Cel mai mare handbalist român moare, singur, la capătul lumii. I-a cerut lui Ceaușescu să plece

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.02.2023 - 19:16
Gheorghe Gruia, cel mai mare handbalist din istoria României - Foto: Arhiva, Historia

A fost de două ori campion mondial cu naționala României de handbal. Chiar colegii săi spuneau că a fost cel mai mare dintre ei. Gruia a plecat din România „la capătul lumii” unde s-a stabilit și a antrenat echipa Mexicului.

SHARE

"La echipa naţională de handbal era o vorbă. Antrenorul, nea Nicu Nedef, ne spunea: «Mă, voi să vă apăraţi, că în atac i-o daţi lui Guriţă şi ştie el ce are de făcut!»", povesteşte în cartea sa Cristian fostul coechipier al lui Gheorghe Gruia. Gruia a fost un atacant formidabil probabil unui din cei mai mari din istorie.

A fost coleg cu Iordache

„Am fost coleg cu actorul Ştefan Iordache, de clasă şi de bancă, la Şcoala Dimitrie Bolintineanu. Eram un elev de nivel 7-8, dar la sport eram de nota 10. Nu lipseam niciodată de la orele de educaţie fizică”.

Era stângaci, înalt (1,91 m) şi o detentă impresionantă, „Guriţă” a fost chemat şi cooptat la handbal, la Steaua de Ioan Kunst Ghermănescu. “M-a văzut la un antrenament şi m-a întrebat dacă nu vreau să fac o încălzire la handbal”, a dezvăluit Gruia, care nu cunoştea bine regulile acestui joc.

“Pasam şi eu cu ei acolo, până când am luat mingea, am făcut un triplu salt şi am aruncat cât am putut, de am rupt spalierul din spatele porţii”, a mai spus cel care avea să devină cel mai mare handbalist al lumii, a povestit pentru adevarul.ro

A refuzat să plece din țară cât timp a jucat

„Sigur că au fost tentații, dar nu am vrut să fac probleme familiei. Voi nu ştiţi cum era atunci, dacă rămâneai urma prigoana împotriva alor tăi. Îmi amintesc de un moment petrecut în aeroport, la Copenhaga. Am aterizat acolo şi urma să merg spre Malmo pentru că România avea meci cu Suedia. În aeroport m-au anunţat prin staţie în germană: “Herr Gruia… să se prezinte la biroul de informaţii!

145 de kilometri la oră a fost viteza unei mingi aruncate de Gruia în 1970, la Campionatul Mondial

Era un reporter danez care a vrut să facă un interviu cu mine. I-am dat interviul şi l-a final a scos nişte bani să mă plătească. Nu am vrut să-i iau, dar el mi-a zis: “Luaţi banii vă rog pentru că interviul pe care mi l-aţi dat valorează mult mai mult decât vă ofer eu acum”. I-am luat până la urmă. Zic, să fie primiţi! Dacă i-aş fi spus acelui reporter că vreau să rămân în Danemarca s-ar fi rezolvat imediat”, a povestit sportivul.

Îl pândea pe Ceușescu

Gruia a avut multe oferte și și-a dorit foarte mult să plece din țară, dar comuniștii s-au opus. Era atât de „disperat” să plece încât îl pândea pe Ceaușescu.

“Ştiţi ce ajunsesem să fac? Mircea Lucescu se interesa când iese Ceauşescu prin Herăstrău, că mai ieşea şi el la o mişcare, apoi mă suna. Hai George, că iese şeful diseară! Şi hop şi noi. Ăştia din garda lui ne întrebau: Ce faceţi măi băieţi?. Uite şi noi la o alergare, ne antrenăm suplimentar. Noi voiam de fapt să vorbim cu el, să-l rugăm să ne lase să plecăm din ţară, că nu eram siguri dacă cererile noastre ajung la el. Securiştii nu ne credeau şi zâmbeau. Ce naiba să căutăm noi la antrenamente în Herăstrău? Dar nu prea îl prindeam pe Ceauşescu, ba ieşea coana Leana, ba alţi miniştri”, povestea Gheorghe Gruia.

7 dolari a avut Gheorghe Gruia în buzunar atunci când a ajuns în Mexic, bani pe care i-a dat la taxi. Avea 48 de ani.

A ajuns în Mexic pentru că președintele țării voia să revoluționeze sportul. A zis că pentru handbal va lua un român. După 5 ani de la retragerea din handbal, Gruia a primit permisiunea să plece în Mexic. Soția l-a urmat după câțiva ani, dar în final cei doi s-au separat. Are doi copii care s-au stabilit în Suedia.

 Din 1978, el s-a mutat în Mexic, unde a fost director tehnic al echipei naţionale de handbal a ţării, director la departamentul sport al televiziunii Televisa, profesor universitar la Universitatea Nacional Autonoma de Mexico.

 

A fost numit „Mâna de aur a handbalului românesc''.

Paradoxal, nu a jucat niciodată la Național de juniori sau tineret.

La Campionatul Mondial de Handbal Masculin din Cehoslovacia, în 1964, Gruia va deveni pentru prima oară campion mondial. În finală, România avea să treacă, cu scorul de 25-22, de selecționata Suediei, iar Gruia avea să marcheze un gol în finală pentru „tricolori”.

Între 12 și 21 ianuarie 1967 a avut loc, în Suedia, Campionatul Mondial iar România a reușit să câștige bronzul. Gheorghe Gruia a înscris 34 de goluri.

A urmat a doua victorie la Campionatele Mondiale, în 1970, la turneul disputat în Franța. A marcat 30 de goluri la turneul de Campionat Mondial câștigat în finală cu 13-12 împotriva Germaniei de Est, finală în care a punctat de patru ori. 

Ultimul său turneu final avea să îi aducă prima medalie olimpică, un bronz la Munchen, în Germania de Vest (1972), el câștigând acest titlu după ce a marcat 37 de goluri.

A fost campion european cu Steaua, în 1968. A fost de opt ori campion al României cu Steaua, în anii 1963, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972 și 1973.

A murit la 75 de ani

În ziua de 9 decembrie 2015, Gheorghe Gruia a încetat din viaţă. La 2 octombrie 2015, împlinise 75 de ani. "A murit cel mai mare handbalist al României. Mai trist e că s-a întîmplat la capătul lumii, printre străini. Nu-mi vine să cred", a spus atunci Radu Voina un alt uriaș jucător de handbal.

GHEORGHE GRUIA

  • Născut pe 2 octombrie 1940
  • Dublu campion mondial cu echipa României, 1964, 1970, medalie de bronz la CM 1967
  • medaliat cu bronz la JO 1972
  • golgeterul turneului olimpic din 1972, cu 37 de reuşite
  • de 8 ori campion al României cu Steaua Bucureşti
  • cîştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1968

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te