Unii profesori pot fi câştiga mai mulţi bani din meditaţii. Care este secretul. Norma de venit stabilită pentru meditaţii, de către consiliul judeţean, dimensionează cota de impozit, aplicată profesorilor.
Astfel, de exemplu, CJ Bacău a aprobat o normă de venit mai mică, pentru profesorii care dau meditații în acest judeţ.
Unii profesori pot fi câştiga mai mulţi bani din meditaţii
La şedinţa ordinară a Consiliul Judeţean Bacău, a fost aprobat un amendament, la proiectul privind avizarea normelor de venit pe anul 2024. Formal, este vorba despre persoanele fizice care realizează venituri din activități de producție, comerț și prestări de servicii.
Când vorbim despre "prestări de servicii", este o referire inclusiv la meditaţiile care sunt făcute de profesori.
La o poziţie din anexa la proiect, "Servicii executate de meditatori", în locul propunerii inițiale, de 45.000 de lei, a normei de venit pentru anul 2024, în urma amendamentului, a fost aprobată noua valoare: 39.800 de lei, conform desteptarea.ro.
Citeşte şi: Cresc salariile profesorilor din 2024, dar cu 50% mai puțin decât au promis guvernanții în vară
Această măsură se concretizează într-un avantaj, pentru cadrele didactice și pentru părinți, prin diminuarea taxelor achitate către stat. Micșorarea normei de venit încurajează mediul economic și totodată poate reduce semnificativ tendința de eludare a fiscalității.
Dar cum funcţionează în favoarea cadrelor didactice această micşorare a normei de venit? ANAF a pus la dispoziția profesorilor care dau meditații un ghid privind obligațiile lor fiscale. Acesta conține detalii și exemple de calcul, privind declararea veniturilor din activitățile derulate.
Ghidul se adresează tuturor persoanelor fizice care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular și care aleg să își desfășoare activitatea în mod individual. Aceste venituri reprezintă venituri impozabile și, potrivit Codului Fiscal, se încadrează în categoria "venituri din activități independente".
Aceste persoane au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/20081.
De asemenea, au obligația depunerii Declarației unice – formular 112. Dacă ncep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, conform Alba24.
Citeşte şi: Nicolae Ciucă: nu creştem taxe. Ne ţinem de cuvânt şi majorăm salariile profesorilor
În exemplul oferit de ANAF, o persoană fizică își începe activitatea la data de 01.01.2023 și va desfășura această activitate, în București, în mod continuu, până la finele anului. În acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avută în vedere norma de venit de la locul de desfășurare a activității.
Norma anuală de venit, publicată pe portalul ANAF, pentru București, este în cuantum de 36.000 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind...
3.600 lei (36.000 lei x 10% = 3.600 lei)
Contribuabilul respectiv va datora și contribuția de asigurări sociale, deci CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate), întrucât norma anuală de venit este egală cu nivelul de 12 salarii minime brute, pe țară.
Astfel, în cazul de la Bacău, dacă norma de venit anuală era 45.000 de lei, impozitul de 10% datorat era de 4.500 de lei, iar dacă acum este de 39.800 de lei impozitul datorat anual, de 10%, este mai mic: 3.980 de lei, plus cota de CASS corespunzătoare.