Femeile iau mai puțini bani, dar muncesc mai mult ca bărbații. La bătrânețe au mai puțin timp liber

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.01.2024 - 09:12
Femeile iau mai puțini bani, dar muncesc mai mult ca bărbații. La bătrânețe au mai puțin timp liber - Foto: Freepik
Bărbații muncesc mai puțin Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Unii muncesc mai mult, iar alții iau mai mulți bani. Și în ceea ce privește timpul liber sunt diferențe foarte mari, mai ales când vine vorba despre vârsta a treia. Iată ce arată un studiu realizat în acest sens.

SHARE

Ar trebui să fie cu toții egali, însă unii muncesc mai mult, iar alții iau mai mulți bani. Și în ceea ce privește timpul liber sunt diferențe foarte mari, mai ales când vine vorba despre vârsta a treia.

Iată ce arată un studiu realizat în acest sens.

Primesc mai puțini bani, dar muncesc mai mult. Chiar și la bătrânețe au mai puțin timp liber.

Un sondaj privind utilizarea timpului arată puține schimbări în diviziunea tradițională a muncii. Cine petrece mai mult timp cu treburile casnice? Cine lucrează mai multe ore pentru salariu?

Studiul a fost realizat în numele Ministerului Afacerilor Femeilor din Austria. Conform sondajului din 2008/2009, femeile au petrecut în medie 4,54 ore pentru muncă neremunerată.

Citește și: Ce pensie mare va lua o femeie cu 30 ani de muncă, după legea pensiilor ? Cum o ajută punctele bonus

Pentru bărbați, a fost de 2,34 ore. Cifrele actuale arată acum puține schimbări: femeile fac 4,19 ore de muncă neremunerată.

Deși aceasta este cu 35 de minute mai puțin, este totuși cu aproape două ore mai mult decât bărbații, care fac 2,29 ore de muncă neplătită pe zi.

Munca neremunerată include, de exemplu, treburile casnice, îngrijirea copiilor, sprijinirea membrilor adulți ai gospodăriei, sprijinirea persoanelor din alte gospodării, voluntariatul și voluntariatul.

Timpul total de lucru al femeilor adulte cu vârsta sub 65 de ani este, de asemenea, mai mare, deși doar ușor, la 7,38 ore, comparativ cu 7,25 ore pentru bărbați. Comparativ cu sondajul din 2008/2009, timpul total de lucru pentru femei a scăzut cu puțin sub o oră, iar pentru bărbați cu 1,7 ore.

Munca remunerată nu înseamnă mai puțină muncă casnică

Distribuția inegală a muncii neremunerate între bărbați și femei nu se explică prin cantitatea de muncă plătită efectuată: dacă bărbații și femeile fac aceeași cantitate de muncă plătită, femeile fac încă două treimi (63%) din munca casnică și o treime bărbații (36%).

Citește și: Cine sunt românii care vor avea pensii cu 80% mai mari. Ministrul Muncii anunță bonusuri

Există, de asemenea, diferențe clare în îngrijirea copiilor, care includ jocul, citirea, învățarea sau chiar însoțirea copiilor la diverse activități. Femeile cu cel puțin un copil sub vârsta de 18 ani în gospodărie petrec 1,58 ore pentru îngrijirea copiilor, în timp ce bărbații cu copii în gospodărie petrec mai puțin de jumătate din acest timp (53 de minute).

Când bărbații și femeile trăiesc împreună în gospodărie, femeile au grijă de 67,2% de îngrijirea copiilor, iar bărbații de 32,8%.

Membrii gospodăriei în vârstă de zece ani și peste au fost chestionați și s-a constatat că femeile și fetele petrec împreună 3,7 ore pe zi pentru treburile casnice, iar bărbații și băieții petrec mai mult de o oră mai puțin (1,54 ore) pentru treburile casnice.

Mai puțin timp liber, chiar și la bătrânețe

Femeile au, de asemenea, mai puțin timp liber la bătrânețe. Bărbații cu vârsta peste 65 de ani se bucură de cel mai mult timp liber cu 7,37 ore, comparativ cu 6,41 ore pentru femei. Femeile cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani au cel mai puțin timp liber, cu 4,32 ore pe zi, în timp ce bărbații de aceeași vârstă au 5,14 ore libere.

Însă femeile au câștigat teren în pandemia de coronavirus. Femeile au reușit să reducă timpul petrecut cu munca neremunerată cu 35 de minute – chiar dacă bărbații nu făceau mai multă muncă neplătită în același timp.

Acest lucru s-ar putea datora progresului tehnologic. În 2008/2009, de exemplu, unsprezece minute au fost petrecute spălând vasele și lucrând în bucătărie, dar în sondajul actual este de numai șase minute.

De exemplu, mai multe gospodării de astăzi au probabil mașini de spălat vase decât acum 14 ani, iar unele au chiar aspiratoare robot. "Cu toate acestea, munca de îngrijire nu va fi niciodată redusă cu adevărat", a explicat un cercetător, potrivit derstandard.at.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te