Sobele, interzise din 2025? Cine va fi afectat? Termenul expiră în curând

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.12.2024 - 09:51
Sobele, interzise din 2025. Cine va fi afectat? Termenul expiră în curând - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Sobele, interzise din 2025. Cine va fi afectat? Termenul expiră în curând - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Cine își încălzește casa cu o sobă ar trebui să fie atent: multe modele nu vor mai avea voie să fie folosite. Termenul expiră în curând.

SHARE

Cine își încălzește casa cu o sobă ar trebui să fie atent: multe modele nu vor mai avea voie să fie folosite. Termenul expiră în curând.

De la 1 ianuarie 2025, anumite șeminee și sobe nu vor mai putea fi exploatate în Germania. Proprietarii de sobe vechi trebuie să ia măsuri urgente, altfel riscă sancțiuni severe.

Sobele, interzise din 2025. Cine va fi afectat? Termenul expiră în curând

Este vorba despre expirarea unor termene de tranziție stabilite cu mulți ani în urmă. 

Acestea se referă la limite mai stricte de emisii pentru sobe și șeminee, impuse pentru a reduce poluarea cu particule fine și emisii de monoxid de carbon.

„Sobele vizate sunt cele instalate între 1995 și 2010, deoarece aceste modele nu respectă, în majoritatea cazurilor, noile standarde de emisii,” explică Julian Schwark, consultant energetic, coșar și membru al consiliului de administrație al Asociației Federale a Coșarilor.

 Există mai multe modalități prin care proprietarii pot dovedi că șemineul lor respectă limitele impuse:
► Prezentarea unui certificat emis de producător;
► O inspecție tehnică realizată de coșar, care poate măsura emisiile direct la fața locului;
► Instalarea unui filtru de reducere a emisiilor de praf fin.

„Există mai mulți furnizori care oferă soluții tehnice pentru adaptarea sobelor vechi. Fie că este vorba de filtre montate în coșul de fum sau în tubul de conectare al sobei, aceste dispozitive pot reduce semnificativ emisiile,” adaugă Schwark.

Ce se întâmplă dacă nu respecți termenul-limită?

Pentru cei care nu iau măsuri până la 31 decembrie 2024, situația poate deveni complicată. „La următoarea inspecție, coșarul este obligat să raporteze soba neconformă autorităților competente. Proprietarul va fi obligat să înceteze utilizarea sobei și poate primi amenzi, scrie ziarulromanesc.de.

Citește și: UE interzice sobele pe lemne în România. În ce dată trebuie scoase complet din gospodării

Există și cazuri speciale în care noile reguli nu se aplică. Dacă soba este singura sursă de încălzire a locuinței, aceasta poate fi utilizată în continuare. La fel, șemineele deschise, șemineele zidite sau sobele de bucătărie pe lemne sunt exceptate de la aceste cerințe.

Pentru cei care doresc să respecte reglementările fără a renunța la confortul oferit de sobă, instalarea unui filtru sau înlocuirea sobei cu un model modern reprezintă soluții eficiente. Sobele moderne nu doar că respectă noile standarde de emisii, dar sunt și mult mai eficiente energetic, ceea ce înseamnă facturi mai mici pentru încălzire.

De când vor fi interzise în România sobele pe lemne și aragazele?

Tehnologiile care utilizează combustibili fosili pentru încălzire și gătit implică riscuri considerabile în comparație cu alternativele electrice, incluzând defecțiuni ale echipamentelor, intoxicații cu monoxid de carbon și riscuri de incendiu, susțin cei de la Biroul European de Mediu.

Citește și: Programul ”Rabla pentru sobe” este pe punctul de a deveni realitate. Ce bani va oferi statul

În România ponderea surselor regenerabile ar trebui să treacă de 32% până în 2030 și să fie de aproape 35% până în 2050.

​Pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, consideră Comisia Europeană. 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te