Toate categoriile de angajați sunt afectate, începând din această lună, de noi taxe.
Consultantul fiscal Mădălina Ion a explicat la Newsweek Report ce și cât avem de plătit în plus.
VIDEO Ce taxe plătim în plus începând de luna aceasta. Toți angajații sunt afectați
În primul rând toți salariații plătesc, începând cu luna noiembrie, contribuția pentru sănătate. La veniturile din tichete de masă, tichete de creșă, vouchere de vacanță, tichete cadou. La toate aceste tichete plătim contribuția pentru sănătate, ceea ce înseamnă că plătim 10% din valoarea lor statului.
Pe cei care n-au tichete nu-i afectează această modificare. Sunt foarte afectați cei cu veniturile din IT, care aveau facilități fiscale și care nu erau impozitați, nu sufereau impozit pe venit. Ei vor plăti acum impozit la fel ca și cei din construcții și din industria alimentară, pe tot ce depășește 10.000 lei din salariu.
Mai mult decât atât, în acel aliniat al articolului se prevede că e vorba de salariul din contractul de muncă de bază.
Așadar, dacă eu sunt un salariat care am 10.000 lei la un angajator, sunt exceptat de impozit pe venit. Dacă am 5.000 lei la un angajator și 5.000 lei la un angajator, ceea ce se întâmplă în industria alimentară, în agricultură, în construcții, beneficiez de facilitate numai la primul contract, contract pe care decid eu să-l numesc contract de bază, dar nu acolo beneficiez, pentru celălalt plătesc impozit.
Citește și: VIDEO Cum sunt impozitate veniturile din chirii în 2023 față de 2022
Ar mai fi de menționat aici faptul că toți acești angajați din IT, construcții, agricultură, industria alimentară, odată, acum plătesc cu toții contribuția pentru sănătate.
În al doilea rând, când e vorba de contribuția pentru pensie, aceștia plătesc contribuția redusă cu 3,75%, care acest 3,75% era bucățica administrată de fondurile de pensii private.
Mai departe i-am avea pe întreprinzători PFA, întreprinderi individuale. Aceștia vor plăti contribuția pentru sănătate la venitul net realizat. Înainte era plafonat la maxim 24 de salarii minime, acum este plafonat la 60 de salarii minime și nu mai puțin de șase salarii minime.
Modificări fiscale
Pentru persoane fizice
Angajații din construcții, agricultură, industria alimentară și IT
- Venitul neimpozabil = primii 10.000 lei din salariu DOAR la salariul de baza => inegalitate pentru cei care au salarii mici dar lucrează în două părți
- Plătesc CASS
- Faptul că plătesc CAS redus cu 3.75% (cota contribuției administrată de fondurile de pensii administrate privat, adică fix acea parte care contribuia cu 80% la pensie!!!)
Angajatorii: plătesc contribuția suplimentară pentru CAS (de 4% sau 8% în funcție de condițiile de muncă «grele/foarte grele»)
Pentru toți angajații:
- De acum contravaloarea tichetelor (de masă/cadou/de vacanță) intră în BC pt CASS
Plata CASS pentru cei cu venituri sub plafon
Dacă veniturile estimate sunt sub plafonul de 6 Sm, dar vrem să fim asigurați:
- Dacă depunem declarația pt venituri estimate până pe 25 mai ac => plătim CASS la 6Sm = 1.800 lei pt un an
- Dacă depunem declarația după acest termen avem o problema pt că:
o În iunie – CASS = 10%*12*Sm = 3.600 lei
o În iulie - CASS = 10%*11*Sm = 3.300 lei
o În august - CASS = 10%*10*Sm = 3.000 lei
----------------------------------------------------
o În decembrie – CASS = 10%*6*Sm = 1.800 lei
Impozitul suplimentar pe averile mari
Pentrut proprietarii cu clădiri cu o valoare mai mare de 2.500.000 lei (500.000 Euro) plătesc suplimentar 0.3% din ce depășește plafonul.
Pentru proprietarii de mașini cu o valoare mai mare de 375.000 lei (75.000 Euro) plătesc suplimentar 0.3% din ce depășește plafonul timp de 5 ani.