De 11 ani, medaliați la mondiale și europene

DE Mihai Duță | Actualizat: 28.12.2018 - 08:58
Răzvan Hengariu (stânga) și Paul Iordache (dreapta), doi dintre cei mai titrați sportivi ai României

Karateka din Voluntari au câștigat prima medalie în 2007, la Campionatul Mondial. De atunci, an de an iau titluri mondiale și europene la diferite categorii de vârstă.

SHARE

La începutul anilor 2000, în zona Voluntari consumul de droguri de mare risc făcea ravagii mai ales în rândul copiilor și tinerilor. Sportul a fost una dintre soluțiile pentru scăderea numărului victimelor.

La început, în 2005, clubul sportiv avea doar trei secții: fotbal, box și karate. „În acel an am venit și eu ca antrenor de karate shotokan. Atunci erau cam 40 de sportivi cu totul. Din 2007, sunt și antrenor și administrator al CSO Voluntari. În 2010, fotbalul s-a separat de restul sporturilor. Atunci aveam cam 700 de sportivi din care jumătate erau la fotbal, acolo unde aveam echipe la toate categoriile de vârstă. În prezent, avem 13 secții în care se antrenează 1.081 de sportivi, de la copii, la seniori. 95 la sută dintre sportivi sunt din Voluntari“, explică evoluția clubului pe scurt, Adrian Moldovan, antrenor de karate shotokan, centura neagră, 4 Dan. Practică acest sport din 1990 și este, totodată, antrenor secund al lotului național.

Acum, la Voluntari, sunt trei secții de arte marțiale. Pe lângă cea de karate shotokan, mai sunt cele de kick-box și karate Goju-Ryu.

„Atunci când am venit la acest club, mai erau două școli din Voluntari unde se practicau arte marțiale. Nu am vrut să distrugem munca lor, așa că le-am dat instructorilor posibilitatea de a fi antrenori în cadrul clubului și astfel sportivii lor nu au mai avut de ce să plătescă taxe pentru a se putea antrena. Nu am intervenit nici măcar în privința stilului, i-am lăsat să-și continue drumul, iar ei nu a mai trebuit să plătească chiria pentru sălile în care antrenează și sunt plătiți la fel ca ceilalți antrenori. Plusul este pentru sportiv, care nu mai plătește taxe și este susținut la fel ca și ceilalți sportivi ai clubului“, spune Adrian Moldovan, care este și președintele clubului.

Prima medalie, în 2007

Rezultatele importante vin, însă, de la secția de karate shotokan, afiliată la Federația Română de Arte Marțiale.

După doi ani de la înființare, în 2007, Răzvan Henegariu a fost primul care o obținut o medalie la Campionatul Mondial. Între timp, sportivul a devenit profesor de sport și antrenor la CSO Voluntari.   Apoi, medaliile au venit în fiecare an.  „Asta și pentru că am avut posibilitatea să deplasăm sportivi la toate categoriile de vârstă. Cadeți, juniori, tineret și seniori. Am încercat mereu să avem sportivi la toate categoriile. De altfel, ne ocupăm mereu de acest lucru la toate sporturile. La nivel de club, o dată pe lună, fiecare secție are un program de selecție a sportivilor“, arată Adrian Moldovan.

Răzvan Hengariu (stânga) și Paul Iordache (dreapta), doi dintre cei mai titrați sportivi ai României
 
Am stat apoi de vorbă cu primul medaliat al clubului, Răzvan Henegariu (27 de ani). L-am găsit, evident, în sală, la un antrenament demonstrativ, condus de Shihan Aurel Pătru, selecționerul lotului național. Răzvan face karate de 20 de ani. Prima dată a început în București, la o sală mică unde a fost adus de părinți, apoi s-a mutat în Voluntari.

„Mi-a plăcut din prima zi. Ca antrenor, în Voluntari, l-am avut doar pe Adrian Moldovan, cel care ne îndrumă în continuare, care este ca un al doilea tată și pentru mine, dar și pentru colegii mei mai mici. Mergem la campionate euro­pene, la campionate mondiale, luptăm pentru România, aducem medalii. Performanțele au început de la vârsta de 14 ani, la primul meu campionat mondial care a avut loc în Republica Moldova, la categoria cadeți. Atunci am obținut un loc trei, iar cel mai bun rezultat al meu a fost cel de vice-campion mondial acum doi ani de zile. Următoarea competiție europeană pentru noi va fi campionatul European în aprilie. Acum sunt profesor de sport și antrenor în cadrul clubului CSO
Voluntari“, spune Răzvan Henegariu, centură neagră, 2 Dan.

Secția de karate a clubului din Voluntari
obține, în medie, câte 20 de medalii la fiecare competiție
mondială sau europeană la care participă.

Lângă el, Paul Tiberiu Iordache (16 ani) , este un alt sportiv valoros la nivel internațional. El a ajuns la karate pe când avea 6 ani pentru că-i plăceau filmele cu Bruce Lee. La 8 ani obținea prima medalie, cea de bronz, la primul Campionat Mondial la care participa.

„De atunci am fost multiplu campion mondial, multiplu campion european, la cadeți și juniori, la toate catgoriile de vârstă. Cea mai mare pasiune a mea e sportul, îmi place să joc și tenis de câmp, fotbal și altele. Acum sunt clasa a 11-a, vreau să continui activitatea de sportiv de performanță, iar după terminarea liceului aș vrea să urmez Facultatea Politehnică“, spune Paul.

Și Paul și Răzvan îl au drept model pe sportivul azer Rafael Aghayev, supranumit „Pantera Estului“.

În perioada pre-competițională se antrenează zilnic, chiar și de două ori pe zi, iar vara au trei cantonamente, unul la mare și două la munte.

Sportivii se întâlnesc deseori și în timpul liber. Cu o săptămână înainte fuseseră cu toată echipa la munte, acolo unde au făcut un traseu montan până la Babele, apoi s-au antrenat într-o sală la Câmpina. Evident, prieteniile merg mai departe de orele de antrenament.

Fetele, medaliate și ele

Clubul din Voluntari are cam 70 de sportivi, printre care se află și multe fete. Daria Asanache (14 ani) face karate de 4 ani, are centura maro și a obținut primul loc la aproape toate concursurile la care a participat până acum, fie că a fost vorba despre campionate naționale, europene sau mondiale. Spune că este destul de greu să faci karate, dar este și foarte frumos. În timpul liber e pasionată de cărțile SF. Tocmai aștepta să-i vină o comandă, „Orașul Oaselor“, toată seria, și a cincea carte din „Tronul de Cleștar“.

Bianca Mihai (13 ani) este deja o sportivă cu o bogată experiență competițională
 
Are centura maro, la fel ca și colega ei, Bianca Mihai (13 ani). Amândouă au examen de centură în această lună și sunt de acord că atunci când te pregătești, niciun examen nu e prea greu.

Bianca face și ea karate de aproape 7 ani: „Mă uitam foarte mult la sport la televizor și, la un moment dat, am văzut karate și mi-am plăcut foarte mult. Apoi am căutat pe internet un club prin apropiere și așa am ajuns aici. Și eu am câștigat locul 1 la aproape toate competițiile la care am participat, naționale sau internaționale. După primul an de antrenament am participat la primul concurs internațional la care am reușit să iau primul loc“.   

Antrenament special

În seara în care am fost să vorbesc cu sportivii secției de karate din Voluntari, la sala Gabriela Szabo, acolo unde se antrenează de obicei, era un eveniment special. Peste 50 de copii și tineri au făcut un antrenament demonstrativ pentru a-l ajuta pe fiul căpitanului echipei naționale. Cu această ocazie s-au făcut donații care au mers către Vlăduț Cîrciu, fiul de numai 6 ani al căpitanului echipei naționale de karate, Sorin Cîrciu. Copilul a fost diagnosticat recent cu neuroblastom şi alte două tumori la plămâni. Pentru operaţie şi tratament el trebuie să ajungă urgent în Israel, costurile totale ridicându-se la 500.000 de dolari.

Daria Asanache (14 ani)

Antrenamentul a fost susținut chiar de către antrenorul lotului national de karate shotokan, Shihan Aurel Pătru, așa că am avut posibilitatea să vorbim și despre performanțele sportivilor pe care-i pregătește.

„Secția de la Voluntari merge foarte bine, e una dintre puținele secții din acest sport în care Primăria investește. Asta pentru că în karate majoritatea cluburilor sunt private, cu taxă. E greu să faci rost de bani, majoritatea sportivilor își plătesc ei deplasările, echipamentul, absolut tot. E foarte important când ai un club care investește în tine. Dacă mai sunt și antrenori talentați, e clar că treaba nu are cum să nu meargă bine. Voluntari e unul dintre primele cluburi din Federația de Arte Marțiale ca performanțe și rezultate“, spune Shihan Aurel Pătru. Din punctul său de vedere, problema este că există performanțe foarte bune la nivel de cadeți, juniori și tineret, apoi din ce în ce mai slabe la seniori, la nivel național.

„Dar asta e o problemă generală, pentru că foarte mulți sportivi abandonează după 18 ani. Asta din cauză că motivația financiară e mai mică decât necesitățile. În alte țări se investește măcar la capitolul sportivilor de vârf. Dacă ar fi bani suficienți, eu unul aș lua cei mai buni sportivi seniori din țară și le-aș asigura un salariu de, să zicem, 2.000 de euro pe lună ca să-i stimulez să facă performanță la nivel profesionist, cu două antrenamente pe zi, cu alimentație, cu tot ce trebuie. În 3-4 ani am exploda la nivel internațional pentru că românii au vână“, crede Aurel Pătru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te