Noi probleme pentru Djokovici din cauza declarației la intrarea în Australia

DE Edi Neagu | Actualizat: 11.01.2022 - 11:55
Djokovici, acuzat de fals în declarații. FOTO: Facebook

Tenismenul a declarat că nu a călătorit 14 zile înainte de sosirea în Australia, însă a fost dat de gol de postările de pe Facebook.

SHARE

Autoritățile de la frontiera Australiei investighează dacă Novak Djokovic a declarat în mod incorect în declarația pe propria răspundere privind Covid că nu călătorise și că nu va face acest lucru timp de două săptămâni înaintea zborului său către statul de la antipozi, aceasta după ce a fost implicat deja într-un scandal privind viza și derogarea sa medicală de la a se vaccina anti-Covid, scrie digi24.ro.

Declarația completată de către un agent al lui Djokovic a fost pusă la îndoială, având în vedere că postări de pe rețelele sociale îl arătau pe sportivul sârb în Belgrad de Crăciun, înainte să zboare din Spania spre Australia pe 4 ianuarie.

Marți, premierul australian, Scott Morrison, a primit un telefon de la omologul său sârb, Ana Brnabić, în care a căutat să gestioneze repercusiunile diplomatice după suspendarea vizei, insistând că regulile de la granița Australiei nu discriminează.

Citește și: Evenimentele din Kazahstan au generat o luptă de interese între Rusia și China

În ciuda faptului că și-a recâștigat luni în instanță viza, soarta lui Djokovic va fi determinată de ministrul imigrației din Australia, Alex Hawke, datorită puterii sale personale de a anula din nou viza și de a-l deporta pe numărul 1 mondial la tenis.

Orice decizie de a anula din nou viza va fi cel mai probabil contestată de Djokovic iar totodată acesta va dori să stea în afara detenției pentru imigranți pentru a putea juca la Australian Open, unde caută să obține al 21-lea titlu de grand slam, un record pentru jucătorii de tenis la masculin.

Pentru a anula viza, Hawke va trebui să ia în considerare o amenințare la adresa siguranței publice, anularea fiind în interesul public.

Aceasta ar putea însemna o nouă investigație în cazul declarației de dinaintea călătoriei lui Djokovic și a aparițiilor sportivului în zilele de după 16 decembrie când a primit un rezultat pozitiv la testul Covid.

Citește și: Ministrul Educației anunță cum pot beneficia de ajutor cei care au pierdut bursa de merit

În declarația de călătorie în Australia, depusă pe 1 ianuarie, Djokovic a bifat „nu” la întrebarea: „Ați călătorit sau veți călători în cele 14 zile de dinaintea zborului către Australia?”.

Declarația este însoțită de un avertisment că dacă este dată o informație falsă sau care dezinformează este „o abatere gravă”, pedepsită și prin sancțiuni civile.

În documentele depuse la instanța federală, Djokovic a spus că pe 1 ianuarie el l-a autorizat pe agentul său să depună declarația sa, înainte să călătorească pe 4 ianuarie la Melbourne, din Spania prin Dubai.

În interviul său de pe 6 ianuarie cu oficialii de la frontieră, Djokovic a confirmat că declarația a fost completat de către agentul său, „bazându-se” pe derogarea medicală primită de la Tennis-Australia, însă nu a fost întrebat în interviu despre călătoriile în perioada anterioară sosirii.

O postare pe Twitter a unui reporter de tenis portughez, Jose Morgado, îl arată pe Djokovic în Belgrad de Crăciun, alături de vedeta handbalului Petar Djordjic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.