Liga I și toate competițiile sportive din România se desfășoară în afara legii privind COVID -19

DE Mihai Duță | Actualizat: 19.10.2021 - 15:27
Liga I și toate competițiile sportive din România se desfășoară în afara legii. Conform ultimei Hotărâri de Guvern privind starea de alertă, pot participa doar sportivii vaccinați sau trecuți prin boală Foto: INQUAM Photos/ Ștefan Constantin

Toate competițiile din România sunt reglementate de un ordin comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății care se bazează pe o Hotărâre de Guvern care nu mai e în vigoare din data de 6 octombrie.

SHARE

În momentul de față, competițiile sportive din România sunt reglementate de Ordinul comun al MTS și MS nr. 535/1.505/2021, publicat în Monitorul Oficial în data de 11 august 2021. 

Citește și: Românii bolnavi refuză să fie transferați la spitalele din străinătate. Se tem ca vor muri de foame

Așa cum scrie chiar în prima parte a acestui ordin, el se bazează pe Hotărârea Guvernului nr. 730 din 8 iulie 2021 privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe teritoriul României începând cu data de 12 iulie 2021.  

Citește și: Interlopul Vali Nebunu și soția, acuzați că și-au băgat ilegal copilul în România, vor la CCR

Pe 6 octombrie a fost însă emisă o nouă Hotărâre de Guvern cu nr. 1.090 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Această hotărâre introduce noi măsuri și restricții în funcție de valorile ratei de infectare cu COVID-19, astfel că, în mod evident, MTS și MS ar fi trebuit să emită un nou ordin care să țină cont de noile prevederi privind condițiile de desfășurare a activităților sportive în România, ceea ce nu s-a întâmplat.

Citește și: Interlopul Costel Caran i-ar fi cerut o taxă de 100.000 de euro lui Alex Bodi pentru poze împreună

Hotărârea de Guvern nr. 1.090 din 10 octombrie 2021 a fost atacată la Curtea Constituțională însă, până la o decizie finală, prevederile ei sunt în vigoare și produc efecte.

Așadar, toate competițiile sportive, inclusiv Liga I, se desfășoară în afara legii din data de 10 octombrie. 

Prevederi neclare privind desfășurarea competițiilor sportive

Hotărârea de Guvern nr. 1.090 din 10 octombrie 2021 conține niște prevederi neclare privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească participanții la competițiile sportive de pe teritoriul României.

Mai exact, nu face o distincție clară între sportivi, staf și spectatori. Se vorbește doar despre "participanți".  

Nu mai vorbim despre faptul că reglementează desfășurarea competițiilor sportive doar până peste pragul de infectare de 6/1000, în timp ce acum avem indici de infectare de peste 10-12/1000 pe tot teritoriul țării.

Conform actului normativ în vigoare, peste pragul de 6/1000 pot participa la competiții doar sportivii vaccinați

La Art.1, alin. 6 din Anexa 3 a HG nr. 1.090 din 10 octombrie 2021 se spune că: 

6. în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 43 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.

După cum se vede, nu se face o distincție între sportivi și spectatori, ci scrie doar că "Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2".

Așadar, în momentul de față, se înțelege că și sportivii care participă la o competiție trebuie să fie vaccinați sau trecuți în boală. 

Însă competițiile sportive se desfășoară și în prezent în baza ordinul comun al MTS și MS nr. 535/1.505/2021 intrat în vigoare din data de 11 august, care spune că participarea sportivilor la competiții este condiționată de testare înaintea evenimentului sportiv. Doar că acest ordin este emis pe baza unei Hotărâri de Guvern care nu mai este în vigoare. 

Deocamdată nu avem niciun răspuns de la Ministerul Tineretului și Sportului. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te