În Ungaria, campionate mondiale de atletism, în România, stadionul Iolanda Balaș nu e gata de 14 ani

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.06.2024 - 11:23
Aceasta este arena din Budapesta unde sunt organizate Campionate Mondiale de Atletism Foto: profimediaimages.ro
Acesta este stadionul Iolanda Balaș Sotter din București, la care nu se mai lucrează din 2010 Foto: digisport.ro

Budapesta va organiza primul World Athletics Ultimate Championship, în 2026, după ce, anul trecut, a organizat Campionatul Mondial de Atletism, considerat a fi cel mai de succes din istorie de către Sebastian Coe, președintele World Athletics.

SHARE

Sebastian Coe, președintele World Athletics, a anunțat luni, că Budapesta va găzdui primul World Athletics Ultimate Championship, în septembrie 2026. 

Pe de altă parte, România nici nu poate visa la o astel de competiție întrucât nu are niciun stadion care să corespundă cerințelor. 

Citește și: Prima sportivă din România care a cucerit aurul olimpic: Acuzată de comuniști că și-a vândut medalia

Stadionul Iolanda Balaș Sotter nu a fost nici acum recepționat, lucrările fiind sistate în 2014.

În Ungaria, campionate mondiale de atletism, în România, stadionul Iolanda Balaș nu e gata de 14 ani

Legenda britanică, singurul dublu campion olimpic la 1.500 de metri din istoria sportului, a făcut luni un anunț istoric în capitala Ungariei. 

Budapesta va găzdui aproape 400 dintre cei mai buni atleți din lume, din aproximativ 70 de țări, la noul eveniment revoluționar al atletismului, a spus el. 

Citește și: Se construiește un nou stadion în România! Costă peste 370.000.000 lei și va avea 15.000 de locuri

Prin lansarea World Athletics Ultimate Championship, WA și-a propus să organizeze un eveniment global de atletism care să fie urmărit în întreaga lume la fiecare doi ani, între campionatele mondiale, a spus el. 

Budapesta a fost selectată pentru a fi orașul inaugural al evenimentului, după ce anul trecut a găzduit cel mai de succes Campionat Mondial de Atletism din istorie, a declarat Coe.

Stadionul Iolanda Balaș-Sotter, neisprăvit de 14 ani

Stadionul de atletism Iolanda Balaș Sotter a fost lăsat neterminat din anul 2010, după ce nu au mai ajuns banii pentru finalizarea lucrărilor.

Federația Română de Atletism s-a adresat Companiei Naționale de Investiții, însă din cauza unor probleme birocratice nu s-a întâmplat nimic.

Citește și: Autoritățile dintr-un oraș al României au decis să transforme un stadion într-un mall. Motivul

Proiectul a fost prezentat încă din 2003 și lucrările au fost începute doi ani mai târziu. Tribuna trebuia să aibă 3.000 de locuri, iar la interior să găzduiască spații de cazare pentru sportivi, săli de recuperare, o sală media și cabine pentru comentatori. Totul a rămas, însă, pe hârtie.

Lucrările care au dus la stadiul actual al proiectului s-au desfășurat timp de cinci ani, între 2005 și 2010, când nu au mai existat bani pentru continuarea lui.

În cei cinci ani, a fost investită pentru ridicarea tribunei și pentru crearea spațiilor din interior o sumă imensă, cinci milioane de euro.

În momentul de față, piste de atletism omologate pentru competiții internaționale există doar în patru orașe: București, Pitești, Arad și Cluj-Napoca, dar nu se pune problema ca acolo să poată fi organizat un campionat mondial.

Stadionul Național a fost proiectat doar pentru fotbal, fără pistă de atletism, la fel ca și stadioanele Steaua și Rapid.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te