Un tip de pensie se va recalcula de la 1 ianuarie 2025. Ce sume de bani se vor da în plus?

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.10.2024 - 13:41
Un tip de pensie se va recalcula de la 1 ianuarie 2025. Ce sume de bani se vor da în plus? - Foto: Freepik
Un tip de pensie se va recalcula de la 1 ianuarie 2025. Ce sume de bani se vor da în plus? - Foto: Freepik

Un tip de pensie se va recalcula de la 1 ianuarie 2025. Ce sume de bani se vor da în plus? Vă spunem potrivit proiectului de lege care a fost inițiat de autorități.

SHARE

Pensie crescută de la 1 septembrie pentru 4.000.000 de români. Chiar și dintre aceștia sunt mulți nemulțumiți, fie de sumele cu care le-a crescut pensia fie pentru că - spun ei - nu li s-au luat în considerare toți anii de muncă.

Un tip de pensie se va recalcula de la 1 ianuarie 2025. Ce sume de bani se vor da în plus?

Newsweek a scris că există 3 categorii de pensionari nemulțumiți de creșterile de pensie. Una dintre ele sunt pensionarii de dinainte de 2001 cărora - la calculul pensiei - nu li s-a luat în considerare veniturile nepermanente. Ei intră la Mica Recalculare și trebuie să aducă adeverințe până la 1 martie 2025.

Citește și: Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?

O a doua categorie de pensionari nemulțumiți, de care Newsweek a scris, sunt cei care au muncti în grupe de muncă sau condiții speciale. Ei NU au primt bni în plus pentru acești ani care nu au fost indexați cu vreun procent. Mai jos aveți un proiect legislativ care vrea să modifice actuala lege a pensiilor și să ofere o creștere a pensiei pentru cei cu „grupe” și „condiții speciale”.

Citește și: Pensie crescută cu 25-50% pentru pensionarii cu grupe de muncă. 95% la „condiții speciale”. De când?

Pensie recalculată, creșterile sunt mici

O a treia categorie de pensionari nemulțumiți și care consideră că legea pensiilor le-a făcut o nedreptate sunt persoanele cu handicap și nevăzătorii. În România sunt aproape 100.000 de nevăzători. Newsweek a scris despre nedreptatea care li s-a făcut la recalculare mai jos:

Citește și: Care pensionari rămân fără pensie după recalculare? Mâine organizează proteste. Câți ani au muncit?

„Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil!”, a punctat cineva.

Guvernul a anunțat că va rezolva această nedreptate. Dar, scrie un specialist în pensii pe o rețea de socializare acest lucru nu s-a întâmplat. 

Ce este coeficientul de solidaritate pentru persoane cu handicap?

Propunere act normativ de modificare și completare a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap a fost publicat în cursul zilei de ieri.

Cele mai importante prevederi:

(1) Persoanelor cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă în condițiile prevăzute la alin. (7), li se acordă începând cu data de 1 ianuarie 2025 un coeficient de solidaritate care se aplică la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată.

(2) Coeficientul de solidaritate prevăzut la alin. (1) se acordă lunar și se determină prin aplicarea procentului de majorare a Indicatorul Social de Referință (ISR) la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Coeficientul de solidaritate se acordă până la data la care cuantumul pensiei rezultat în urma recalculării prevăzută de noua lege a pensiilor atinge nivelul pensiei aflat în plată la data de 01 septembrie 2024.
 
Articol 582

(1) Persoanele cu handicap vizual grav, cu handicap grav și handicap accentuat care solicită pensie pentru limită de vârstă în condițiile prevăzute la alin. (7) începând cu data intrării în vigoare a prezentului act normativ beneficiază de 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav, respectiv de 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.

(2) Valoarea punctului de sprijin prevăzută la alin. (1) reprezintă 0,125 din Indicatorul Social de Referință (ISR).

(3) Prevederile alin. (1) se aplică și persoanelor prevăzute la art. 581, pentru stagiile de cotizare realizate după data de 01 ianuarie 2025, care au cumulat drepturi de pensie pentru limită de vârstă cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie.

Pensie crescută pentru persoanele cu handicap. Cum?

Cineva a avut amabilitatea de a explica cum cresc aceste pensii pe baza acestui coeficient de solidaritate. Calculul final arată că pensia crește foarte puțin.

O persoană cu dizabilități cu grad accentuat care are o vechime în muncă de 23 ani (exemplu).

Valoarea punctului de sprijin la nivelul ISR este 598 lei. 0,125 din ISR = 74,75 lei

Total puncte de sprijin: 23.33 ani x 0.5 puncte x 74,75 lei = 872,47 lei

Valoarea punctului de sprijin la nivelul punctului de pensie:

Valoarea punctului de pensie: 81 lei.  Total puncte de sprijin: 23.33 ani x 0.5 puncte x 81 lei = 944,87 lei

Comparație total pensie:

- Punct de sprijin la nivelul ISR: 1.889,73 lei (pensia de bază) + 872,47 lei (puncte de sprijin) = 2.762,20 lei

- Punct de sprijin la nivelul punctului de pensie: 1.889,73 lei (pensia de bază) + 944,87 lei (puncte de sprijin) = 2.834,60 lei.

Diferența dintre cele două scenarii este de 72,40 lei. 

„Infim pentru nevoile noastre”, a spus cineva.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te