Max, campion de F1 la 24 de ani și 73 de zile, s-a născut cu volanul în mâini. Vezi Top 5 „All Time”

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 13.12.2021 - 10:56
Max Verstappen, campion de F1 la 24 de ani și 73 de zile. / Foto: Petter Solberg, Facebook.
Imaginea cu Michael Schumacher și „bebe-Max” la boxe nu are nevoie de nicio descriere. / Foto: ESPN, Twitter
Max Verstappen și tatăl său, Jos. / Foto: sfcriga.com

Max Verstappen (Red Bull) a riscat și câștigat cu mult noroc cursa din Abu Dhabi, ultima a sezonului F1 2021, și a obținut primul titlu de campion mondial absolut la vârsta de 24 de ani și 73 de zile, intrând în „Top 5” cei mai tineri campioni de F1 din toate timpurile.

SHARE
Cursa și titlul la piloți în F1 2021 au fost decise în ultimul tur al cursei de pe Yas Marina, când pilotul olandez l-a depășit pe Lewis Hamilton (Mercedes), rivalul său la titlu. Depășirea a venit în urma unei decizii controversate a oficialilor de cursă, care a fost contestată oficial de echipa Mercedes, dar fără succes. 
 
Prin obținerea titlului mondial F1 2021, Max a intrat în „Top 5” cei mai tineri campioni mondiali de F1, alături de nume precum Emerson Fittipaldi, Fernando Alonso și Sebastian Vettel.

Noul campion de F1 s-a născut pe 30 septembrie 1997, cu volanul în mână. Max Emilian Vestappen este fiul olandezului Jos „The Boss” Vestappen, pilot de Formula 1 din 1994 până în 2003, și a lui Sophie-Marie Kumepen, o belgiancă care a fost pilot de karting.

Cum Max a fost plimbat cu căruciorul mai mult prin paddock-uri, inclusiv de bunicul său, care a fost pilot de teste la Benetton alături de un „oarecare” Michael Schumacher, el a început să meargă cu kartul la vârsta de patru ani și jumătate.

Imaginea cu Michael Schumacher și „bebe-Max” la boxe nu are nevoie de nicio descriere.

Max, campion mondial la karting la 16 ani

Fiind jumătate olandez, jumătate belgian, iar domiciliul familiei Vestappen fiind în Bree, în Belgia, la granița cu Olanda, Max a concurat, cu sprijinul logistic și financiar al tatălui său, atât în campionatul de karting pentru juniori din Belgia, cât și în cel din Olanda, iar echipa de uzină a constructorului de karturi CRG i-a „simțit” talentul și l-a înscris în competiții internaționale.

Citește și: „Țiplă, kilometri reali”: 5 mașini daună totală din SUA, fără drept de înmatriculare, confiscate

La 12 ani, Max a pus școala între paranteze și s-a dedicat pasiunii sale, volanul. Iar rezultatele n-au întârziat să apară. Max are în palmaresul de karting WSK Euro Series, WSK World Series la clasa „KF3”, WSK Master Series la clasa „KF2” și titlul mondial la karting, clasa „KZ1”, în 2013, când avea 16 ani.

La sfârșitul anului 2013, Max a făcut primele teste la volanul unui monopost de Formula Renault și a obținut timpi mult mai buni decât mulți piloți mult mai experimentați decât el.

În 2014, a preluat oficial primul volan de monopost, participând în Florida Winter Series, o competiție organizată de Ferrari, alături din viitorii săi adversari din F1 Lance Stroll și Nicholas Latifi, și s-a remarcat obținând trei pole-position-uri și două victorii.

În același an, Max a luat startul în campionatul european FIA F3, cu echipa Van Amersfoort. Din prima, a câștigat zece curse și a terminat campionatul pe podium, pe treapta a treia, alături de Tom Blomqvist și Esteban Ocon. Red Bull Junior Team l-a remarcat și l-a cooptat imediat.

Primul sezon de F1, în 2015, la Toro Rosso, înainte de a împlini 18 ani

Dacă alți piloți au trecut prin GP2 pentru a ajunge în F1, Max a sărit această etapă. În 2015, înainte de a împlini 18 ani, a devenit pilot principal la Toro Rosso. Tânărul olandez a început să doboare „recordurile de precocitate”: cel mai tânăr pilot pe grila de start din F1, cel mai tânăr pilot de F1 care marchează puncte.

Cursa din 2015 de la Montmelo a fost decisivă pentru viitorului carierei lui Max. Plecat de pe patru, Max a asistat la acroșajul Rosberg-Hamilton și, cu o strategie cu doar două opriri la boxe, i-a luat fața coechipierului său Daniel Ricciardo (3 opriri), preluând conducerea cursei. Max a rezistat asalturilor lui Kimi Raikkonen (Ferrari) și a devenit cel mai tânăr câștigător din istoria Formulei 1 – 18 ani și 228 de zile - , doborând recordul lui Sebastian Vettel (21 de ani și 74 de zile).

Anul următor, în 2016, Max Vestappen a fost titularizat în echipa Red Bull, luându-i locul lui Daniil Kvyat, „retrogradat” la Toro Rosso. Iar în cel de-al cincilea sezon de F1 din cariera sa, la doar 22 de ani, a devenit pilotul principal Red Bull.

În cursul sezonului F1 2020, amputat COVID, Max a câștigat două GP-uri, a terminat de 11 ori pe podium și a încheiat campionatul pe locul 3 în clasamentul piloților. Iar acum, în 2021, a intrat în Top-ul celor mai tineri campioni mondiali de F1.

„Top 5” cei mai tineri campioni de F1 din toate timpurile

1. Sebastian Vettel – a câștigat primul titlu mondial în F1 în 2010, la 23 de ani și 133 de zile

2. Lewis Hamilton - a câștigat primul titlu mondial în F1 în 2008, la 23 de ani și 300 de zile.

3. Fernando Alonso - a câștigat primul titlu mondial în F1 în 2005, la 24 de ani și 57 de zile

4. Max Verstappen - a câștigat primul titlu mondial în F1 în 2021, la 24 de ani și 73 de zile

5. Emerson Fittipaldi - a câștigat primul titlu mondial în F1 în 1972, la 25 de ani și 273 de zile

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te