Șeful Casei de Pensii avertisment pentru pensionari: ce erori pot apărea la recalculare

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.08.2024 - 10:42
Șeful Casei de Pensii avertisment pentru pensionari: ce erori pot apărea la recalculare - Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Pensionarii trebuie să citească cu atenție toate datele din deciziile de recalculare. Șeful Casei de Pensii îi avertizează pe pensionari cu privire la eventualele erori.

SHARE

 Pensionarii urmează să primească deciziile de recalculare până la finalul lunii august. Ei trebuie să le citească cu atenție pentru că pot apărea erori. 

Citește și: RECALCULARE Casa de Pensii, vestea momentului pentru 3.000.0000 pensionari. Sumele au fost majorate

Dacă observă că ceva nu este în regulă, trebuie să depună contestație. Au timp la dispoziție 45 de zile.

Șeful Casei de Pensii avertisment pentru pensionari: ce erori pot apărea la recalculare

Toate cele 4.750.000 de pensii au fost recalculate. Procedura este următoarea: Casa de Pensii trimite documentele cu pensiile recalculate la Poșta Română.

Citește și: 2.300.000 pensii recalculate, trimise la Poștă. Șeful Casei de Pensii zice când ajung la pensionari

Adeverințele cu pensia recalculată vor fi trimise pensionarilor între 15 și 31 august. Din ele pensionarii vor afla ce pensie iau de la 1 septembrie.

Pensionarii care primesc deciziile de recalculare trebuie să verifice dacă sunt corecte: numele, adresa, alte date personale, să se asigure că toate perioadele de muncă și contribuțiile sunt corect menționate, să vadă dacă suma recalculată corespunde cu așteptările și contribuțiile.

Potrivit lui Daniel Baciu, dacă există nereguli sau suma nu corespunde contribuțiilor, pensionarii pot solicita recalcularea. 

Astfel, pensionarii trebuie să contacteze casa de Pensii și să trimită o cerere de revizuire sau să depună o contestație oficială. 

Reamintim că procedura este mult întârziată. Primele adeverințe trebuiau trimise la final de mai, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Procesul de distribuire a deciziilor este unul securizat, cu confirmare de primire. 

„Va exista o întârziere între momentul trimiterii către poștă și cel în care ajuns la destinatari, pentru că vor fi trimis obligatoriu cu confirmare de primire si vor fi înmânate personal destinatarului”, a declarat Daniel Baciu.

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Puncte stabilitate

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct / an pentru fiecare an muncit peste 35 de ani

Cum arată documentul care spune ce pensie iau pensionarii după recalculare

Până la 31 august toți pensionarii vor primi înștiințări cu pensia pe care o vor lua la 1 septembrie.

Luna august este dedicată retipăriririi cupoanelor de pensii. Taloanele vor fi colorate și pe ele va fi scris modul de calcul al pensiei, punctele de stabilitate obținute de pensionari, punctele de contributivitate etc.

Primele pensii mărite vor veni pe data de 2 septembrie prin poștă și pe 12 septembrie pe card.

Foarte Important! Nu se vor pune la calculul pensiilor orele suplimentare, de noapte, sporurile, primele pentru pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001.

Ei au o perioadă de grație, între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025, pentru a aduce personal la Casele de Pensii documentele care să dovedească faptul că au făcut aceste ore suplimentare, au luat acele prime etc.

Doar așa li se va recalcula, din nou, pensia și vor lua bani în plus.

Citește mai mult aici: Casa de Pensii arată DOCUMENTUL așteptat de 5.000.000 pensionari. Spune ce pensie iei la recalculare

Sunt 3 creșteri de pensii

Încă de la începutul anului bugetul României a fost supus unor cheltuieli suplimentare întrucât veniturile mai multor categorii de persoane este recalculat și suplimentat.

Citește și: Ministrul Muncii și șeful Casei de Pensii, anunț pentru pensionari. Câți bani iau la recalculare?

Unul dintre cele mai importante segmente este cel al sistemului public de pensii, unde procesul de recalculare a început încă de la 1 ianuarie 2024, moment în care pensionarii au primit primii bani în plus.

Cea de-a doua etapă se va concretiza pe data de 1 septembrie, când sunt așteptate cele mai multe creșteri ale pensiilor, în special ale persoanelor care au muncit mulți ani pe bani puțini.

A treia etapă, „mica recalculare”, presupune acordarea unor drepturi financiare din veniturile nepermanente: prime, al 13-lea salariu sau orele lucrate suplimentar.

Procesul va începe din toamnă și va dura până la începutul anului viitor când pensionarii trebuie să vină cu adeverințele de la locul de muncă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te