Un tânăr înotător cu performanțe remarcabile în Statele Unite, a deci să concureze pentru România și vrea să-i calce pe urme lui David Popovici. Datorită rezutatelor sale a fost deja acceptat la o universitate din SUA.
Cine e înotătorul care a venit din SUA ca să-i calce pe urme lui David Popovici. Va reprezenta România
Când a decis că va participa la naționalele de natație ale României din 9-13 aprilie, 2025, Patrick-Daniel Ciorna, 18 ani, din Severna Park, Maryland, Statele Unite, era cu părinții săi, Florin, originar din Beiuș, Bihor și Cristina, originară din Iași.
S-a întâmplat în ianuarie 2025, în casa familiei, după un dialog cu părinții săi, în timpul unei sesiuni de planificare a călătoriei în țară. Adolescentului îi străluceau ochii.
Participă la multe concursuri din SUA
Se antrenează de la 8 ani, de 6 ori pe săptămână, câte 2 ore pe zi și participă în ultimii ani lunar la concursuri de nivel local, statal, regional sau național, după cerințele clubului american la care se antrenează. Rezultatele fiind foarte bune, deja a fost acceptat la o universitate din Statele Unite.
Citește și: An de vis pentru David Popovici: e în cursa pentru titlul suprem, de cel mai bun înotător european!
Acum aproape 2 ani, tatălui său i-a străfulgerat o idee: “Cristina, cum ar fi să participe băiatul la campionatele de înot ale României?” Fiul lor are cetățenie română, a fost în țară de multe ori la bunici și vorbește românește. Adrian, unchiul din România din partea tatălui, a pus întrebări, a fost la federația de specialitate și până la urmă Patrick a fost înscris la un club românesc. Încurajarea a venit și pe baza demersurilor, inițiativei RePatriot, o asociație excepțională, ce conectează diaspora cu România, unchiul aflând de deschiderea de vreo 4 ani încoace a federațiilor sportive, pentru revenirea sportivilor români tineri din diaspora în țară și concurarea sub steagul national, prin efortul Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR).
Citește și: David Popovici, SUPEREROU în echipament de înot pentru 11 copii cu nevoi speciale. Ce gest a făcut
Patrick are rezultate bune în principal la 50 și 100 metri spate. El a participat la numeroase competiții regionale si naționale, printre care si campionatele naționale de juniori din Statele Unite.
Unchiul său, Adrian Ciorna, are și el pe inimă recuperarea pentru România a valorilor umane transferate cu milioanele înspre alte țări după 1989. “Părinții români și statul nostru au investit în formarea copiilor, tinerilor, a cetățenilor săi. Greutățile au împins apoi milioane dintre aceștia spre a emigra. Dacă putem aduce beneficii sau onoare României prin aducerea sub culorile naționale de tineri talentați ca Patrick Daniel, de ce nu?”
Adrian a condus în România 15 ani misiunea Habitat for Humanity, între 1995 și 2010, când s-au construit cu voluntari sute de case în zeci de localități. Din 2010, cu asociația Bunul Samaritean, a investit zeci de mii de euro în burse de merit pentru olimpicii de clasa a XII-a la absolvirea liceului respectiv în elevii săraci dar cu medii peste 9 la învățătură.
Patrick se înscrie în programul de burse de merit cu echivalentul unui olimpic județean ce participă la olimpiada națională și va primi o bursă de merit de 2400 lei. Asociația extinde astfel programul de burse în a 3-a țară, SUA, după România în 2010 și Bulgaria în 2022.
Ce spun antrenorii români
L-am abordat pe antrenorul federal, Silviu Anastase, cu o întrebare despre creșterea valorii natației românești, a cluburilor sau a naționalei prin aducerea unor copii români din diaspora la competiții. “Am simțit din primul moment al întâlnirii pe care am avut-o cu Adrian (unchiul, nn) că există o mare dorință din partea familiei Ciorna ca Patrick să înoate și să reprezinte România.
Citește și: Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești? A făcut istorie, dar a trecut în uitare
La rândul meu, nu pot decât să fiu fericit și să mă implic în întregime cu tot ceea ce înseamnă integrarea lui Patrick în familia natației românești. Mă voi ocupa personal de el, astfel încât Patrick să se simtă cât mai confortabil și să se poată "arăta" cât mai bine în ceea ce înseamnă înotul. Îmi doresc ca el să crească, să progreseze constant către înalta performanță. FRNPM (federația) are ușile deschise pentru orice sportiv român. Îi doresc lui Patrick o ședere cât mai plăcută și un concurs care să îi aducă satisfacție și bucurie” a explicat domnia sa.
Apoi, întrebăm de greutățile care nu se văd, cele legate de pregătirea de copil a unui sportiv și ni se răspunde din familie: “Sportul de performanță al fiului nostru este un angajament, o dedicare a întregii familii în aspirația sa spre reușită. Patrick a depus de 9 ani efort continuu, nu numai fizic dar și mental; înotul e un sport greu și obiectiv (totul e pe baza de rezultatelor în competiții). Lunar el participă la concursuri în America.
Ca părinți, noi continuăm să îl încurajăm și suntem alături de el tot timpul. Oportunitatea de a înota în România este un moment de mândrie și gratitudine pentru noi toți” spune Cristina, mama sportivului adolescent.
Lângă mama sa și lângă tatăl, Florin, fiul adaugă: “Participarea la campionatele naționale de natație din România este foarte importantă pentru mine. Toată familia mea, verișori, bunici, unchii mei sunt toți în România. Vreau să împărtășesc cu ei pasiunea mea și să știe că România pentru mine este locul sufletului meu. Îmi doresc mult să reprezint România mai departe, să port casca cu România pe plan internațional” spune Patrick cu o licărire jucăușă în ochi.
Costuri mari pentru participarea la concursuri
Marius Bostan, fondatorul RePatriot, apreciază efortul mare al familiei româno-americane a lui Patrick și al Asociației Bunul Samaritean de a investi în aducerea acestui licean adolescent în competiții în țară și de a aplica ceea ce RePatriot are ca ideal, cu COSR, de câțiva ani: “Ne dorim să vedem cât mai mulți sportivi români aflați peste hotare concurând sub steagul României. Victoriile lor vor inspira milioane de români să performeze oriunde s-ar afla în lume și să fie mai aproape de iubita noastră patrie!””
Costul de $3.500 USD pentru venirea lui Patrick cu un părinte în țară, pentru antrenamentele finale și campionatul național propriu-zis, pentru 10 zile aferente, este intenționat a fi acoperit de binefăcători prin Asociația Bunul Samaritean. Un material descriptiv este disponibil la cererea celor interesați.
“Câtorva rude ce pot acoperi $400 USD din această sumă invităm a li se alătura binevoitori de orice fel. Sperăm să facem din Patrick o mândrie a României. Ne inspiră mult David Popovici în acest sens dar ne inspiră și tatăl său, Mihai. Vă rog pe orice cititor alăturați-vă investiției noastre ca familie, investiție de recuperare a unei valori în devenire. Să mai avem încă un RePatriot pentru România noastră.”
Donatorii potențiali interesați puteți utiliza conturile de mai jos, funcție de țara în care vă aflați, pe numele Asociației Bunul Samaritean Beiuș, cu specificația “participare natație Patrick”. Pentru donaţii în Lei: IBAN RO83RNCB0034021802850001.
For transfers in US Dollars: IBAN RO29RNCB0034021802850003. For transfers in Euro: IBAN RO56RNCB0034021802850002. PayPal este de asemenea disponibil ori cecuri deductibile fiscal în Statele Unite. Pentru detalii vă rugăm sunați la +40720642238 sau scrieți la adrian.ciorna@yahoo.com. WhatsApp la +40722684679.