Cine sunt cei doi fotbaliști ce au câștigat singura medalie a României la Jocurile Olimpice de Iarnă

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.02.2024 - 19:31
Doi fotbaliști, reprofilați, Ion Panțuru și Nicolae Neagoe (stânga) au adus singura medalie a României la Jocurile Olimpice de Iarnă, la Grenoble Foto: COSR
Doi fotbaliști, reprofilați, Ion Panțuru și Nicolae Neagoe au adus singura medalie a României la Jocurile Olimpice de Iarnă, la Grenoble Foto: COSR
Ion Panțuru (stânga) și Nicolae Neagoe sunt cei doi sportivi care au adus singura medalie a României la Jocurile Olimpice de Iarnă, la Grenoble Foto: COSR

Doi sportivi care au început ca jucători de fotbal au obținut, la Jocurile Olimpice de la Grenoble, singura medalie olimpică a României la sporturile de iarnă.

SHARE

Doi mari sportivi ai României, care au fost mai întâi fotbaliști la ceeai echipă, au adus la ocurile Olimpice de la Grenoble, singura medalie olimpică a României la sporturile de iarnă.

Deși au trecut mulți ani de atunci, perfomanța lor nu a fost depășită de niciun alt român practicant al unui sport de iarnă.

Cine sunt cei doi fotbaliști ce au câștigat singura medalie a României la Jocurile Olimpice de Iarnă

La Grenobles, în Franța, în 1968 echipajul de bob-2 Ion Panțuru / Nicolae Neagoe câștiga bronzul olimpic, singura medalie din istoria României la Jocurile Olimpice de iarnă.

Citește și: Cine e prima campioană mondială româncă la înot. Primul record, la 16 ani. A învins cancerul la 29

Ion Panțuru a practicat în copilărie fotbalul și schiul. Ca junior a evoluat la echipa de fotbal Tractorul Brașov, după care a fost portar la Carpați Sinaia, conform COSR.

În 1959, la 24 de ani s-a urcat pentru prima dată într-un bob și a coborât pe pârtia din Poiana Brașov.

A fost suficientă o singură coborâre cu bobul pe pârtie pentru a deveni, dintr-un jucător de Divizia C, un component al lotulul naţional al României pentru Jocurile Olimpice de iarnă. Totuşi, alegerea nu i-a aparţinut doar lui. „Ministerul Sportului de atunci mi-a luat dreptul de a mai juca fotbal”, şi-a amintit Panţuru, într-un reportaj realizat de Digi24, înaintea Olimpiadei din 2014.

Citește și: Cine e sportiva care e încă cea mai în vârstă campioană olimpică la cea mai grea probă din atletism

Primul trofeu, Cupa Mondială a Tineretului, l-a câștigat în 1963, alături de Gheorghe Maftei, la bob două persoane.
A concurat peste 17 ani în competițiile de bob, fiind prezent la trei ediții ale JO.

A intrat în istoria sportului românesc

Doi fotbaliști, reprofilați, Ion Panțuru și Nicolae Neagoe au adus singura medalie a României la Jocurile Olimpice de Iarnă, la Grenoble, în 1968 Foto: COSR

A intrat în istoria sportului românesc ca făcând parte din echipajul care a obținut prima medalie la Jocurile Olimpice de iarnă, după ce, alături de frânarul Nicolae Neagoe, a cucerit bronzul la bob două persoane.  

Citește și: Cine e gimnasta olimpică a cărei săritură îi poartă numele și a devenit subiect de teză de doctorat

De asemenea, Ion Panțuru a terminat pe locul 4 la Grenoble, în proba de bob patru persoane, iar la JO din 1972, a ocupat locul 5 la bob două persoane.

La un an după succesul de la Grenoble, Panțuru a luat argintul la Campionatele Mondiale de la Lake Placid, tot în proba de bob două persoane.

La fiecare dintre cele patru participări la Olimpiadă, a fost port drapelul României.

Printre rezultatele de marcă obținute de fostul mare sportiv amintim titlurile europene cucerite în 1967, alături de Gheorghe Maftei, Petre Hristovici și Nicolae Neagoe, și în 1971, alături de

Dumitru Pascu, Ion Zangor și Nicolae Neagoe, la bob patru persoane, medalia de argint obținută la Campionatul Mondial, din 1969, și cea de bronz, de la Campionatul Mondial, din 1973, adjudecată la bob două persoane alături de Dumitru Focșeneanu.

Citește și: Cine e campioana cu 4 recorduri mondiale, care s-a antrenat singură și era urmărită de Securitate

După retragerea din activitatea competițională, Ion Panțuru a continuat ca antrenor, atât la cluburile Carpați și CSO din Sinaia, cât și la loturile naționale, aducându-și aportul la formarea a numeroși boberi de valoare.

 De asemenea, a fost arbitru internațional și a făcut parte din Biroul Federal al forului național de schi și bob.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i-a fost conferită Medalia națională „Pentru Merit” clasa a II-a.

A decedat în ianuarie 2016.

„Suntem doi, dar EL a fost și rămâne cel mai mare pilot de bob din Romania, amândoi eram fotbaliști la Carpați Sinaia.

El, portar titular la echipa mare, iar eu la juniori în linia de apărare. EL m-a vrăjit să formăm un echipaj de bob, pentru că suntem mult mai buni în acest sport decât în fotbal și lupte greco-romane.

EL avea vechime în bob, a participat la Olimpiada de la Innsbruck 1964 împreună cu Gheorghe Maftei, și tot cu Maftei câștigase Cupa Mondială de Tineret.

Acest EL a fost Ion Panțuru împreună cu care am deschis o nouă eră a bobului românesc", a scris Nicolae Neagoe la moartea prietenului și colegului său Ion Panțuru, survenită pe 17 ianuarie 2016. 

Nicolae Neagoe, de la fotbal și lupte la Bob

Ion Panțuru (stânga) și Nicolae Neagoe sunt cei doi sportivi care au adus singura medalie a României la Jocurile Olimpice de Iarnă, la Grenoble Foto: COSR

Nicolae Neagoe început sportul la vârsta de 13 ani, practicând mai întâi fotbalul și luptele la Clubul Carpați din Sinaia.

La 20 de ani s-a îndrăgostit de coborârile cu bobul și a început să practice acest sport de performanță la Clubul Schi-Bob Sinaia, conform COSR.

În 1967, la Igls, în Austria, a cucerit titlul european la bob de patru persoane, alături de Ion Panțuru, Petre Hristovici și Gheorghe Maftei, iar la bob de două persoane, alături de Panturu, a fost medaliat cu argint.

În 1969, la CE de la Cervinia, a urcat pe teapta a doua a podiumului, tot alături de Panțuru, iar în 1970, la bob de patru persoane, a obținut medalia de bronz.

După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor la clubul care l-a consacrat.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

S-a stins din viață pe 29 aprilie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te