Lucrările pe stadionul Ghencea, unde a cunoscut gloria echipa de fotbal Steaua București, se desfășurau alert în cursul zilei de azi. Se lucrează atât la exterior, cât și în interiorul arenei.
Stâlpii exteriori de susținere sunt deja finisați, iar la interior tribunele sunt la stadiul de beton, în curând putând fi montate scaunele. Tribuna oficială a fost „desenată”, există montate geamuri, iar suprafata de joc este nivelată, nu peste multă vreme urmând a fi întins gazonul.
Reporterul Newsweek România a fost însoțit în vizită pe șantierul stadionului de fostul fotbalist al Stelei, ex-internaționalul Iulian Miu (foto sus). La 43 de ani, acesta era într-o formă fizică care amintea de perioada sa de glorie (1996 - 2002) petrecută la Steaua București. Pe unul din terenurile apropriate, echipa se antrena sub îndrumarea principalului Daniel Oprița.
Cine va juca pe Ghencea
Newsweek România a vrut să știe ce se va întâmpla cu stadionul după terminarea Campionatului European din această vară, când terenul va fi locul de antrenament al unor echipe naționale.
Clubul Sportiv al Armatei Steaua București ne-a precizat, în exclusivitate:
„Beneficiarul stadionului Steaua – Ghencea este Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. Stadionul se află în proprietatea publică a statului, în administrarea Ministerului Apărării Naționale și în folosința CSA Steaua București. Orice imobil aflat în proprietatea statului, în administrarea Ministerului Apărării Naționale și în folosința CSA Steaua București, poate fi folosit în condițiile legii…
Întrucât nu s-au realizat branșamentele de utilități ale stadionului, valoarea finală a contribuției Ministerului Apărării Naționale și a Clubului Sportiv al Armatei Steaua la această investiție nu este finalizată și se cuantifică pe etape de proiect.”
Astfel, închirierea stadionului Ghencea trebuie să aibă aprobarea Ministerului Apărării Naționale. Aflat în conflict cu Becali, este greu de crezut că ministerul va fi vreodată de acord să închirieze stadionul modern către echipa FCSB, patronată de Gigi Becali.
Care este stadiul lucrărilor
Potrivit Companiei Naționale de Investiții care derulează acest proiect:
- capacitatea stadionului va fi de 31.254 de spectatori.
- a fost avizat Studiul de fezabilitate prin HG. 85/7.03.2018. În urma publicării anunțului de participare nr. 183812/23.03.2018, în data de 10.05.2018 a avut loc deschiderea ofertelor depuse.
- În data de 18.07.2018 a fost încheiat contractul cu asocierea declarată câștigătoare. Valoarea contractului este de 210.067.331 lei fără TVA, cote și taxe.
- În data de 07.02.2019 s-a emis Autorizația de construire de către Primăria Sector 6 București. În data de 25.02.2019, ulterior notificării ISC cu privire la demararea lucrărilor de execuție, conform prevederilor legale, a fost emis ordinul de începere al lucrărilor de execuție privind noua arenă sportivă.
- S-au executat lucrările de infrastructură în proporție de 95%. Restul de 5% constituie goluri tehnologice necesare evacuării utilajelor mari din interiorul stadionului. Se execută lucrări la partea de suprastructura a stadionului, lucrări din beton monolit și prefabricate. Stadiul acestor lucrări este de cca.95%.
Au început lucrările la instalații și arhitectura pentru spațiile aferente subsolului stadionului. Stadiul acestor lucrări este de cca. 35%. Din 16.10.2018 a început montarea confecției metalice a acoperișului.
În prezent, stadiul este de 65%. De asemenea, în data de 10.12.2019 a început montarea învelitorii pe tribuna vest. Grad de execuție 30%.