Ungaria a jucat în aceeași zi cu România în grupa de elită a Ligii Națiunilor înfruntând Italia la Budapesta. A pierdut și s-a clasat pe locul doi în grupă devansând Anglia pe care a învins-o de două ori și cu 4 -0 și 1-0. A învins și Germania cu 1-0. Românai a jucat într-o grupă valorică inferioară și a retrogradat în cea de-a treia unde va înfrunta Kosovo și Insulele Feroe.
Ungaria este în prima urnă la tragerea la sorți pentru preliminarilor Campionatului Euroepan 2024. Noi, în a treia.
Șeful federației, impus politic
Șeful FRF a fost ales Răzvan Burleanu care, în primul mandat, a „alergat” aproape singur. Contracandidatul său Gică Popescu a fost condamnat cu executare la capătul unui proces în care acesta își recunoscuse vina și achitase tot prejudiciul. Presa sportivă a vorbit de faptul că Răzvan Burleanu - fără experiență în domeniul sportiv a fost sprijinit politic să ajungă președintele FRF de către Victor Ponta și Vasile Dîncu. Burleanu a candidat, anul aceasta pentru un nou mandat. Nici nu a avut contracandidat.
În Ungaria, cel care conduce federația de fotbal este un bancher foarte bogat pe numele său Sandor Csanyi.
Sándor Csányi (născut la 20 martie 1953) este un om de afaceri și bancher ungar. El este președintele și directorul executiv (CEO) al OTP Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din regiunea ECE și cea mai mare bancă din Ungaria. Are o avere de 1,4 miliarde de euro. În 2019 a ajuns vicepreședintele UEFA, iar acum este președintele federației.
Detalii AICI
Antrenori după ureche
Edi Iordănescu a fost ales antrenor, deși abia a trecut de 40 de ani. Nu are nicio mare victorie în palmares și este cel care a condus România spre rușinea de a retrograde în grupa a treia valorică. Asra, într-o grupă cu adversari modești: Bosnia, Finlanda și Muntenegru. Înainte au fost antrenori Mutu (fără experiență) și Rădoi (fără bacalaureat), alte două catastrofe.
Ungaria și-a ales un antrenor pe italian Marco Rosi, un fotbalist profesionist. Este antrenorul Ungariei din 2018, anterior antrenând-o pe Honved
Investiții motivate politic
În loc să direcționeze bani și spre centrele de copii și juniori, România a băgat sute de milioane de euro în construcția unor arene grandioase și mult supraevaluate unde joacă echipe din divizii inferioare. La Târgu Jiu joacă o echipă de Liga a treia. La Măgurele, la fel. Pe stadionul Ghencea joacă o echipă finanțată de armată care nu poate promova în prima ligă. Echipa lui Becali, calificată într-o cupă euroopeană, are interizis pe o arena construită cu sute de milioane de lei din bani publici.
Citește și: Cum se cheltuie banii publici la Târgu Jiu: stadionul finalizat, pentru spital nu sunt fonduri
Citește și: Un stadion de la Daddy Dragnea pentru juniorul său
În timpul acesta Ungartia investește cu cap și în România. A ajutat cu fonduri construcția unui stadion pe care joacă Sepsi Sfântu Gherghe care a câștigat Cupa României și a ajucat în preliminarile europene.
Jucătorii fără chef ai României
Numpărul 10 al României Nicolae Stanciu joacă în China. Portarul și căpitanul Chiricheș joacă la o nou promovată în Italia care se bate la retrogradare. Nu avem niciun jucător în campionatele din Spania, Germania sau Anglia.
”Ungaria nu e doar Szoboszlai. Suntem o echipă unită și foarte bine organizată. Avem și individualități, însă forța noastră e dată de grup. Eu sunt un antrenor pragmatic, toată lumea vrea să joace precum Guardiola, dar nu e ușor”, a spus Marco Rossi. Vedeta Dominik Szoboszlai, fundașul Willi Orban dar și portarul Gulacsi joacă la Leipzig, echipă de Liga Campionilor. Andras Schafer evoluează la Union Berlin în prima ligă germană, În meciul cu Italia au fost jucători de la Fenerbachce și Alkmaar.
La nivel de club, echipele noastre joacă în cea mai slabă competiție – Europa Conference Leaguer. În schimb, Ferencvaros joacă în Liga Europa unde, deja, au învins Monaco și Trabzonspor.
A doua zi după ce România a retrogradat în urna a treia, ziarele apărute la Budapesta relatau pe larg despre contraperformanța României.