În 2020, Team Novak avea un singur român. Acum ministrul Sportului vrea 40% români în toate echipele

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 08.07.2022 - 16:39
În 2020, Eduard Novak era singurul român din Team Novak Foto: Facebook

Echipa de ciclism a actualului ministrul al Sportului din România, Team Novak, avea, în 2020, un singur sportiv român, adică el. Cu toate acestea, Eduard Novak a decis, de la sine putere, că în România, toate echipl trebuie să aibă cel puțin 40 % români în componență.

SHARE

Singurul român din echipa de ciclism Team Novak din 2019 era chiar Eduard Novak. În 2020, aceeași echipă, aceeași situație: un român, doi unguri, trei italieni și un ucrainean, adică un procent de 14,3% de sportivi români.

Citește și: Guvernul i-a dat Stadionul de Rugby Arcul de Triumf lui Novak, deși există un litigiu în instanță

E drept, în 2022, Team Novak are în componență șase români, un moldovean, trei columbieni, doi ucraineni, un italian și un ungur, adică șase români și opt străini, ceea ce înseamnă puțin pe 40%. Însă la Turul Ciclist al Sibiului, Team Novak a venit c șase sportivi, dintre care doar doi români. 

Citește și: EXCLUSIV Documentele care arată destinația Stadionului de Rugby Arcul de Triumf

Probabil că acesta a fost și criteriul pentru care ministrul Eduard Novak a stabilit că toate echipele sportive din România să aibă cel puțin 40% români în componență, pentru că altfel nu există o justificare întemeiată.

 

Citește și: Novak a confiscat Stadionul „Arcul de Triumf” imediat după calificarea Stejarilor la Cupa Mondială

Ce echipe sunt amenințate să nu poată începe competițiile naționale

Anunțul lui Eduard Novak a venit exact în perioada precompetițională pentru majoritatea sporturilor de echipă din România care și-au stabilit deja bugetele și componența loturilor.

Pentru echipe precum CFR Cluj, la fotbal, CSM București și Dinamo la handbal, U-BT Cluj la baschet ar fi un dezastru financiar dacă s-ar aplica ordinul lui Novak.

Contractele cu jucătorii sunt deja făcute în urma startegiilor fiecărei echipe. Liga I la fotbal începe săptămâna viitoare, Liga Zimbrilor și Liga Florilor la hanbal, debutează pe 27 august, respectiv pe 28 august.

Novak susține că a consultat federațiile, FRF zice că nu știe nimic

Cu toate că Eduard Novak susține că s-a consultat cu federațiile înainte a impune regula de 40%, iată că Federația Română de Fotbal susține cu totul altceva.

Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat că a luat act de declaraţiile ministrului Eduard Novak cu privire la ponderea de participare a sportivilor români la competiţii.

“Federaţia Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competiţiilor fotbalistice organizate la nivel naţional. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului”, a precizat FRF.

Precedentul echipei de volei Alba Blaj

Anul trecut, Federația Română de Volei a vrut să introducă regula ca fiecare echipă să aibă cel puțin doi sportivi din cinci români, procentul fiind de 33%. Decizia a fost blocată de Volei Alba Blaj la Consiliul Discriminării. La volei, 40% ar însemna 3 sportivi din 5. 

O prevedere discriminatorie

„Raportat la cetățenii UE, regula de impunere a unui minimum de 40 la sută e una discriminatorie și încalcă prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, respectiv Tratatul de bază și directivele privind discriminarea, Cei interesați pot ataca regula în instanță. CNCD se poate doar autosesiza și poate aplica o sancțiune contravențională, dar sper să nu se ajungă aici. Sper ca oamenii să renunțe la această regulă discriminatorie. Pot găsi alte modalități prin care să sprijine sportivii români să facă performanță, dar nu așa. Suntem în UE.”, a spus Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pentru GSP.RO.

"Nu există nicio logică în acest ordin. A fost emis într-un moment de rătăcire totală a ministrului Novak. Altfel nu-mi explic sub nicio formă cum poate uita că România e membră a Uniunii Europene. O astfel de măsură nu se poate aplica referitor la cetățenii UE. Dacă tu, Novak, vrei să o aplici, că tu crezi că ești de capul tău, o să vină ăia de la Bruxelles imediat și o să-ți dea cu ea în cap. Poate așa se va trezi la realitate și domnul ministru al Sportului. Măsura este una 100% discriminatorie, care va fi atacată în secunda doi de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării", a declarat pentru GSP, Dumitru Costin, președintele sindicatului Fotbaliștilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te