Pensiile femeilor care au muncit 30 de ani cresc cu sute de lei sau cu peste 40% la recalculare, potrivit exemplelor oferite de reprezentanții oficiali. Oricine își poate calcula pensia, formula fiind destul de simplă.
Creșterea este asigurată de acele puncte bonus care se adaugă la pensie dacă persoana respectivă a muncit și contribuit peste 25 de ani.
Pensionarii trebuie să îndeplinească o singură condiție extrem de importantă: să fi muncit mult peste 25 de ani și să primească punctele bonus.
Pensiile se vor indexa de la 1 ianuarie cu 13,8%. În septembrie 2024, pensionarii vor primi iarăși bani la recalculare creșterile urmând a fi între zero și 80% după a anunțat ministrul muncii.
Potrivit unui exemplu dat de șeful Casei de Pensii, o femeie care a lucrat ca tehnolog utilaje și care are o vechime de 30 de ani, 9 luni și 7 zile, va beneficia de anul viitor de o creștere a pensiei de la 1.657 lei pe lună, la 2.503 lei.
Într-un an alt exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare și a ieșit la pensie cu aproape 1100 de lei, va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie, pensia va ajunge la aproape 2000 de lei.
Cât crește pensia unei femei cu 30 de ani de muncă la recalculare. Cum o ajută punctele bonus
Ceea ce guvernanți nu zic, sau zic doar cu jumătate de gură atunci când prezintă aceste creșteri este condiția pentru a primi mai mulți bani.
Citește și: Cine sunt românii care iau pensie cu 2.800 lei mai mare de la 1 ianuarie. În ce domenii au muncit ?
Cum se acordă aceste puncte bonus sau de stabilitate:
- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
- 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;
- 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.
- 1,25 puncte/an pentru 40-45 de ani.
Cum afli ce pensie vei avea
Formula de calcul pentru calcularea pensiilor este următoarea: VPR x Numărul total de puncte.
VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.
Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Citește și: Cine sunt românii care vor avea pensii cu 80% mai mari. Ministrul Muncii anunță bonusuri
Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 30 de ani, primești 30 de puncte.
Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.