Campionul mondial la categoria grea s-a luptat cu depresia, alcoolismul și drogurile. Cum a câștigat

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.03.2024 - 15:24
Tyson Fury, campionul mondial la box la categoria grea Foto: profimediaimages.ro

Tyson Fury este considerat cel mai bun boxer activ din lume la categoria grea. Pe lângă marile realizări sportive, el a reușit să depășească câteva eșecuri majore și să câștige bătălii personale.

SHARE

Tyson Fury este, fără îndoială, unul dintre cei mai buni boxeri la categoria grea din istoria recentă, relatează The Strive. Însă viața lui nu a fost deloc una ușoară.

Tyson Fury s-a născut în Manchester, Anglia, în 1988, într-o familie cu o lungă tradiție în luptele cu pumnii goi.

Prima revenire a lui Tyson Fury a fost legată de faptul că s-a născut prematur cu trei luni înainte de termen, cântărind la naștere doar 1 kg. Medicii au pariat de la bun început că nu va supraviețui. Cu toate acestea, tatăl său știa că este un luptător și că va reuși să se descurce și să supraviețuiască predicțiilor amenințătoare ale medicilor.

Citește și: VIDEO Meci de box de infarct. Celebrul Tyson Fury, la un pas să fie bătut de un „necunoscut”

Tatăl său i-a dat numele după celebrul Mike Tyson

De fapt, tatăl său a decis să-l numească Tyson, după campionul la box la categoria grea de la acea vreme, Iron Mike Tyson. Știa că fiul său va fi un luptător în toate sensurile cuvântului. Tatăl său a mers chiar până într-acolo încât le-a spus doctorilor că Tyson va crește până la doi metri și va deveni campionul mondial la box, la categoria grea.

Citește și: Când speră ucraineanul Usyk să se bată cu Tyson Fury pentru titlul mondial la categoria grea

Când avea doar 10 ani, a început să facă box, iar un an mai târziu, la vârsta de 11 ani, a părăsit școala pentru a-și ajuta tatăl să câștige bani făcând diverse munci.

La 14 ani, își depășea aproape toți colegii, având deja o înălțime de 1,85 metri.

Tyson avea să ajungă în cele din urmă să fie cunoscut ca un concurent de temut în interiorul și în afara ringului.

În afara ringului, atunci când toți prietenii, rudele și membrii familiei sale se distrau și se îmbătau, Tyson se afla mereu în sala de sport, depunând un efort suplimentar pentru a-și consolida abilitățile.

În interiorul ringului, statura sa era suficientă pentru a intimida majoritatea luptătorilor, dar era, de asemenea, de temut prin rapiditatea și agilitatea mișcărilor sale. Fără îndoială, faptul că a fost mereu primul care intra în sală și ultimul care ieșea a contribuit la dominația sa în sport.

În calitate de boxer amator, a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de Box pentru Tineret AIBA la vârsta de 18 ani, iar în cele din urmă a câștigat titlul ABA la categoria super-grea la doar doi ani mai târziu.

Campionul mondial la categoria grea s-a luptat cu depresia, alcoolismul și drogurile. Cum a câștigat

În decembrie 2006, la vârsta de 20 de ani și la 1,90 m, Tyson a devenit profesionist. În acea primă luptă, și-a dominat primul său adversar din boxul profesionist, obținând un TKO în prima rundă.

După alte câteva meciuri de box profesionist, Tyson Fury va avea în cele din urmă șansa de a câștiga titlul britanic la categoria grea împotriva lui John McDermott. După o victorie prin decizie la puncte, Tyson va dobândi centura; cu toate acestea, va trebui să se confrunte din nou cu McDermott din cauza controverselor legate de luptă. Însă, Tyson Fury avea să-l pedepsească și mai mult pe McDermott, apărându-și cu succes titlul.

Tyson a continuat să câștige meci după meci, apărându-și titlul și adunând în același timp diverse alte titluri și centuri de campion pe parcurs.

A devenit campion mondial pentru prima dată învingându-l pe Vladimir Klitschko

În cele din urmă, va deveni challengerul numărul unu în lume și va lupta pentru titlurile WBA (super), IBF, WBO, IBO și Lineal. Înfrângerea eroului său din copilărie, Vladimir Klitschko, a fost o victorie uriașă pentru Fury, care l-a făcut să devină campionul mondial incontestabil la categoria grea.

Lovit de depresie

După ce a câștigat totul și a ajuns în vârful lumii ca fiind cel mai bun dintre cei mai buni din lumea boxului, Tyson avea să își întâlnească adversarul suprem. În ciuda iscusinței sale în ring, acest nou adversar nu era la fel de ușor de învins ca cei pe care se obișnuise să îi lovească în ringul de box.

La scurt timp după victoria împotriva lui Klitschko, Tyson Fury avea să înceteze antrenamentele, să își piardă concentrarea și să cadă în depresie. În același timp, a început să se distreze, să bea și să consume droguri. Și-a pierdut voința și motivația de a lupta. S-a îngrășat, iar viața lui a început să se prăbușească rapid.

Din nefericire, Tyson Fury va fi, de asemenea, deposedat de centuri din cauza unei clauze de revanșă pe care nu a putut să o respecte împotriva lui Klitschko din cauza problemelor sale de sănătate mintală.

Acest adversar mental a fost mai puternic decât oricare altul cu care se confruntase vreodată. Situația a devenit atât de gravă pentru Tyson, încât se gândea și vorbea în mod constant despre sinuciderea sa.

Tyson va duce această luptă insuportabilă timp de peste doi ani și jumătate.

Cum și-a revenit

Bineînțeles, abia când a ajuns la fundul sacului, Tyson a decis că e suficient. Într-o zi, când era pe punctul de a-și lua viața, a auzit o voce care l-a încurajat să nu meargă până la capăt. În acel moment, a decis să își asculte intuiția.

Avea să afle în curând despre Deonte Wilder, un adversar puternic.  

Constrâns de provocarea unui adversar pe măsură, Tyson a decis să se străduiască să atingă imposibilul. A început să își facă ordine în viață și să-și revină în formă pentru a-și putea dovedi lui însuși și lumii că este cel mai mare campion de box la categoria grea în viață.

În doar șase luni de antrenament, Tyson Fury avea să-și pregătească revenirea. A renunțat la toate dependențele sale, a slăbit și s-a transformat din nou în legenda boxului. așa cum îi fusese scris.

Tyson a revenit în ring în 2019 și, după două victorii ușoare, i s-a oferit șansa de a lupta cu cel care, prin dominarea adversarilor săi, i-a inspirat inițial revenirea în lumina reflectoarelor.

Mult așteptata primă luptă a lui Tyson Fury cu Deonte Wilder avea să se încheie la egalitate. Pentru a tranșa odată pentru totdeauna disputa cu privire la cine este cel mai mare campion la categoria grea în activitate din lume, s-a pus la cale o a doua luptă, permițându-le celor doi titani să se dueleze din nou.

După ce Tyson s-a luptat cu alți doi adversari, a reușit să se confrunte cu Wilder într-unul dintre cele mai așteptate meciuri din istoria boxului la categoria grea. Această a doua luptă avea să fie la fel de feroce ca și prima, dar Tyson avea să iasă învingător.

Punctul culminant pentru această poveste a revenirii lui Tyson Fury a fost inițiat atunci când cei doi pugiliști au căzut de acord asupra unei noi lupte, după ce Wilder a activat clauza din contract pentru o a doua luptă revanșă. Ca atare, urma să aibă loc o a treia luptă. Iar această luptă avea să devină una dintre cele mai mari lupte din istoria boxului la categoria grea.

Lupta a avut loc pe 9 octombrie 2021 și a durat 11 runde istovitoare. După ce el însuși a fost doborât de mai multe ori, Tyson Fury avea să încheie lupta prin victorie, cu un KO în runda a 11-a.

Tyson Fury a reușit ceea ce și-a propus atunci când a decis să revină în ring. Și-a demonstrat lui însuși, și lumii întregi, că este campionul nr. 1 al lumii la categoria grea, a demonstrat că este regele boxului.

De atunci, Tyson și-a apărat cu succes titlul de mai multe ori.

Recent, Campionul mondial WBC la categoria grea, l-a învins pe fostul luptător UFC Francis Ngannou printr-o decizie la puncte, în Arabia Saudită, într-un meci în care nu s-a disputat niciun titlu şi care a fost aproape de a produce una dintre cele mai mari surprize din box

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te