Incredibilul succes al sportivei care a participat la Olimpiada de la Tokyo pe banii ei. A luat aur

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.08.2021 - 15:34
Beth Shriever a concurat pe banii ei la Tokyo2020. Kye Whyte a câștigat o medalie la masculin. Foto The Guardian

Marea Britanie a decis să finanțeze doar echipa masculină de BMX pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Beth Shriever nu s-a demoralizat, a strâns bani pe cont propriu și a devenit primul sportiv britanic cu medalie de aur la proba de profil.

SHARE

Beth Shriever lucra în urmă cu doar câțiva ani cu jumătate de normă ca suplinitor într-o școală primară din Essex, deși era campioană mondială de juniori din 2017 și se antrena în paralel. Avea nevoie de bani pentru sportul de nișă pe care-l practica, cursele pe BMX.

Marea Britania a decis, după olimpiada de la Rio, că doar echipa masculină de BMX va fi sprijinită financiar, din cauză că niciun ciclist britanic nu câștigase vreodată proba de profil la Jocurile Olimpice.

Așa că, în 2019, tânara a lansat o campania de strângere de fonduri pentru a putea merge la competițiile sportive care să o ducă spre Tokyo 2020. S-a alăturat British Cycling și se antrenează la Manchester cu Kye Whyte, un tânăr care a câștigat argintul, la masculin, în aceeași zi cu ea.

Este singura femeie din echipă. „Nu am crezut niciodată că voi ajunge chiar aici”, a declarat Beth Shriever pentru The Guardian.

Tot efortul a meritat: a reușit să câștige medalia de aur la Tokyo, în urma unei curse impecabile, fiind primul sportiv britanic care a obținut aurul olimpic la această probă. 

Cursele BMX sunt dinamice, dar există și riscuri de accidente. De exemplu, campionul en titre Connor Fields a fost scos din cursă după ce a suferit răni importante.

Beth Shriever a fost într-o formă fantastică, potrivit The Guardian, și-a dominat adversarele în semifinalele, depășindu-le la mare distanță și impunându-se ca una dintre cele mai bune sportive pentru finală. Pe care a dominat-o de asemenea.  

A fost urmărită îndeaproape de Mariana Pajón din Columbia, dar și-a menținut calmul și a reușit să ia medalia de aur cu timpul de 44.358 secunde, câștigând cu doar cu un avans 0.09 secunde.

Pandemia și o accidentare, alte obstacole depășite

Înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Beth Shriever nu a participat la nicio competiție din cauza pandemiei de COVID-19, iar la începutul acestui an și-a dislocat umărul la antrenamente din lipsă de pregătire suficientă.

A revenit pe pistă în primăvară și s-a antrenat pentru Olimpiadă, iar pe pe 30 iulie a devenit campioană olimpică pe Centrul Olimpic de BMX din Tokyo.

„Sincer, sunt șocată. Să fiu aici este o realizare în sine. Uitați unde sunt acum!”, a declarat Beth Shriever, la scurt timp după ce a câștigat aurul olimpic.

Partenerul său de echipă, medaliat cu argint

În aceeași zi, Kye Whyte a obținut medalia de argint la proba masculină de BMX. 

Whyte a depășit două starturi proaste în primele sale două curse, dar și-a revenit și a câștigat a treia semifinală din cele trei.

În finală a încheiat pe locul 2, cu un timp de 39.167 de secunde.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te