Sfânta Maria Mică, 8 septembrie. Câți români își sărbătoresc azi onomastica? Semnificația numelui

DE Florentina Enache | Actualizat: 08.09.2024 - 12:11
Sfânta Maria Mică, 8 septembrie. Câți români își sărbătoresc azi onomastica? Semnificația numelui - Foto: crestinortodox.ro (Imagine cu rol ilustrativ)
Sfânta Maria Mică, 8 septembrie. Câți români își sărbătoresc azi onomastica? Semnificația numelui - Foto: crestinortodox.ro (Imagine cu rol ilustrativ)

Astăzi, 8 septembrie, Biserica prăznuiește Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Câți români își sărbătoresc azi onomastica? Care este semnificația numelui?

SHARE

Astăzi, 8 septembrie, Biserica prăznuiește Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Peste 2,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cele mai numeroase fiind femeile.

Sfânta Maria Mică, 8 septembrie. Câți români își sărbătoresc azi onomastica? Semnificația numelui

Aproape 2 milioane de femei poartă numele Maria sau derivate ale acestuia. Din cele 1.996.762 de femei, 1.486.913 se numesc Maria. Pe locul al doilea ca număr se află cele care se numesc Mariana - 264.991, urmate de cele care se numesc Mărioara - 51.460 şi de cele care poartă numele Marinela 50.873.

Citește și: Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie. Tradiții și superstiții de Sântămăria Mică. Ce să NU faci

Numele întâlnite cel mai rar sunt Marusia - 806 şi Mery - 172.

De asemenea, 652.539 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cei mai mulţi, 316.800, purtând numele Marian.

Semnificația numelui Maria

Maria este unul dintre cele mai răspândite şi venerabile nume din lumea creştină. În ciuda simplităţii sale, numele Maria este încărcat de semnificaţii profunde şi multiple interpretări.

Originea ebraică. Cea mai acceptată teorie este că numele Maria provine din ebraicul „Miryam”. În Biblie, Miryam a fost sora lui Moise şi Aaron, o profetă şi lideră a femeilor evreieşti. În ebraică, semnificaţia numelui Miryam nu este clară, dar sunt multe interpretări posibile. Una dintre acestea este „mărită”, „doamnă” sau „stăpână”, iar alta este „iubită” sau „dorită”, scrie News.ro.

Originea egipteană. O altă ipoteză interesantă sugerează că numele Maria ar putea deriva din cuvântul egiptean „mry”, care înseamnă „iubit” sau „iubire”. Această teorie se bazează pe faptul că evreii au trăit în Egipt timp de câteva secole înainte de a se întoarce în Canaan, astfel încât numele egiptene au influenţat, probabil, cultura evreiască.

Interpretări creştine. În contextul creştin, Maria este asociată cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. De aceea, numele este legat de ideea de puritate, sfinţenie şi devotament. În acest sens, unii lingvişti cred că numele Maria ar putea însemna „stea de mare” (din latinul „stella maris”) sau „picătură de mare” (din ebraicul „mara” şi „yam” – „mare”).

Citește și: Mitropolitul Clujului: Maica Domnului plânge pentru că au emigrat 5 milioane de români

Cultura hispanică şi latino-americană. În multe ţări vorbitoare de spaniolă, numele Maria este adesea folosit ca parte a unui nume compus, cum ar fi Maria José, Maria del Carmen sau Maria Teresa. Aceasta reflectă tradiţia catolică şi adesea adaugă o dimensiune spirituală şi de protecţie.

Cultura arabă. În lumea arabă, Maria apare sub forma Mariam, un nume foarte popular datorită respectului pe care Islamul îl are faţă de Fecioara Maria, mama lui Isa (Iisus în Islam). În această cultură, numele este asociat cu modestia şi puritatea.

Cultura anglo-saxonă. În ţările anglofone, Maria este folosit adesea ca un nume de mijloc sau într-o formă alterată, cum ar fi Mary, care a fost extrem de popular în secolele trecute. Numele este strâns legat de tradiţia biblică şi este asociat cu puritatea şi devotamentul religios.

Numerologia oferă o perspectivă interesantă asupra celor care poartă numele Maria. Conform acestei ştiinţe, Maria este asociată cu numărul 9, un număr care reflectă altruismul, generozitatea şi o mare sensibilitate emoţională.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te