Echipa FC Mariupol va renaşte din propria ei cenuşă. Minunea aceasta fotbalistică se produce acum

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.05.2023 - 15:47
Stadionul Illichivets, din Mariupol, înainte să fie distrus de ruşi - Foto: Wikimedia/Виктория Сидорова/CC BY-SA 3.0

FC Mariupol nu era o echipă de fotbal ucraineană de top, până la începerea războiului, dar era unul dintre actanţii tenaci ai primii divizii din Ucraina, numită Persha Liha. Acum, Mariupol a fost capturat de Rusia, dar FC Mariupol este nou al echipei AA Batel.

SHARE

Totul, „pentru a arăta că spiritul nostru nu poate fi rupt”, a declarat vicepreședintele FC Mariupol, Andriy Sanin.

FC Mariupol trăieşte

AA Batel - o echipă de divizie a treia din regiunea Prudentopolis, din Parana, cue o mare comunitate locală ucraineană - a adoptat numele, echipamentul, stema și logo-ul lui Mariupol și a urcat pe teren, cu culorile acestui club, conform besoccer.com.

Orașul-port Mariupol a căzut în primăvara anului trecut, după un lung asediu, iar Sanin și familia lui au reușit să fugă pe 22 martie.

O săptămână mai târziu „mai multe obuze rusești au zburat în casa mea privată din Mariupol și aceasta a fost distrusă”, își amintește el.

Citeşte şi: Ocupanţii ruşi de lângă Mariupol evacuează un sat întreg, pentru a naţionaliza casele oamenilor

Mariupol trebuia să-i găzduiască pe rivalii de la FC Kollos, în schimb rușii le bombardaseră centrul de antrenament și le ocupaseră campusul. Echipa a trebuit să fie desființată.

„Mariupol a fost supus în mod constant bombardamentelor de artilerie; mii de cadavre zăceau pe străzi”, a spus Sanin.

„În astfel de condiții, a rămas o singură emoție – frica de moarte”. În schimb, AA Batel a dat o nouă viață clubului ucrainean, deși la mii de kilometri distanță.

Citeşte şi: Comandantul Batalionului Azov, Oleg Mudrak, care a apărat Mariupol și Azovstal, a murit la 35 de ani

„FC Mariupol a întins mâna și a fost o decizie ușoară să îmbrățișez și să-i aducem un omagiu echipei”, a declarat pentru AFP Alex Lopes, președintele AA Batel.

"Mariupol a fost unul dintre cele mai afectate orașe/regiuni din Ucraina. FC Mariupol și-a pierdut centrul de antrenament și facilitățile, aveau nevoie de ajutor urgent", a spus Lopes.

"Întregul proces a durat multe luni. A fost foarte emoționant pentru mine și pentru întreaga comunitate din regiune să aduc acest frumos omagiu."

Nu au reuşit să se mute din Mariupol

Pentru mulți din afara Ucrainei, apărarea Mariupolului a devenit un simbol al rezistenței ucrainenilor împotriva forțelor armate rusești, care pe hârtie le depășeau cu mult în număr, din toate punctele de vedere.

„Parteneriatul nostru cu AA Batel, în cadrul proiectului #FCMariupolLives, este conceput tocmai pentru a arăta că spiritul nostru nu poate fi rupt”, a spus FC Sanin.

„Datorită sprijinului lumii democratice, Ucraina va putea supraviețui în lupta sa”.

Spre deosebire de rivalii lor de poveste, Șahtior Donețk, care au reușit să se mute la Lviv, când Rusia a invadat Donbasul, în anul 2014, aceasta nu a fost posibil lui Mariupol. 

Sanin a spus că o astfel de mișcare ar fi necesitat capacități financiare și organizaționale mari, dar „potențialul nostru a fost complet pierdut în Mariupolul distrus”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te