VIDEO Dakar 2021, Ziua 4: Mani Gyenes a revenit în forță. De Villiers a câștigat etapa la „Auto”

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 07.01.2021 - 15:58
Foto: Emanuel Gyenes

Rider-ul român Emanuel Gyenes a câștigat cea de-a patra etapă a Dakar 2021 la clasa Malle Moto și a recuperat din timpul pierdut în ziua trei. Giniel de Villiers, pe Toyota, s-a impus la clasa „Auto”, dar Peterhansel, pe Mini JCW Buggy, rămâne lider la general.

SHARE

Pe 6 ianuarie, caravana Raliului Dakar a ajuns în Riyad, în cea mai lungă etapă din cea de a 43-a ediție. Un total de 813 km, din care 337 km de probă specială, unde Mani Gyenes a reușit să recupereze din timpul pierdut în etapa a treia. Pilotul Autonet Motorcycle Team a stabilit timpul de referință la clasa Original – Malle Moto și a fost înregistrat cu al 33-lea timp al categoriei Moto.

La fel ca în etapele precedente, motocicliștii au pornit din bivuac către proba specială cu mult înainte de răsăritul soarelui. Proba din etapa a patra a fost una rapidă, cu macadam, mult praf, canioane, văi nisipoase, vegetație, dune, trase slab vizibile din pricina vântului din ultimele zile și râuri secate. Mani a luat startul din a 50-a poziție și a reușit să aibă un ritm care să îi permită să depășească și să termine etapa cu al 33-lea timp. Dacă după problemele tehnice din etapa a treia - când a pierdut timp, oprindu-se să mute carburant din rezervorul-față în cel spate, după ce i-a cedat o cuplă - a ajuns pe locul 4 în clasamentul general al clasei Original by Motul – Malle Moto, astăzi a reușit să reducă din ecart. Pilotul sătmărean se află acum la aproximativ 18 minute în spatele liderului Aruns Gelazninkas.

 „A fost o zi foarte lungă, cu peste 800 de km. A fost o probă destul de rapidă, cu dune foarte faine. Pentru că am luat startul mai în spate astăzi, din pricina problemelor tehnice avute în ziua 3, până la km 120 am pierdut ceva timp, deoarece a trebuit să depășesc șase quaduri. Nu am vrut să risc, nu am intrat în praful lor, am așteptat până am avut vizibilitate maximă, să pot depăși. Nu a fost o specială foarte grea din punct de vedere fizic, au fost mai multe zone de viteză. M-am simțit bine. Azi totul a fost OK. Mai avem încă două etape până la ziua de odihnă și abia aștept să ajungem în acel punct”, a declarat Emanuel Gyenes.

Echipajul românesc Claudiu Barbu/Marius Lupu (Transcarpatic Rally Team) s-a clasat pe locul al 39-lea la secţiunea SSV în etapa a patra a Raliului Dakar 2021, desfăşurată miercuri, între Wadi Ad-Dawasir şi Riad, capitala Arabiei Saudite.

Barbu şi Lupu au fost cronometraţi cu timpul de 05 h 37 min 54 sec pe 337 km, terminând la 02 h 20 min 57 sec de învingători, polonezii Aron Domzala/Maciej Marton (Monster Energy Can-Am).

Barbu şi Lupu, care participă la Raliul Dakar cu un ''special service vehicle'' marca Polaris, au urcat un loc la general şi se află pe 34, la 20 h 04 min 39 sec de lideri, chilienii Francisco Lopez Contardo/Juan Pablo Latrach Vinagre (South Racing Can-Am).

La secţiunea vehicule uşoare, echipajul Barbu/Lupu a ocupat locul 58 în etapa de marţi, iar la general se află pe 52.

Ziua a patra a Dakarului 2021 a fost a lui Giniel de Villiers, pe Toyota, la clasa „Auto”. Pe doi s-a clasat Brian Baragwanath, iar pe trei a sosit liderul clasamentului general Stéphane Peterhansel, recordman-ul absolut Dakarului, cu cele mai multe victorii atât la „Moto” (1991-1993, 1995, 1997 și 1998), cât şi la „Auto” (2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016 și 2017). Câștigătorul zilelor 2 și 3, ocupantul poziției a doua la general, Nasser Al-Attiyah a încheiat etapa pe locul patru și s-a distanțat la peste șase minute de Peterhansel.

În etapa a 5-a, 7 ianuarie, concurenții vor ajunge în Al Qaisumah, continuându-și călătoria către nordul Arabiei Saudite. Va fi tot o etapă lungă, de această dată se vor parcurge 795 de km, din care 456 km de probă specială. După modificarea distanțelor în etapele 5 și 6, Raliul Dakar 2021 va măsura în total 8.006 km, din care 4.767 km însumează lungimea probelor speciale.

Deși rapidă, speciala etapei, cea cu numărul 5, are ingrediente care să mai domolească din avântul concurenților. O secțiune cu dune dificile îi așteaptă chiar la jumătatea traseului, iar pietrele colțuroase vor fi și ele la ordinea zilei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te