Care pensionari rămân fără pensie după recalculare? Mâine organizează proteste. Câți ani au muncit?

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.09.2024 - 16:18
Pensionari nevăzători răman fără pensie după recalculare? - Foto: Freepik
Pensionari nevăzători răman fără pensie după recalculare? - Foto: Freepik

Care pensionari rămân fără pensie după recalculare? Mâine organizează proteste. Câți ani au muncit? vă spunem potrivit legii. Îi puteți ajuta semnând o petiție sau însoțindu-i în stradă.

SHARE

Pensie crescută pentru milioane de pensionari. Dar, 800.000 de pensii nu au crescut la recalculare. Unele ar fi trebuit să scadă pe formula de recalculare. În final, acești pensionari vor rămâne cu pensia în plată.

Care pensionari nevăzători rămân fără pensie după recalculare? Maine organizează proteste. Câți ani au muncit?

Pensionarii care au muncit mai puțin de 25 de ani NU au primit bani în plus la recalculare. Legea pensiilor dă puncte bonus sau de stabilitate doar dacă ai lucrat peste 25 de ani. Newsweek a scris despre pensionarii care au muncit în condiții grele sau au mulți ani la grupa I. Ei rămân mulți ani cu pensiile neindexate la 1 ianuarie.

Există o categorie de pensionari - nevăzătorii - care ies mâine în stradă. Unii pierd la recalculare aproape toată pensie, adică 80% din ea.

„Am optat pentru această soluție cu două mitinguri de protest succesive tocmai pentru a pune o presiune mai mare pe instituțiile abilitate să schimbe o lege profund discriminatorie și injustă.

Facem apel către toate persoanele cu deficiențe din țară și către toți cei ce se simt solidari cu acestea să participe la ambele mitinguri!”.

Detlaii AICI

De ce a scăzut pensie de nevăzător cu 80%?

„Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil!

Cum s-a ajuns aici? Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea nr. 263/2010, cât și Legii nr. 360/2023, intrată în vigoare la 1 septembrie, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare”, au spus reprezentanții ANR.

Citește și: RECALCULARE 2 foști colegi: Unul, pensie cu 1.100 lei mai mică. Altul cu 1.700 lei mai mare. De ce?

Diferența vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greșit socotită strict în baza contribuțiilor plătite. Așadar, cu toate că și Legea nr. 360/2023 recunoaște ca excepție situația persoanelor cu deficiență vizuală gravă, ea nu ține cont de această particularitate în formula de calcul.

Aplicarea mecanică a principiului contributivității are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități vizuale consecințe foarte grave”, au transmis reprezentanții Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Citește și: Pensie redusă cu 80% pentru o categorie de pensionari. Au anunțat ziua în care ies la proteste

Ciolacu a promis că repară pensiile nevăzătorilor

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că veniturile minerilor și persoanelor nevăzătoare nu vor scădea.
Ciolacu a spus că i-a cerut ministrului Muncii să vină cu soluții pentru pensiile minerilor și ale nevăzătorilor. El a spus că „va rezolva această problemă”.

Singura rezolvare o poate reprezenta ca minerii și pensionarii cu mulți ani în condiții grele de mun că ca și nevăzătorii să primească sute de lei în plus la pensie, bani pe care ei susțin că i-au pierdut la recalculare

Deocamdată, NU s-a întâmplat nimic.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te