Argentina, prima finalistă la Cupa Mondială. A spulberat de 3 ori poarta Croației cu mingea cu cip

DE Daniel Toșa | 14.12.2022 - 08:42
Argentina, prima finalistă la Cupa Mondială din Qatar. A spulberat poarta Croației cu mingea cu cip - FOTO: Profimedia

Agentina este prima echipă calificată în finala Cupei Mondiale din Qatar după ce a învins la scor de neprezentare selecționata Croației. Pentru semifinale și finale, Qatar a comandat o minge Adidas cu cip integrat.

SHARE

Argentina, dublă campioană mondială (1978, 1986), va juca a şasea sa finală mondială, după ce le-a pierdut pe cele din 1930, 1990 şi 2014.

Sud-americanii au făcut un joc perfect apărare - contraatac, combinat cu prestaţii de excepţie ale lui Leo Messi şi Julian Alvarez. Messi a deschis scorul din penalty (34), iar Alvarez a reuşit o dublă (39, 69).

Meciul a avut o destul de lungă perioadă de tatonare, niciuna dintre echipe nedorind să se expună.Prima fază de poartă a venit în min. 25, când Fernandez a şutat din afara careului, dar Livakovic a respins.

În min. 31, Perisic a şutat mult peste poartă din careu, dar câteva zeci de secunde mai târziu Alvarez a scăpat singur spre poarta croat şi a fost faultat de Livakovic, iar Messi a transformat impecabil penalty-ul acordat (34).

Prin reuşita din meciul cu Croaţia, Messi a devenit cel mai bun marcator al Argentinei la Cupa Mondială, cu 11 goluri, devansându-l pe Gabriel Batistuta.

Croaţii nu s-au dezmeticit prea bine şi Argentina şi-a dublat avantajul după o fază de senzaţie: Alvarez a dus mingea din propria jumătate până în poartă, trecând de Juranovic şi Sosa în careul croat (39).

Campioana Americii de Sud a mai avut două oportunităţi până la pauză, însă şutul trimis de De Paul (41) a fost deviat de Gvardiol în corner, iar mingea reluată cu capul de Mac Allister (42) la colţul scurt, după un corner, a fost respinsă salvator de Livakovic.

La poarta cealaltă, Otamendi a blocat şutul expediat de Modric (45).

Selecţionerul croat Zlatko Dalic a făcut schimbări ofensive la pauză, însă fără rezultat în jocul echipei sale.

Jucătorii antrenaţi de Lionel Scaloni, care au stat excelent în defensivă, au reuşit să îşi creeze şi alte situaţii de gol, dar Livakovic a prins şutul trimis de Paredes (49) de la 22 de metri, iar apoi a respins mingea trimisă de Messi din unghi (58)

Prima şansă notabilă de gol pentru ''Vatreni'' a venit în min. 62, când Emilio Martinez a respins mingea trimisă cu capul de Lovren.

În min. 69, Argentina a încheiat conturile: Messi l-a chinuit pe Gvardiol pe o distanţă de 30 de metri şi a pasat decisiv pentru Alvarez, care a marcat din 6 metri.

Selecţionata Albiceleste a făcut un continuare un joc de conservare a rezultatului, reuşind acest lucru fără mari eforturi în faţa unei formaţii lipsite de prospeţime, de inspiraţie, nu în ultimul rând de forţă.

Croaţii au căutat măcar golul de onoare, însă primul lor şut pe poartă a venit abia în min. 73, când Perisic a tras din lovitură liberă de la aproape 30 de metri, însă Martinez a prins. O şansă notabilă s-a consemnat în min. 85, la un corner executat de Majer, la care Perisic a recentrat, dar Lovren nu a ajuns la minge să o trimită în plasă

Majer (89), fără probleme pentru Martinez, Vlasic (90+3) şi Lovren (90+5), imprecişi, au căutat şi ei golul, fără succes.

Argentina a mai avut o ocazie bună în min. 83, când Mac Allister a şutat din voleu de la 16 metri, puţin pe lângă poartă.

Croaţia a ratat şansa de a juca a doua finală consecutivă la Cupa Mondială, însă va juca pentru medaliile de bronz.

Argentina, care a început catastrofal turneul final din Qatar, cu o înfrângere în faţa Arabiei Saudite (1-2), va juca a doua sa finală cu Lionel Messi în teren, după cea pierdută în 2014 în faţa Germaniei. Cupa Mondială este singurul trofeu care lipseşte din palmaresul impresionant al căpitanului echipei argentiniene.

Argentina şi Croaţia s-au mai întâlnit de două ori la Cupa Mondială, Croaţia câştigând cu 3-0 în grupe în 2018, în timp ce Argentina a câştigat cu 1-0 în 1998, tot în grupe.

A doua semifinală a Cupei Mondiale din Qatar va avea loc miercuri, între campioana mondială Franţa şi Maroc (Al Bayt Stadium - Al Khor, 21:00).

Finala mică e programată sâmbătă, iar finala Cupei Mondiale va avea loc duminică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te