Revolta populației din ultima săptămână și represiunea ordonată de președintele Kassîm Tokaev împotriva „teroriștilor” a dus la moartea a peste 160 de persoane.
Secretarul de presă al președintelui fondator al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a anunțat că acesta a predat președinția Consiliului de Securitate al țării, după ce Tokaev a anunțat că a fost demis.
Pentru a potoli tulburările, Tokaev a cerut Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) să trimită trupe de menținere a păcii în țară, cerere care a fost rapid acceptată de membrii grupului - cele șase foste republici sovietice și Rusia. Mai ales că președintele rus era profund nemulțumit de vechiul său prieten Nazarbaev, de când acesta păstrase „neutralitatea” în privința anexării Crimeii, ceea ce favoriza poziția Occidentului.
Potrivit lui Felix Kulov, fost prim-ministru în Kârgâzstan, Tokaev a trebuit să apeleze la CSTO pentru că „nu putea avea încredere deplină în propriile forțe de securitate”. Adică în Nazarbaev.
Citește și
Jinping se autoinvită să ajute Kazahstanul, destabilizat de „revoluții colorate”
Lovitură de maestru a lui Putin în Kazahstan. A fost „invitat” să pună mâna pe resursele țării
Mederbek Korganbaev, un politolog kârgâz, susține că evoluțiile recente indică posibilitatea unei rupturi între grupurile care dețin puterea în Kazahstan – unul condus de Tokaev, care era considerat doar un „pion” al fostului președinte, și celălalt grup, puternic, al liderului fondator al țării, Nursultan Nazarbaev.
Există o luptă între cele două cercuri în domenii cheie, cum ar fi petrolul și materiile prime, și alte sectoare profitabile, a spus Korganbaev.
„Oamenii legați de Nazarbaev opuneau rezistență lui Tokaev, îl împiedicau să facă schimbări sau să ia decizii independente și îl mențineau sub presiune constantă”, a subliniat acesta.
Tokaev a căutat ajutorul CSTO pentru că forțele de securitate din Kazahstan păreau să nu facă nimic pentru a opri jafurile și capturarea clădirilor publice.
Această criză internă duce iremediabil la revizuirea politicilor externe.
Analistul politic uzbec Abduvali Saibnazarov consideră că evoluțiile recente vor avea un impact negativ asupra Kazahstanului și a regiunilor mai mari din Asia Centrală.
„Evenimentele din Kazahstan vor afecta toate țările Asiei Centrale, atât din punct de vedere politic, cât și economic. Intrarea forțelor CSTO în Kazahstan va avea, de asemenea, un impact negativ asupra suveranității geostrategice a statelor regionale”, a spus el.
Deoarece Kazahstanul este un „depozit de cereale și combustibil” pentru Asia Centrală, alte țări din regiune ar trebui să se pregătească pentru o creștere a prețurilor în viitorul apropiat, a avertizat analistul uzbec.
Rusia are cel mai mult de câștigat
Rusia are cel mai mult de câștigat din situația din Kazahstan, atât prin inițiative proprii, cât și prin cea a CSTO, potrivit lui Nazim Iafarsoi, șef adjunct al Centrului Caucazian pentru Relații Internaționale și Studii Strategice (QAFSAM).
Evenimentele recente au afectat foarte mult economia Kazahstanului, ceea ce poate duce la remodelarea relațiilor economice ale țării, a explicat el.
„Din punct de vedere economic, Rusia și China vor fi în competiție în Kazahstan, dar Rusia singură nu poate contracara China. Cred că Turcia va juca un rol aici prin dezvoltarea cooperării cu Rusia, în special în Kazahstan și Asia Centrală”, este de părere Iafarsoi.
Organizația Statelor Turcice a încercat încă de la început crizei să-și ofere ajutorul pentru stabilizarea situației și va încerca să dezvolte cooperarea dintre Turcia și Rusia, în detrimentul Chinei, care avea proiecte largi, avansate, geostrategice în Kazahstan.