Suspendarea pentru dopaj a fostei jucătoare top 20 de tenis și olimpic Varvara Lepchenko pentru utilizarea unui stimulent interzis a fost redusă de la patru ani la 21 de luni, ca parte a unui acord cu Federația Internațională de Tenis.
Acordul a fost obținut după ce Lepcenko a făcut recurs la Curtea de Arbitraj pentru Sport. Acordul a fost semnat în octombrie, aprobat de CAS marți și făcut public vineri de ITF. Agenția Mondială Antidoping a fost de acord.
Mostra de urină a lui Lepchenko după o luată după o în primul tur la Marele Premiu al Ungariei din iulie 2021 conținea stimulentul în cauză. Ea a concurat apoi la alte trei evenimente înainte de a fi interzisă provizoriu timp de patru ani, retrodatată în august 2021.
Apelul ei s-a bazat pe faptul că a găsit ulterioar, într-o geantă de călătorie, capsule despre care s-a stabilit că ar conține substanța pentru care a fost testată pozitiv -- un ingredient care nu era menționat pe eticheta sticlei, scrie espn.com
Citește și: Halep, mai aproape de suspendare. Anunțul oficial care o incriminează. „Nu recomandăm suplimente”
Un caz simular cu al lui Halep
Și Simona Halep se apără la fel: a luat substanța dopantă fără să știe atunci când a consumat un stimulent. Substanța nu apărea pe produs. Și Halep riscă o pedeapsă de 4 ani. Dar, spre deosebire de Varvara, substanța ingerată de Halep ar fi cotată ca mult periculoasă pentru că influențează mia mult performanțele.
Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.
Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.
Apărarea Simonei
Juriștii româno-francezi angajați de Halep au cerut ridicarea suspendării pe termen nelimitat.
Cristian Jura, un judecător român care lucrează la Curtea de Arbitraj a dezvăluit că s-a constatat că substanța se află într-un supliment fără etichetare adecvată. Deși Roxadustat este un medicament eliberat pe bază de rețetă, formula fiind publică, există producători care nu respectă formula.
A consumat un produs infectat
„Se pare că a fost identificată metoda prin care Roxadustat a pătruns în corpul sportivului, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat... Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie specificată pe eticheta produsului sau în informații accesibile printr-o căutare rezonabilă pe Internet”, a spus Jura.
Ce spune Agenția Anti-Doping
Chiar și în cazul în care Simona Halep demonstrează că a ingerat un supliment contaminat – variantă vehiculată recent, românca va fi pedepsită, întrucât ITIA i-a avertizat pe jucători asupra riscurilor pe care le presupune consumul de suplimente nutritive:
„Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța. Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și / sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție.
Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare, arată” Agenția pentru Integritate a Tenisului, citată de prosport
„ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta. Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise. WADA și nici CIO aprobă suplimente.
Niciun producător de supliment nu este în prezent în măsură să declare cu certitudine că produsul lor nu conține substanțe interzise”, a anunțat Agenția pentru Integritate a Tenisului.
Astfel, responsabilitatea pentru consumul de suplimente și ceea ce conțin acestea revin sportivilor. Indiferent, dacă unele ingrediente sunt sau nu trecute pe etichetă. Această idee îngroapă apărarea Simonei.