Sindicaliștii amenință cu proteste: Indemnizația lui Teodorovici crește cu 1.890 de lei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2018 - 17:46
Eugen Teodorovici. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea

Sindicaliștii de la Cartel Alfa amenință cu proteste la începutul anului 2019, fiind nemulțumiți de măsurile fiscale luate prin Ordonanta 114, potrivit Mediafax.

SHARE

Ei spun că, de exemplu, indemnizaţia ministrului Eugen Teodorovici se măreşte de la 1 ianuarie cu 1.890 de lei, ca urmare a creşterii salariului minim pe economie.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizaţiile parlamentarilor şi ale membrilor guvernului se vor majora ca efect al creşterii salariului minim pe economie. Spre exemplu, indemnizaţia domnului ministru Teodorovici va fi mai mare cu 1.890 lei pe lună, iar indemnizaţia de bază a unui parlamentar creşte cu cel puţin 1.620 lei lunar”, potrivit Cartel Alfa. 

Citește și: Lista modificărilor fiscale făcute de PSD la sfârșit de an

Sindicaliștii spun că politicienii reprezintă singura categorie unde salariile cresc automat, odată cu creşterea salariului minim.

„Aleşii noştri şi numiţii lor (persoanele din conducerea autorităţilor publice) reprezintă singura categorie de bugetari cărora salariul le creşte automat, cu fiecare creştere a salariului minim. Este o discriminare faţă de ceilalţi salariaţi bugetari, pe care am reclamat-o şi la adoptarea legii, însă consensul transpartinic în ceea ce priveşte privilegiile au blocat orice recurs constitutional”, spun cei de la Cartel Alfa.

Sindicaliştii mai spun că în loc de Ordonanţa 114, dată de sărbători, Guvernul ar fi trebuit să ceară eliminarea privilegiilor, a pensiilor speciale abuzive, plafonarea indemnizaţiilor speciale şi nu tăierea din veniturile salariaţilor care lucrează în ture ca să acopere deficitul masiv de personal sau în condiţii de muncă stresante, periculoase şi riscante.

„O altă discrepanţă extrem de gravă pe piaţa muncii din România este determinată de blocarea negocierilor colective prin efectele legii 62 a dialogului social, nemodificată din 2011 în ciuda angajamentelor repetate şi solicitărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi ale Comisiei Europene. Astfel, în timp ce, iată, salariile aleşilor se măresc automat prin grilă, odată cu creşterea salariului minim, în sectorul privat, lipsa contractelor colective şi a coeficienţilor de ierarhizare trage spre salariul minim alte zeci de mii de lucrători calificaţi şi cu experienţă, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an de la adoptarea Legii 62, ajungând ca mai mult de jumătate dintre lucrătorii din România să fie plătiţi la minim”, mai spus sindicaliștii

Ei au anunțat că au demarat deja procesul de consultare internă în vederea organizării unor proteste, la începutul anului 2019.

Ordonanţa de Urgenţă 114 ce prevede noi măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2019, inclusiv „taxa pe lăcomie” pentru bănci, a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te