Povestea înfruntării ratate dintre Pele și Dobrin la Mondialul din 1970. Cât de vinovat a fost Gicu

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.12.2022 - 21:43
Dobrin - FOTO: gsp.ro

Considerat cel mai mare fotbalist român din istorie, Dobrin a ratat momentul carierei. El nu a intrat în niciun meci la Mondialul din 1970. România a jucat împotriva Braziliei în grupe, dar Dobrin nu a jucat niciun minut contra lui Pele.

SHARE

Pele a murit în această seară la Rio de Janeiro.

Nicolae Dobrin, a urmărit din tribună toate cele trei jocuri ale României. Antrenorul Angelo Niculescu a refuzat să îl folosească pe motiv că "Magul din Trivale" nu se pregătea corespunzător, plîngîndu-se din cauza căldurii din Mexic. De asemenea, piteşteanul pierdea nopţile, întorcîndu-se tîrziu la hotel.

România a întâlnit Brazilia în al treilea meci al grupei, decisiv. Dobrin nu a jucat împotriva celuilalt număr 10 al Braziliei - Pele - după ce antrenorul România l-a exclus din lot pentru viața extrasportivă.

Până în ziua de azi există o dispută care iscă mari pasiuni: merita Dobrin să joace împotriva unui alt magician? Pele?

„Pentru mine, participarea la Mexico ’70 a fost împlinirea unui vis”, mărturisea antrenorul naționalei de atunci Angelo Niculescu, care nu ocoleşte nici subiectul Nicolae Dobrin.

 

Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”

„După mine, Gicu a fost mai mare decât Hagi, pentru că ştia să dea culoare fotbalului, era un artist care îmbina plăcutul cu utilul. Totuşi, acelaşi Dobrin mi-a creat mari neplăceri în Mexic. Cerea mereu un tratament special. Să facă ce făcea şi la club, adică doar ce voia el. Or, la Naţională nu se putea asta.

Citește și: Destinul actriței după care lumea întorcea capul. Așteptată 30 ani, marea iubire moare în accident

Era comod şi nu depunea efort decât dacă avea chef. Altfel, era băiat de treabă”, spune antrenorul care nu l-a folosit niciun minut la Mondialul de acum 40 de ani. Şi-şi motivează decizia:„Dobrin a venit în Mexic ca să se distreze şi să se simtă bine. Pleca noaptea din cantonament împreună cu Rică Răducanu şi veneau dimineaţa. Odată i-am aşteptat în paturile lor, eu şi secundul, ca să nu ne mai poată minţi. Şeful delegaţiei a vrut să-i trimitem acasă, dar m-am opus, pentru că ne făceam de râs.

Dobrin se uita mereu la englezi. Ăia mai beau câte o bere, mai stăteau la o terasă, dar erau campioni mondiali. Noi ce eram? Nişte anonimi. La ultimul meci de pregătire, s-a tras undeva în stânga, la umbra tribunei, şi nu se mişca de acolo. I-am zis:«Gicule, ce faci?», «Nea Angelo, eu nu pot. Nu vezi ce soare e?». «Gicule, tu ai zis că nu poţi. Să ştii că nu s-a născut încă fotbalistul cu umbrelă». Şi atunci, eu de ce să joc cu Dobrin? Ca să-i fac lui un hatâr şi să mă compromit eu? Oricum, la vremea aceea nu mi-a reproşat nimeni nimic. După ani de zile s-a ridicat problema:de ce nu a jucat Dobrin în Mexic? Acum aţi aflat de ce nu a jucat”, scrie historia.ro

România la CM din Mexic:

2-1 cu Cehoslovacia,

0-1 cu Anglia,

2-3 cu Brazilia.

Cine a fost Dobrin

A fost campion al României cu FC Argeș, de 2 ori și a câștigat de 4 ori, titlul de cel mai bun fotbalist al anului.

S-a ridicat deasupra tuturor, ieșind în evidență de nenumărate ori, dar mai ales la 14 decembrie 1972, la Madrid, când a evoluat într-o Selecționată a lumii alături de marele Eusebio, Gento, Amancio, Bene etc., atunci când spectatorii madrileni l-au ovaționat minute în șir cu celebrul: OLE, OLE, OLE!, potrivit site-ului de prezentare al FC Argeș Pitești.

Mai bun ca Hagi

Publicația ”Calciomercato” din Italia îl considera pe Dobrin drept ”cel Mai Bun Fotbalist Român Din Toate Timpurile”. 

„Geniul pentru care Santiago Bernabeu a negociat cu dictatorul Ceaușescu. Mai bun ca Hagi, dar iubea vinul”, a titrat site-ul peninsular.

A fost curtat insistent de Real Madrid - „puternicul președinte Santiago Bernabéu a fost fascinat de el și i-a oferit două milioane de dolari lui Nicolae Ceaușescu”.

Italienii scriu că atunci „Când delegația a aterizat în Mexic, Dobrin nici nu putea sta în picioare de beat ce era. Ca pedeapsă, cel mai bun fotbalist român al momentului nu a jucat niciun minut la turneul final”.

Dobrin nu a ajuns la Real Madrid și din alt motiv, „nu doar pentru că avea 25 de ani, iar limita de vârstă la care un fotbalist putea pleca din România era 30 de ani”, a scris Calciomercato. În 1972, când s-a pregătit la Real în acele zece zile dinaintea meciului pentru retragerea lui Gento, el nu a fost încântat de antrenamentele madrilenilor.

„Cu Miguel Munoz antrenor, munceau foarte mult fără minge. Alergare, alergare și iar alergare. Atât de multă tactică, jucau minipartide în care aveau voie maximum trei atingeri, iar driblingul era interzis în afara ultimilor 25 de metri. Mi se părea că sunt un robot. Nu, acel fotbal nu era făcut pentru mine, deși cu banii pe care i-aș fi câștigat aș fi stat fără griji toată viața”, a spus Dobrin menționat de gsp.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te