Mădălina Turza, schimbată de la Protecția Copilului. În locul ei va veni Florica Cherecheș, fană CpF

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 16.02.2021 - 21:10
Florica Chereche. Sursa imagine: Facebook

Mădălina Turza, șefă la Autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) ar urma să fie schimbată din funcție cu Florica Cherecheș, ex-deputată PNL, care a susținut activ Coaliția pentru Familie la referendum, au declarat, pentru Newsweek, surse politice.

SHARE

UPDATE: Ex-deputata PNL Florica Cherecheș a confirmat, pentru Newsweek România, că este propunerea PNL Bihor pentru președinția Autorității pentru Persoane cu Dizabilități, Copii și Adopție și că așteaptă să fie numită de prim-ministru.

Ea recunoaște că nu are decât inițiative în domeniul protecției drepturilor copilului, spunând că „o preocupă domeniul” și că o recomandă pentru șefia ANDPDCA o altă funcție politică - „am fost președintele comisiei sociale în Consiliul Local Oradea”.

Întrebată despre drepturile persoanelor cu dizabilități, Florica Cherecheș a declarat că știe activitatea ONG-urilor sociale din Oradea și că a lucrat la proiecte pe tema incluziunii sociale. 

„Sunt o susținătoare a familiei”

„Da, am fost propunerea PNL Bihor pentru această funcție și am fost validată în ședința Biroului Politic Național, aștept numirea din partea premierului”, a declarat Florica Cherecheș, pentru Newsweek România. 

Întrebată care este experiența pe care o are în domeniul protecției drepturilor copilului și persoanelor cu dizabilități, fosta deputată PNL a spus că „am fost președintele comisiei sociale în Consiliul Local Oradea, viceprimar cu atribuții în acest domeniu, am fost timp de opt ani deputat, membru în Comisia de învățământ, dar, cu inițiative legislative încununate de succes, pe domeniul protecției drepturilor copilului în mod special și adopției. Mă preocupă acest domeniu”. 

Legat de domeniul protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități, Florica Cherecheș spune că are tangență și experiență „prin prisma faptului că am avut colaborare cu ONG-urile sociale în județul Bihor, în Oradea, le știu activitatea, am discutat ... am fost timp de 12 ani directorul executiv al unui ONG la o societate de microfinanțare pe dezvoltare comunitară și am avut mai multe proiecte în perioada respectivă pentru incluziune socială, pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, nu am lucrat în domeniul respectiv, dar prin prisma legiferării în domeniu și a cunoașterii în domeniu, am susținut unitățile protejate, am colaborat la propunerea legii economiei sociale. 

Newsweek România: Dar știți că în prezent unitățile protejate sunt contestate de multe persoane cu dizabilități, pentru că le limitează foarte mult dreptul la muncă. 

Florica Cherecheș: Știu că sunt probleme acolo, știu că s-a revenit acum și este în curs o modificare legislativă și în ceea ce privește dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilități chiar sunt foarte interesată să am o discuție, pentru că m-am întâlnit cu persoane cu dizabilități care mi-au spus că și-ar dori să lucreze, dar ar crea să poată să-și suspende acordarea unor drepturi, nu să renunțe complet, pentru că ele nu știu câtă vreme pot fi în stare să lucreze, dacă se vor putea adapta, chiar am discuții și preocupări în acest domeniu”. 

Întrebată despre faptul că a fost o susținătoare a Coaliției pentru Familie, Cherecheș a declarat că „nu așa s-ar pune problema, sunt o susținătoare a familiei. Deci, despre asta este vorba, susțin familia și cred că este important ca orice copil să aibă mamă și să aibă tată. 

Newsweek România: Și familiile monoparentale?

Și familia monoparentală, mai ales că familia monoparentală rezultă câteodată dintr-o familie care a fost formată din mamă și tată, eu însămi am fost într-o astfel de situație o perioadă, după ce mi-a murit soțul și am rămas eu cu copiii. Cred că îmi dați dreptate că cel mai bine pentru copil este să aibă și mamă și tată. Și știu și din propria experiență, copiii mei și-au dorit să aibă din nou un tată”. 

Întrebată când va veni numirea oficial, aceasta a spus că „nu știu precis, ar putea să fie de la câteva zile, la o săptămână, nu știu precis”. 

---------

Mădălina Turza a condus un ONG care luptă pentru drepturile copiilor cu dizabilități, înainte să fie numită președintă la ANDPDCA, la propunerea fostei ministre a Muncii, Violeta Alexandru, în noiembrie 2019. 

Încă de acum o lună, în spațiul public au apărut informații pe surse că noua ministră a Muncii, Raluca Turcan, ar urma să facă două schimbări: la Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și la Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).

Informația privind schimbarea la ANES a fost publicată de un ziar local, Jurnal de Vrancea, care titra că economista Marinela Macovei, soția unui consilier local, ar urma să fie numită în locul Luminiței Popescu. Marinela Macovei nu avea nici un fel de experiență în domeniul drepturilor omului. Atunci, activistele au semnat o petiție pentru susținerea Luminiței Popescu și au acuzat că schimbarea se face fără respectarea criteriului competenței. În urma vâlvei de pe rețelele de socializare, Luminița Popescu a ieșit cu un comunicat în care a declarat că momentan nu o schimbă nimeni. 

Surse politice și din mediul ONG au semnalat Newsweek România că noua ministră a Muncii, Raluca Turcan, ar vrea să o schimbe pe Mădălina Turza din fruntea ANDPDCA cu Florica Cherecheș. 

Atât Florica Cherecheș, fostă deputată PNL, cât și Raluca Turcan au susținut demersul Coaliției pentru Familie privind modificarea definiției familiei în Constituție. 

„Contează mult ce lăsăm în urma noastră copiilor noștri și nu trebuie să ne fie teamă să ne asumăm existența noastră creștină”, spunea Florica Cherecheș, într-un comunicat în care își anunța susținerea pentru CpF. 

De altfel, Cherecheș, care a fost și membră a Grupului Ecumenic de Rugăciune, face parte dintre aleșii care au sesizat Poliția Română în legătură cu clipul „Copiii referendumului”, al Papaya Advertising, care îndemna oamenii să nu iasă la vot la referendumul pentru modificarea Constituției. 

Citește și: IGPR a clasat plângerea parlamentarilor împotriva agenției Papaya, pentru clipul anti-referendum

Conform CV-ului public, Florica Cherecheș a fost parlamentar din 2012 până în 2020. Anterior, a fost șefa unui ONG care s-a ocupat de implementarea unui program de dezvoltare a microîntreprinderilor care oferă beneficiarilor credite, consultanţă, instruire în afaceri, de alte proiecte pentru mici întreprinzători și de un proiect privind orientarea profesională a femeilor aflate la risc. 

În calitate de parlamentar, Florica Cherecheș a avut, în ultimul mandat, mai multe inițiative legislative privind măsuri pentru copii, acestea constând în principal în acordarea de bani: o inițiativă privind voucherele destinate părinţilor care au nevoie de servicii de asistenţă şi îngrijire pentru copii, care este în dezbatere la comisii în prezent, o alta, împreună cu alți colegi din PNL și USR, privind acordarea stimulentelor educaționale, care a devenit lege; o altă inițiativă, respinsă definitiv, propunea o serie de măsuri pentru copiii aflați în plasament. 

Florica Cherecheș nu are nici o inițiativă legislativă în ultimul mandat privind persoanele cu dizabilități. 

Newsweek România a cerut un punct de vedere Ministerului Muncii, privind propunerea Floricăi Cherecheș la șefia ANDPDCA, pe care îl va publica atunci când îl va primi. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te