-a dezechilibrat.
„S-a clătinat un pic iar apoi se uită nedumerit către colț întrebând de ce e numărat”, a declarat fratele său, Calistrat Cuțov Arbitrul n-a oprit numărătoarea la 8, ci la 10, și l-a declarat out pe Simion care, astfel, a pierdut finala.
Peste doi ani, Simion Cuțov reușea să își ia revanșa în fața lui Solomin la Jocurile Olimpice de la Montreal.
Boala îl răpune la doar 41 de ani
S-a retras din viaţa sportivă în anul 1982. În perioada 1982-1988 a fost poliţist în Ministerul de Interne. A ieşit la pensie în anul 1988.
De-a lungul prodigioasei sale cariere, Simion Cuțov a susținut 155 de meciuri, dintre care a pierdut doar 20.
Citește și: România a câştigat 308 medalii în istorie la JO de vară. Prima medalie, bronzul la rugby, în 1924
În semn de apreciere pentru rezultatele deosebite ca și pentru contribuția adusă la îmbogățirea zestrei de medalii a pugilistului român, Cuțov a fost decorat cu „Ordinul Muncii“ clasa a II-a și i s-a acordat titlul de Maestru emerit al sportului.
Simion Cuţov a decedat la data de 20 noiembrie 1992, măcinat de o ciroză hepatică, la vârsta de numai 41 de ani.