UMILINȚĂ Pensii speciale crescute în septembrie. Rentele campionilor olimpici, înghețate

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.09.2024 - 13:14
UMILINȚĂ Pensii speciale crescute în septembrie. Rentele campionilor olimpici, înghețate - Foto: captură YouTube România Regional
UMILINȚĂ Pensii speciale crescute în septembrie. Rentele campionilor olimpici, înghețate - Foto: captură YouTube România Regional

UMILINȚĂ Pensii speciale crescute în septembrie. Rentele campionilor olimpici, înghețate. De aproape șapte ani, între 500 și 600 de sportivi, foști medaliați olimpici, mondiali sau europeni, încasează rentele viagere la nivelul de calcul din decembrie 2017.

SHARE

UMILINȚĂ Pensii speciale crescute în septembrie. Rentele campionilor olimpici, înghețate. De aproape șapte ani, între 500 și 600 de sportivi, foști medaliați olimpici, mondiali sau europeni, încasează rentele viagere la nivelul de calcul din decembrie 2017, mult scăzut.

Totul - prin raportare la salariul mediu brut. Doina Melinte, fostă campioană olimpică, explică revolta sutelor de rentieri.

UMILINȚĂ Pensii speciale crescute în septembrie. Rentele campionilor olimpici, înghețate

Dincolo de entuziasmul celor 9 medalii de la Olimpiadă și de valul fantastic al „Zidului galben”, de la Euro, continuat cu efervescența iscată la întoarcerea lui Mircea Lucescu, pe banca Naționalei, sportul românesc fierbe în tăcere, pe o temă uitată de ani de zile.

Este vorba despre rentele viagere atribuite de stat foștilor campioni, care sunt blocate la nivelul din decembrie 2017.

„E complet anormal! Și nu spun asta pentru mine, că, slavă Domnului!, am tot ce-mi trebuie. Mă gândesc la foști sportivi, unii aflați în situații medicale sau sociale sensibile, pentru care fiecare leu reprezintă un mare sprijin”, spune Doina Melinte, ex-campioană olimpică, mondială și europeană la atletism și ex-secretar de stat la MTS, conform gsp.ro.

Citeşte şi: Jocurile Olimpice de vară: La ce sport a obținut România prima medalie în 1924? Avem 308 în total

Rentele viagere au apărut în Legea Sportului în 2000, la inițiativa ministrului Crin Antonescu și a secretarului de stat Ioan Dobrescu, șefii sportului românesc la acel moment. Pensiile speciale au crescut în această lună, la recalculare. Anume, s-a procedat astfel: a fost recalculată partea contributivă din pensie, care este de 5.000 de lei net.

Rentele viagere se calculează în baza unui algoritm, care ține cont de salariul mediu brut pe economie și de un indicator aplicat în funcție de numărul și culoarea medaliilor cucerite la Jocurile Olimpice, Mondiale și Europene.

La sfârșitul lui 2017, când rentele s-au plafonat, pe listă se aflau 516 sportivi. În iunie 2024, cifra a ajuns la 597! Cea mai mică sumă era 3.493 de lei (750 de euro, 142 sportivi). Azi, la aproape 7 ani distanță, cuantumul, grație modificării cursului valutar, echivalează cu 700 de euro și se distribuie la 202 sportivi.

Citeşte şi: Cine e campioana cu 4 recorduri mondiale, care s-a antrenat singură și era urmărită de Securitate

Printre beneficiarii acestei cote îi regăsim pe Carol Corbu (atletism), Mircea Fulger (box), Mircea Bedivan, Dumitru Berbece (handbal), Răzvan Florea (natație) sau Iulian Raicea (tir).

Nivelul maxim a ajuns în 2017 la 16.635 lei (3.570 euro, 31 sportivi). Acum, aceeași sumă înseamnă 3.340 euro și se împarte la 34 sportivi (2 atletism, 13 canotaj, 11 gimnastică, 4 scrimă, 1 kaiac-canoe, 1 haltere – Nicu Vlad, 1 judo – Alina Dumitru, 1 lupte – Ștefan Rusu).

Practic, față de 2017, au decedat Ivan Patzaichin și Vasile Dâba, apărând însă în plus Daniela Druncea (canotaj), Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu (gimnastică), Ana Maria Popescu (scrimă) și Victor Mihalachi (canoe).

Ei se alătură altor nume grele, precum Nadia Comăneci, Doina Melinte, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Daniel Silivaș, Geta Andrunache, Ecaterina Szabo ori Andreea Răducan.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te