Plățile în numerar de peste 10.000 de euro vor fi interzise în viitor în Uniunea Europeană. Joi dimineață, negociatorii din Parlamentul European și din statele membre au convenit asupra unor reglementări la nivelul UE împotriva spălării banilor, menite să elimine lacunele din legislațiile naționale.
UE impune românilor o limită pentru plățile „cash”. Despre ce sumă este vorba?
Comercianții de bunuri de lux vor trebui, de asemenea, să verifice identitatea clienților lor și să raporteze autorităților tranzacțiile suspecte. Normele mai stricte se vor aplica, printre altele, comerțului cu bijuterii, mașini de lux, avioane private și nave.
De asemenea, autoritățile urmează să monitorizeze mai strict criptomonedele și tranzacțiile bancare ale super-bogaților cu active de cel puțin 50 de milioane de euro.
Citește și: Câți bani îți ia statul dacă te îmbolnăvești. Concediile medicale, taxate suplimentar
Proprietarii de companii cu o participație de cel puțin un sfert trebuie să fie înregistrați în întreaga Uniune Europeană. Printre altele, această măsură este menită să împiedice oligarhii ruși să eludeze sancțiunile UE ca urmare a atacului asupra Ucrainei.
Reguli mai stricte împotriva spălării banilor pentru criptomonede, bănci, oligarhi și cluburi de fotbal sunt "așteptate de mult timp", a subliniat negociatorul principal din Parlamentul European, Eero Heinäluoma.
Un cadru standardizat la nivelul UE ar elimina lacunele naționale.
"Până acum, statele membre au pierdut miliarde de euro", a explicat social-democratul finlandez.
Legea mai trebuie să fie aprobată în mod oficial de Parlamentul European și de statele membre.
Citește și: Bugetul României pe 2024: Pe ce se cheltuiesc cei mai mulți bani
Noile norme urmează să fie monitorizate de autoritățile naționale, coordonate de o nouă Autoritate europeană de combatere a spălării banilor (Amla).
Sediul Amla va fi stabilit în acest an; Viena și-a depus, de asemenea, candidatura pentru acest post, potrivit diepresse.com.