Ulei de măsline retras din circulație de două mari supermarketuri. Care este motivul?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.03.2024 - 10:01
Ulei de măsline, retras din circulație de două mari supermarketuri Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Trei tipuri de ulei de măsline este retras din circulație de două supermarketuri. Testele recente au avut dus la decizia urgentă a retailerilor. Totul ar avea legătură cu schimbările climatice.

SHARE

Prețul tot mai mare și calitatea tot mai slabă a uleiului de măsline a dus la retragerea din circulație a trei produse. Două mari supermarketuri au luat această decizie.

Este vorba despre Kaufland și Edeka. Iar totul ar avea legătură cu schimbările climatice

Ulei de măsline retras din circulație de două mari supermarketuri. Care este motivul?

Prețurile mari ale uleiurilor de măsline din supermarketuri a dus la îngrijorare pentru că acestea vin în urma recoltelor tot mai slabe de măsline. 

Pe de altă parte, calitatea produsului a început să scadă din ce în ce mai mult. 

Citește și: Kaufland retrage urgent un produs de la raft. Risc de salmonella. Clienții primesc banii înapoi

Lipsa calității uleiului de măsline devine clară în cele mai recente rezultate ale testelor de la Stiftung Warentest . Ca răspuns, Edeka și Kaufland elimină trei produse din gama lor. Cercetătorii văd prețuri în creștere și calitate din ce în ce mai slabă ca urmare a schimbărilor climatice.

După rezultatele slabe ale testului de ulei de măsline de la Stiftung Warentest, în care mai multe produse au eșuat, Edeka și Kaufland trag acum concluzia: ambii comercianți cu amănuntul de alimente au retras din circulație loturile afectate.

Potrivit MDR AKTUELL , Kaufland a justificat reacția spunând că „calitatea impecabilă a produselor noastre și siguranța clienților noștri” au o prioritate maximă. Pe baza informațiilor din revista ARD de la ora prânzului, Edeka a început imediat să analizeze cauzele.

Produsele afectate sunt „Uleiul de măsline extravirgin Edeka Gut & Günstig”, „Uleiul de măsline extravirgin Kaufland K-Bio” și „Uleiul de măsline extravirgin Kaufland K-Classic”. Se spune că declanșatorul retragerii din interval este rezultatul slab al testului în numărul revistei „test” 04/2024.

Din cele 23 de uleiuri de măsline de la diferiți producători testați, doar patru au primit nota „bun”. Cu toate acestea, rata de eșec este mult mai alarmantă. Șase produse au fost evaluate „slab” și, prin urmare, nu au trecut testul:

„Mai des rânced sau înțepător” – schimbările climatice au dus la scăderea calității  a uleiului de măsline

 Vincenzo Verrasto, inginer agronom la institutul CIHEAM, care cercetează agricultura în regiunile mediteraneene a explicat de ce se întâmplă aceste lucruri.

Potrivit acestuia, principalul motiv pentru scăderea calității uleiurilor de măsline în ultimii cinci ani este schimbările climatice.

Mai exact, iernile blânde și primăvara caldă sunt de vină pentru recoltele din ce în ce mai slabe, dezvăluie inginerul agronom într-un interviu. Iernile reci sunt esențiale pentru ca măslinii să se poată pregăti pentru următoarea fază de înflorire.

Citește și: Este alertă alimentară în România din cauza unor sosuri. Supermarketurile le-au retras de la vânzare

În plus, primăvara este mult prea cald, ceea ce face polenizarea mai dificilă. În absența zilelor reci, prea mulți dăunători ar supraviețui iernii, ceea ce ar reduce și calitatea recoltei. Expertul vede soluția ca fiind o agricultură ecologică durabilă, deoarece stresul termic poate fi gestionat mai eficient, scrie merkur.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te