O luptătoare de MMA și-a donat creierul pentru cercetare. Este grav afectată de loviturile la cap

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 15.11.2023 - 12:51
Julie Kedzie, o luptătoare de MMA și-a donat creierul pentru cercetare Foto: profimediaimages.ro

O luptătoare din circuitul UFC a decis să-și doneze creierul pentru a fi cercetat. Ea suferă de o gravă afecțiune cauzată de numeroasele lovituri primite la cap. Cazul ei nu este unul singular.

SHARE

Julie Kedzie suferă de depresie, anxietate, hiperactivitate, impulsivitate și insomnie de când s-a retras din artele marțiale mixte în 2013. Toate sunt simptome ale encefalopatiei traumatice cronice (ETC).

ETC este o afecțiune a creierului legată de lovituri repetate la cap și de contuzii.

Afecțiunea, care se agravează treptat în timp, duce la demență și poate fi diagnosticată doar post-mortem.

O luptătoare de MMA și-a donat creierul pentru cercetare. Este grav afectată de loviturile la cap

Kedzie a concurat de 29 de ori ca profesionistă, obținând 16 victorii și 13 înfrângeri, până când s-a retras în urma a patru înfrângeri succesive, dintre care două în UFC.

Citește și: Campionul mondial la categoria grea s-a luptat cu depresia, alcoolismul și drogurile. Cum a câștigat

În vârstă de 42 de ani ea și-a donat creierul pentru cercetări post-mortem.

"Mi se pare un lucru foarte normal. Am fost lovită în cap de multe ori și așa se poate vedea ce este acolo și să fie obținute date folositoare.

Citește și: Cine este primul sportiv naturalizat care a adus un titlu de campion mondial pentru România

"Dacă există o modalitate prin care pot continua să ajut în acest domeniu (al artelor marțiale mixte) și să promovez cauza femeilor, atunci voi spune da",  a declarat Kedzie pentru BBC Sport.

Sportivii, într-o mare varietate de sporturi de contact, sunt mai conștienți de riscurile implicate, ceea ce a dus la o creștere a donațiilor de creier către Concussion Legacy Foundation (CLF).

Doar 45 de cazuri de ETC erau confirmate la nivel mondial atunci când CLF a început să investigheze în 2007, iar acum peste 10.000 de persoane, inclusiv Kedzie, au luat parte la studii.

Dr. Chris Nowinski, care are un doctorat în neuroștiințe și este un fost luptător WWE, a cofondat CLF după ce a "suferit simptome cronice" în timpul propriei cariere sportive.

"Majoritatea luptătorilor profesioniști MMA pe care i-am studiat au avut ETC și vor continua să aibă ETC", spune Dr. Nowinski.

"Nu avem încă foști luptători UFC în vârstă de 70 de ani, așa că nu am văzut pe deplin ce am creat aici".

Numărul mic de subiecți disponibili pentru cercetare a făcut dificilă evaluarea de către medicii profesioniști a efectelor pe termen lung ale loviturilor repetate la cap.

Dintre primele 1.000 de creiere studiate de CLF, doar 10 proveneau din domeniul artelor marțiale, iar majoritatea acestora erau bărbați.

Kedzie spune: "Vreau să ajut femeile din acest sport, deoarece există toate aceste studii asupra creierelor sportivilor de sex masculin și ar putea fi ceva complet diferit din perspectiva unei atlete."

Până în prezent, oamenii de știință nu au putut trage nicio concluzie cu privire la faptul că CTE acționează diferit în funcție de sex.

Creierul unei jucătoare de fotbal australian, cercetat după ce s-a sinucis

Jucătoarea de fotbal australian Heather Anderson a fost prima sportivă profesionistă care a fost diagnosticată oficial cu ETC la începutul acestui an.

Anderson s-a sinucis în 2022, la vârsta de 28 de ani, și anterior își dăduse creierul pentru cercetări post-mortem în cadrul băncii de creiere a CLF din Australia.

Dr. Nowinski spune: "Heather Anderson nu va fi singura femeie cu ETC și sper că vom începe să schimbăm ceea ce se întâmplă mai curând".

"Evident, femeile trebuie să contribuie la această schimbare. Trebuie să începem să purtăm aceste conversații, să spunem ce știm și ce am învățat de la bărbați.

"Poate că asta ne va oferi o schimbare culturală mai rapidă decât am avut cu sporturile masculine".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te