Cine e campioana cu 4 recorduri mondiale, care s-a antrenat singură și era urmărită de Securitate

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.01.2024 - 10:33
Cine e campioana cu 4 recorduri mondiale, care s-a antrenat singură și era urmărită de Securitate Foto: captură Yuotube România Regional
Finala la 1500m Jocurile Olimpice Seul 1988: Paula Ivan (România), Mary Decker Slaney (SUA), Doina Melinte (România), Andrea Lange Hahmann (RDG) Foto: profimediaimages.ro

O mare campioană a României a fost urmărită de Securitate și s-a antrenat o vreme singură. Chiar și așa a câștigat numeroase competiții, dar a rămas cu sechele. S-a retras în plină glorie.

SHARE

O mare campioană a României, care a stabilit patru recorduri mondiale, era urmărită de securitate și s-a antrenat, o vreme, singură. 

În școala primară, a cochetat cu gimnastica. Apoi și-ar fi dorit să devină balerină, dar părinții nu au fost de acord să plece la Cluj pentru a-și urma acest vis.

Cine e campioana cu 4 recorduri mondiale, care s-a antrenat singură și era urmărită de Securitate

Doina Melinte a urmat liceul la Bistrița, unde a început să practice handbalul. Cariera sa în atletism a început abia după ce a câștigat un cros care a avut loc în orașul natal și a fost remarcată de antrenorul Ioan Zancă. La scurt timp a început să obțină rezultate promițătoare pe distanțele de 400, 800 și 1500 m.

Citește și: Povestea campionului mondial Ștefan Birtalan. Părăsit de mamă la 2 ani, o revede după două decenii


Finala la 1500m Jocurile Olimpice Seul 1988: Paula Ivan (România), Mary Decker Slaney (SUA), Doina Melinte (România), Andrea Lange Hahmann (RDG) Foto: profimediaimages.ro

A urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport din Suceava și sub îndrumarea antrenorului Dorin Melinte și-a ridicat nivelul performanței. Astfel, în 1979, după terminarea facultății, a fost cooptată în lotul național de atletism al României.

Citește și: Recunoașteți personajul? Mare campion, printre cei mai puternici oameni din lume. Suspendat pe viață
 
A realizat 18 recorduri naționale în sală și în aer liber, 13 recorduri europene în sală și patru recorduri mondiale. A participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, unde a cucerit o medalie de aur la 800 m și una de argint la 1500 m.

Citește și: Cine este handbalistul român care are parteneriate cu SpaceX și NASA. A început ca ajutor de ospătar

Și-a adjudecat două titluri mondiale în sală la 1500 m, în 1987 și 1989, a fost de cinci ori campioană europeană în sală - la 800 m (1982, 1989) și la 1500 m (1985, 1988, 1990), a câștigat zece titluri de campioană națională și multe alte medalii la campionatele internaționale de anvergură.

A devenit antrenor de atletism după retragerea din activitatea competițională, în 1992, după Jocurile Olimpice de la Barcelona - unde s-a calificat în finala de la 1500 m, dar a abandonat după primii 300 m.

A fost declarată „Cel mai bun sportiv al anului 1990” și Cetățean de Onoare al orașului Bacău.

A primit titlurile de Maestru al Sportului, în 1978, Maestru Emerit al Sportului, în 1994, și Antrenor Emerit. În 2000 a fost distinsă cu Ordinul național „Pentru Merit” în grad de comandor.

Din 1993 până în 2010, a ocupat funcția de director al Direcției Județene pentru Tineret și Sport (DJTS) Bacău, după care a fost numită director al Agenției Naționale pentru Sport și Tineret (ANST), funcție pe care a ocupat-o din decembrie 2010 până în 2012. Apoi a devenit vicepreședinte al Agenției Naționale Antidoping (ANAD).

A rămas cu sechele

A suferit accidentări și vreme de patru ani, din 1989 și până în 1993, a fost propriul ei antrenor.

Doina Melinte a mărturisit că a rămas cu sechele la nivel fizic. De asemenea, a povestit un episod dintr-un aeroport, când Securitatea i-a urmărit fiecare mișcare.

Sportul de performanță, prin efortul pe care l-am depus, a lăsat unele sechele la nivelul fizicului. Nu putem spune că noi, sportivii de performanță, suntem chiar sănătoși. Am fost monitorizată de Securitate, dar pentru mine a fost ceva normal. Niciodată în cariera mea sportivă nu mi-am dorit să reprezint o altă țară decât România.

Îmi aduc aminte că veneam odată de la Jocurile Mondiale Universitare de la Edmonton și am făcut o escală.

Voiam să-mi cumpăr un pardesiu care costa 300 de dolari și normal că nu mi-l puteam lua deoarece securistul era după mine.

Așa că m-am enervat, m-am dus în avion unde realmente m-am așezat pe scaun și mi-am pus sacoul peste mine. Am adormit și m-am trezit că nu mai pleca avionul. Securiștii mă căutau și nu mă găseau, că mă învelisem cu sacoul”, a declarat Doina Melinte, pentru Fanatik.

Accidentările au fost un alt element care i-a cauzat probleme de-a lungul carierei. Doina Melinte își amintește cum timp de 3 luni nu a putut alerga din cauza unei accidentări în cadrul unei competiții din Barcelona.

Am avut ceva, în cursa de 1500 de metri de la Barcelona, care m-a costat foarte mult. Și încă un accident în 1988 când am avut o fractură de stres la tibie pe care am descoperit-o într-un cantonament. M-a făcut ca, timp de 3 luni, să nu pot să alerg.”

Doina Melinte a cucerit 4 recorduri mondiale, iar în tot acest timp, ea a fost propria ei antrenoare. Fosta sportiva spune că a fost o muncă destul de grea să rămâna în formă.

Am stabilit 4 recorduri mondiale. Primul a fost în 1988, la NY, unde am doborât recordul mondial de 1 milă.

A fost o cursă grea, mi-au pus iepure. Surpriza a fost că acolo, la NY, am bătut recordul mondial al unei americance. 

Apoi în Canada, la 1500 de metri, pe cea mai scurtă pistă din lume. Iar cea mai mare surpriză a fost în 1990 când, din nou la NY, au stabilit organizatorii că pot să-mi dobor propriul record mondial, cel de 1 milă.

Nu a fost atât de ușor să mă mențin în înalta performanță, a fost o muncă grea, cu multă disciplină, cu reguli bine stabilite.

Cred că, în sport, mult mai multe persoane de sex feminin au reușit să se mențină acolo sus. Din 1989 până la terminarea carierei mele sportive din 93 am fost propria mea antrenoare.”

S-a retras în plină glorie

Doina Melinte s-a retras din atletism în 1993, la vârsta de 36 de ani, deși se afla în culmea succesului. Legendara atletă este de părere că a făcut acest pas la momentul potrivit.

Deja eram în 1993 și tot ce îmi propusesem în carieră realizasem. Nu mai eram motivată să muncesc, să fac atâtea sacrificii.

Îmi aduceau și succese, dar deja aveam 36 de ani și am decis să mă retrag. Am plecat în ianuarie 1993 într-un turneu în America.

În momentul când am plecat din țară am zis că sunt ultimele mele curse și aici se încheie cariera mea de sportivă. Când am revenit acasă am zis 'Gata' și asta a fost.

Acum 30 de ani ne antrenam pe noroi, gheață, nu aveam nici pistă de atletism pentru sală. Aveam niște condiții oribile, ne impuneam că aici trebuia să stăm, că de aici vine performanță. Astăzi sportivii au cu totul alte condiții, stau în cantonamente în țările calde, dar rezultatele nu mai sunt cele care au fost odată.”, a mai adăugat Doina Melinte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te