Cartea „Copiii lui Irod. Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului”, a cărei lansare oficială va avea loc chiar în 1 iunie, vorbește despre abuzurile la care sunt supuși cei peste 53.000 de copii aflați în grija statului român, despre psihatrizarea lor, dar și despre o practică recurentă în sistemul de protecție - încadrarea copiilor în grad de handicap, pentru ca centrele sau asistenții maternali să obțină mai mulți bani, micuții fiind adesea transformați în fabrici de făcut bani. Raportul vorbește și despre situațiile în care copiii instituționalizați ajung să devină membri ai rețelelor de trafic de carne vie sau delincvenți.
Raportul prezintă concluziile vizitelor din 17 centre de plasament, între care și secții de psihiatrie sau centre unde sunt plasați copiii care au săvârșit fapte penale, fără discernământ, dar și mărturiile a 225 de copii care au fost instituționalizați sau se află încă în grija statului.
„A fost un demers dificil, pentru că s-a izbit de rezistența sistemului de protecție, au fost centre care nu mi-au permis accesul deloc sau foarte greu”, a explicat Alexandrescu, în cadrul unei conferințe de presă.
Practica izolatorului pentru a-i „cuminți” pe copii
Senatorul a vorbit și despre o practică recurentă în sistemul de protecție, și anume pedepsirea copiilor cu închiderea în „izolator”, o încăpere neaerisită, fără ferestre, unde micuții sunt închiși atunci când „nu sunt cuminți”, unii și până la patru săptămâni.
Alexandrescu a reproșat netransparența sistemului de protecție și lipsa de eficiență a rețelei de asistenți maternali, care, de multe ori, iau în grijă copii doar ca să aibă o sursă de venit și mână de lucru necalificată.
Din cei 53.393 de copii aflați în grija statului, 5.485 de copii îngrijiți în regim rezidențial și alți 2.335 de copii în grija asistenților maternali primesc tratament psihiatric, iar, potrivit raportului, în multe cazuri, le este administrat doar ca să-i „cumințească”. Circa 4.000 de copii urmează tratamentul psihiatric de peste trei ani, în condițiile în care medicamentele de acest fel se administrează cel mult câteva săptămâni. Raportul arată și că prelungirea tratamentelor pe o perioada mare de timp este făcută fără ca vreun specialist să consulte copiii, practica fiind ca o asistentă medicală din centru să meargă la psihopediatru cu fișele.
„Ăștia se bat între ei, nu se rezolvă prin medicamente, dar sunt un adjuvant”
Șocante sunt și explicațiile cu care vin oamenii din sistem pentru a justifica psihiatrizarea copiilor: „Pentru că ăștia se bat între ei, se taie, deci sunt cazuri extreme (...) nu totul se rezolvă prin medicamente, dar este un adjuvant, pentru că nu putem să-i lăsăm să se bată, pentru că ăștia au crescut pe stradă în bătaie, în violență și este modul lor de a dobândi ce vor”, este răspunsul unei asistente de la centrul Sfântul Stelian din Ghimbav, pentru copiii care nu răspund penal pentru faptele săvârșite.
Circa 3.000 de copii părăsesc anual sistemul de protecție, iar mulți dintre ei sfârșesc pe stradă. „Impresia cu care am rămas este că momentul împlinirii vârstei de 18 ani este văzut drept prilejul ca statul să se debaraseze de acești copii, moment când de fapt aceștia au poate cea mai mare nevoie de sprijin. Faptul că nu există mecanisme de monitorizare a evoluției tinerilor odată ce ei ies din grija statului din care să reiasă câți copii se angajează după 18 ani, câți își găsesc o locuință, câți își întemeiază o familie sau câți ajung pe străzi mi se pare elcvent pentru atitudinea autorităților față de evoluția la care au contribuit decisiv și anume aceea de nepăsare totală”, se arată în raport.
26 de copii din centrele de plasament au fost victimele traficului de persoane, 24 fiind exploatați sexual, iar doi prin muncă, în primele patru luni ale lui 2018, potrivit unui răspuns al Ministerului de Interne, consemnat în raport.
Citește și: Uciși din grija statului. În urma lui Vasile, un copil de 11 ani, a rămas doar o fotografie ștearsă
Cum i-a fost retezată mâna unei fetițe, de către asistentul maternal care o avea în grijă
Redăm un fragment din raport, despre un abuz documentat de Vlad Alexandrescu. Senatorul a făcut câteva zeci de sesizări către Parchet, Avocatul Copilului, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și DGASPC-uri privind cazurile pe care le-a întâlnit în cele 17 centre pe care le-a vizitat.
„Copil: Pe mine și pe sora mea mai mică ne-au dat la un asistent maternal. Avea o bâtă de baseball din aia, și eu eram mic și dădea cu aia ...
Senator: Dădea în tine?
Copil: Da, păi vă dați seama... dacă v-am spus că am fost maltratat.
Senator: Dar de ce?
Copil: Era nebună ... dacă i-a tăiat mâna lui soru-mea.
Senator: Cum i-a tăiat-o?
Copil: A luat-o în baie și ce-au făcut în baie ... eu m-am pus la ... să-mi fac temele lângă mașina de cusut ... a luat-o în baie și când am terminat ... am dat să intru, era ocupat, am dat să plec și a zis „intră”. Și când am intrat era cada plină de sânge, ea acolo, și un cuțit pe chiuvetă. Apoi, m-a luat și pe mine ... m-a luat la bătaie. După aceea i-a pus o lingură ... mi se pare că avea și gheață. Începuse să miroase urât și până la urmă a dus-o la doctor. Mi-a zis doctorul că dacă o mai ținea trei zile murea.
Senator: Îi tăia mâna?
Copil: Nu, murea.
Senator: S-a făcut bine?
Copil: Nu, are amputată mâna.”
Citeşte şi: VIDEO Liiceanu: Sărăcia, perpetuată de „diavolii” din PSD, responsabilă pentru abandonarea copiilor
Raportul a fost publicat la editura Humanitas, iar banii obţinuţi din vânzarea cărţii vor fi donaţi unei organizaţii care luptă pentru drepturile copiilor instituţionalizaţi, potrivit senatorului.
Newsweek România a dezvăluit cum 362 de copii au murit în centrele de plasament din România, mulți dintre ei ajungând chiar să se sinucidă, pentru că se simțeau neiubiți, în seria de articole „Uciși prin grija statului”.
Citește și: Uciși din grija statului. 362 de copii au murit în grija statului, în cinci ani
Uciși din grija statului. Statistica deceselor, dosită de autorități
Poveștile copiilor abandonați a doua oară
Despre psihiatrizarea copiilor din centrele de plasament, readusă recent în spațiul public de o serie de dezvăluiri ale ProTv, puteți citi aici: Acuzații grave: Copiii din centrele de plasament, „exterminați chimic”
Newsweek România vă va prezenta, în ediția tipărită, date din raport și un interviu cu senatorul Vlad Alexandrescu.