Ministrul Sportului, Eduard Novak și- a propus să „pună țara la sport”, în special copiii

DE Bianca Iosef | Actualizat: 23.09.2022 - 14:59
Ministrul Eduard Novak- Foto: INQUAM Photos/ Alexandra Pandrea

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a afirmat, vineri, cu ocazia lansării proiectului Săptămâna Europeană a Sportului, că unul dintre obiectivele mandatului său este "să pună ţara la sport", evidenţiind nevoia de a implica cât mai mulţi copii în această activitate.

SHARE

"Unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu este să punem ţara la sport şi să implicăm cât mai mulţi copii şi să creştem sportul de masă. Cred că acest proiect Be active vine în sprijinul obiectivelor noastre. Ne bucurăm că după atâţia ani organizează şi România prima ediţie şi suntem parte a acestui fenomen european. Îmi doresc că prin aceste eveniment să aducem cât mai mulţi oameni alături de sport.

În primul rând ca să ajungem o naţiune sănătoasă şi sportivă trebuie să plecăm de undeva şi astăzi din păcate avem încă puţine ore de sport în şcoală, foarte puţini sportivi legitimaţi, dar cu aceste proiecte cum este Be active, cu ore alternative de sport în şcoală, cred că putem să aducem un plus valoare şi să ne focusăm. Şi pe partea rurală a ţării, pentru că 48% din ţară este în mediul rural, unde din păcate nu există nici infrastructură pentru sportul de masă", a afirmat Novak.

Citește și: Virusul care „atacă” celulele canceroase până le distruge. Un pacient s-a vindecat complet

El şi-a exprimat convingerea că ideea conform căreia copii nu se mai îndreaptă către activităţile sportive este complet falsă.

Citește și: Premierul spune că una dintre cele mai importante bănci japoneze vrea să susțină proiecte în România

"Este un eveniment care pe noi ne motivează şi care vine în ajutorul obiectivelor noastre. Unul dintre subiectele importante al Strategiei naţionale pentru sport este creşterea sportului de masă şi mă bucur că putem să ne aliniem anul acesta la acest proiect European. Am încredere că va fi unul sustenabil şi va fi organizat an de an.

Ne vom folosi de toate posibilităţile noastre să punem ţara la sport, cred foarte mult în potenţialul nostru. Ne dorim să oferim nişte oportunităţi copiilor, tinerilor şi tuturor celor care doresc să facă sport. Cu siguranţă paradigma aceasta că nu mai vin la sport copiii este falsă. Dacă dăm posibilitatea copiilor să facă sport, ei vor veni, aşa că îndemn pe toată lumea să fie alături, să-i motiveze pe alţii", a adăugat ministrul Sportului.

Europarlamentarul român Victor Negrescu, prezent la conferinţa de presă organizată cu inaugurarea proiectului Săptămâna Europeană a Sportului, a scos în evidenţă faptul că în perioada următoare pot fi accesate fonduri europene în valoare de 53 de milioane de euro pentru organizarea unor activităţi sportive.

"Săptămâna Sportului European reprezintă o iniţiativă europeană care creşte de la an şi astăzi prin eforturile Ministerului Sportului vedem că putem să fim foarte vizibili în plan European. Este o iniţiativă menită să stimuleze cetăţenii, să se implice în acţiuni sportive, pentru că dacă ne uităm la statistici europene, nu stăm tocmai bine. Un studiu realizat recent arată că 80% dintre români nu au practicat niciodată sport, rareori exerciţii fizice sau activităţi sportive, ceea ce plasează pe ultimul loc România în ceea ce priveşte acest tip de activităţi.

Mai mult decât atât, 58% dintre români spun că atunci când fac activităţi sportive, o fac acasă, ceea ce înseamnă că trebuie să investim mai mult în infrastructura sportivă. Şi în sensul acesta avem posibilitatea să accesăm bani europeni. Chiar acţiunea de astăzi este cofinanţată prin ERASMUS, iar în perioada următoare sunt disponibili 53 de milioane de euro pentru activităţi sportive, pentru dezvoltarea unor proiecte sportive. Asta îşi propune această Săptămâna Europeană a Sportului, să îi determine pe cât mai mulţi oameni să se implice în activităţile sportive", a declarat Negresscu.

Campioana olimpică la scrimă, Ana Maria Popescu, a afirmat că ar fi interesant de aflat câţi copii se vor înscrie la cluburile sportive în urma acestei acţiuni organizate la nivel european.

"Sportul de performanţă este direct interesat de astfel de evenimente. Ne plângem că nu mai vin copiii la sport, acum avem ocazia să ieşim în stradă, să ieşim în parc, să le prezentăm copiilor oferta noastră. Fiecare federaţie participantă are ocazie să îşi prezinte sportul într-un mod cât mai atractiv. Ar fi interesant să vedem câţi copii se vor înscrie la cluburile federaţiilor participante, cred că ar fi un punct de plecare.

România a demonstrat în această vară că are resurse, are potenţial, sportivii noştri au urcat din nou pe podium, imnul României a fost intonate la cele mai importante competiţii, sunt competiţii în desfăşurarea în acest moment, le ţinem pumnii sportivilor noştri şi este datoria noastră să ducem mai departe poveştile. Pentru că nu am fi reuşit să ajungem campioni fără oamenii din jurul nostru şi acum este datoria noastră să susţinem astfel de evenimente", a afirmat Ana Maria Popescu.

Fosta gimnastă Simona Amânar a evidenţiat rolul important al modelelor în sport, pe care trebuie să le urmeze copii: "Şi eu vreau să-i felicit pe toţi cei implicaţi în acest frumos proiect şi vreau să le mulţumesc tuturor ambasadorilor care sunt alături de noi şi susţin acest proiect. Ceea ce încercăm noi să facem e să atragem cât mai mulţi copii către sport şi nu numai, încercăm să-i ducem mai departe. De exemplu, la rândul meu, am avut ca şi model pe Nadia Comăneci sau Lavinia Miloşovici.

Cred că cei care vin acum către sport încearcă să urmeze modelele care sunt astăzi aici şi sper ca toţi cei care suntem aici să influenţăm şi să ajutăm cumva copiii care iubesc sportul să ne urmeze şi să obţină rezultate cât mai frumoase. Sperăm ca acest proiect să fie vizibil nu numai în această săptămână, să continue şi după, pentru că este important să avem continuitate, să nu ne oprim, să avem cât mai multe evenimente de acest gen".

Fostul gimnast Marian Drăgulescu speră ca speră ca oamenii să fie atraşi de sport şi la finalul acţiunii Săptămâna Europeană a Sportului.

"Sper ca foarte mulţi copii şi nu numai, de ce nu şi părinţii lor adulţi, să facă mişcare în această săptămână. Sper ca în viitor să înţeleagă toată lumea, şi aici cel mai mult mă gândesc la părinţi, cât de important este mişcarea şi sportul în viaţa noastră. Mi-aş dori ca la anul să celebrăm faptul că facem sport nu numai să atragem lumea pentru a face sport. Va fi o săptămână foarte intense, în mişcare. Eu mă bucur că jobul meu a fost până în anul trecut de a face mişcare. În momentul de faţă sunt antrenor la clubul Steaua, dar găsesc timp să fac în afară de antrenorat şi sport pentru mine. Pentru că ştiu că încă mă ajută", a declarat Drăgulescu.

Săptămâna Europeană a Sportului (SES) este o iniţiativă a Comisiei Europene, menită să promoveze sportul şi activitatea fizică în întreaga Europa. Implementarea SES (EWOS) este în mare parte descentralizată şi efectuată în strânsă cooperare cu coordonatorii naţionali, inclusiv cu Ministerul Sportului, şi cu numeroşii parteneri care sunt ferm angajaţi să sprijine evenimentul.

Săptămâna Europeană a Sportului este este centrată în jurul a patru teme, care să atragă toate categoriile de public: Sport în mediul educaţional, Sport la locul de muncă, Sport în aer liber, Sport în cluburi sportive şi centre de fitness.

În România, principalele momente ale evenimentului vor fi:
- Satul Sportiv - 24-25 septembrie - Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost I.O.R.) - show de deschidere şi ateliere, demonstraţii, activităţi de iniţiere ale federaţiilor sportive naţionale
- Noaptea #BeActive - 24 septembrie - Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost I.O.R.) - spectacol sportiv cu activităţi demonstrative inedite, susţinute pe scenă de federaţiile sportive naţionale;
- Ziua Naţională a Sportului în Aer Liber - 25 septembrie - Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost I.O.R.) - ateliere, demonstraţii, activităţi de iniţiere desfăşurate de federaţiile sportive naţionale;
- Ziua Incluziunii prin Sport - 26 septembrie - Parcul IOR şi Complexul Sportiv Naţional "Lia Manoliu" - activităţi sportive incluzive, desfăşurate pe ateliere, pentru copii, tineri, seniori, persoane cu dizabilităţi;
- Masa rotundă #BeActive (Tinerii şi stilul de viaţă sănătos) - 27 septembrie - Comitetul Olimpic şi Sportiv Român;
- Ziua Naţională a Sportului la Locul de Muncă - 28 septembrie - competiţii sportive interinstituţionale şi demonstraţie interactivă de gimnastică la locul de muncă;
- Ceremonia de închidere #BeActive - 30 septembrie - Ministerul Sportului.

Conform unor date statistice, România se află pe ultimul loc în Europa la practicarea sportului, doar 6% din populaţie făcând sport în mod frecvent, iar 63% deloc.

Organizatorii Săptămânii Europene a Sportului, care va avea loc între 23 şi 30 septembrie, intenţionează să atragă în acest proiect peste 100.000 de participanţi, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te