Aurel Drăgan, unul dintre cei mai buni voleibaliști români, împlinește 85 ani. Cum a ajuns la JO

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.11.2023 - 21:12
Aurel Drăgan, unul dintre cei mai buni voleibaliști români, împlinește 85 ani. Cum a ajuns la JO - Foto: Colaj/ Arhivă

Astăzi, 2 noiembrie, Aurel Drăgan, unul dintre cei mai buni voleibaliști din istoria României, împlinește 85 de ani. Sportivul a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Tokyo din anul 1964, unde a obținut un loc important în clasamentul mondial.

SHARE

Născut pe 2 noiembrie 1938, la Maglavit, lângă Calafat, crescut după război la Timișoara, Aurel Drăgan a început voleiul în 1952 la echipa locală Locomotiva, cu care a ieșit de două ori campion național de juniori.

Aurel Drăgan, unul dintre cei mai buni voleibaliști români, împlinește 85 ani. Cum a ajuns la JO

“Iată că înainte de a veni la Rapid eram tot ceferist”, îi place să spună lui Aurel Drăgan.

În Giulești a ajuns în toamna 1957, unde a găsit o echipă închegată, din care făceau parte Ponova, Crivăț, Plocon, Nicolau, Erdeli, jucători de mare valoare care aveau să formeze nucleul echipei de aur a Rapidului. Antrenor era Gheorghe Petrescu, care, pe lângă calitățile de tehnician, era și un bun pedagog.

Citește și: Siminică ar fi împlinit, astăzi, 87 de ani. Cel mai iubit comediant de circ, născut în cușca leilor

Gheorghe Petrescu i-a sprijinit pe voleibaliștii Rapidului, ca pe lângă sport, să urmeze o școală, astfel încât marea majoritate a jucătorilor aveau studii superioare.

“Ponova era medic, Nicolau era profesor, Plocon tehnician constructor, Crivăț era student la Căi Ferate” își amintește Aurel Drăgan.

În 1959, trupa lui Gheorghe Petrescu devenea campioană națională și juca în prima ediție a Cupei Campionilor. Din 1960 până în 1967, Rapidul a jucat 7 finale de Cupa Campionilor, din care a câștigat 3. În ’61 și ’63 a trecut în finală de TSKA Moscova, iar în ’65 de Minyor Pernik.

Citește și: Povestea primului sportiv român care a participat la JO. Tatăl nu l-a recunoscut până la 18 ani

Pentru că a fost prima echipă care a reușit să-și adjudece de 3 ori Cupa Campionilor, Rapidul a primit definitiv trofeul decernat învingătoarei. Trofeul Cupei Campionilor, o impunătoare cupă de cristal, se află și astăzi în Giulești.

Reprezintă România la JO

Antrenorii Rapidului, triplu campion european, au fost Gheorghe Petrescu în 1961, Ștefan Roman în 1963, iar în 1965 Jean Ponova. Din 1959 până în 1966, voleibaliștii Rapidului, cu Aurel Drăgan în echipă, au cucerit 7 titluri naționale. 

În sezonul 63-64, campionatul național nu s-a disputat. Titlul din 1966 a fost ultimul adjudecat de voleiul masculin până în ziua de astăzi. În 1964, rapidiștii Grigorovici, Plocon, Nicolau, Fieraru si Drăgan au reprezentat România la JO de la Tokyo 1964, unde s-au clasat pe locul 4.

Citește și: Povestea primului român, arbitru la un Mondial de fotbal. Parcurge 12.000 km. A fost rănit în război

“Îmi doresc din tot sufletul ca echipele de volei ale Rapidului să câștige din nou titlul național și să joace în cupele europene. Și aș vrea ca în echipele astea să fie cât mai mulți români”, este dorința exprimată de Aurel Drăgan în vara acestui an, la podcastul Inimi Vișinii. 

Aurel Drăgan a fost prezent pe 25 iunie în Giulești, la sărbătoarea centenarului, alături de Aurel Ardelea, colegul său din echipa câștigătoare a CCE în 1965. Astăzi, 2 noiembrie, împlinește 85 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te