Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 05.11.2024 - 07:37
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți! - Foto: Freepik
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți! - Foto: Freepik
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți! - Foto: Freepik
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți! - Foto: Freepik

Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți! au decis parlamentarii care își dau azi votul. Legea va trece pentru că există o majoritate covârșitoare.

SHARE

Pensie recalculată pentru aproape toți pensionarii, după o formulă care a stârnit multe controverse. Acest lucru s-a întâmplat la 1 septembrie.

Citește și: Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut

Citește și: Se dau 450 lei pe cardul de alimente în noiembrie? Cât adevăr e în știrea care a inflamat Internetul

Citește și: OFICIAL O nouă creștere de pensie cu 335 de lei peste doar 2 luni! Care pensionari iau banii?

Reamintim că formula de recalculare pe care o aveți mai jos a oferit pensie mai mare doar pensionarilor care au mulți ani munciți, ideal peste 35 de ani. Cine are peste 35 de ani munciți ia un bonus de 81 de lei la pensie, pentru fiecare an.

Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!

Exemplu: ai muncit 38 de ani, primești un număr de 9,25 de puncte, care se înmulțesc cu 81 de lei valoarea punctului de referință. Respectivul pensionar ia un bonus, pe noua lege a pensiilor, de 750 de lei. Alte exemple de bonusuri pentru punctele de stabilitate, mai jos:

Citește și: Casa de Pensii: 2.500.000€ pe un contract ce lasă pensionarii fără pensie. Cine au fost „complicii”?

A muncit 35 de ani - 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte de stabilitate X 81 lei = 506 lei

A muncit 40 de ani - 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte de stabilitate X 81 lei =911 lei

A muncit 45 de ani - 5 X 0,5 + 5X0,75 + 10 X 1 = 16,25 puncte de stabilitate X 81 lei =1.300 lei.

Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți! Foto: Freepik

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Puncte stabilitate la pensie

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct/an la peste 35 ani munciți

ATENȚIE! Pentru anii petrecuți în grupe de muncă sau în condiții speciale NU se acordă bonusuri sau indexări.

Citește și: Cum rezolvă Ministrul Muncii problema celor cu pensie mică pentru că au grupe de muncă? Când?

Cum se recalculează pensiile militarilor?

Pensiile miliotarilor au rămas nerecalculate. De aceea, Parlamentul va face o recalculare anuală a acestora după o nouă formulă.

În calitate de for decizional, Senatul urmează să voteze astăzi proiectul de lege pentru actualizarea pensiilor militare. Propunerea legislativă a fost votată deja de Camera Deputaţilor şi figurează pe Ordinea de zi a şedinţei Senatului din 4 noiembrie.

Conform programului, un vot final pe această propunere legislativă urmează să se dea astăzi.

Actul normativ prevedere că pensiile militare ar urma să fie indexate în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie.

 „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi”, se arată în proiect. 

De ce se indezează pensiile militarilor?

„În timp ce în sistemul public de pensii aceste tipuri de inechități au fost rezolvate prin adoptarea unor măsuri legislative care au asigurat corectarea discrepanțelor și aplicarea unor reguli uniforme, în sistemul pensiilor militare de stat, astfel de măsuri nu au fost încă implementate.

Această situație menține inegalitățile existente între diferitele tipuri de pensii militare, creând un sentiment de nedreptate și nemulțumire în rândul celor care au servit în sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Astfel, în timp ce pensionarii din sistemul public beneficiază de ajustări și actualizări echitabile ale pensiilor, care reflectă contribuțiile și condițiile de muncă ale fiecăruia, pensionarii militari continuă să fie afectați de un sistem care nu recunoaște pe deplin contribuțiile lor și nu asigură o echitate reală între toți beneficiarii. Această inechitate este cu atât mai greu de justificat având în vedere sacrificiile și serviciul adus de militari în slujba țării”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
Vasile Hepcal 04 noiembrie 2024 15:08
#1

In momentul cand pensiile militare au fost introduse in sistemul public de pensii , acesta (sistemul de pensii public) era excedentar.
Solutia corecta in ceea ce priveste pensiile militare este aceea de a le introduce in bugetul de aparare , oferind in acest mod posibilitatea ministerului sa-si gestioneze fondurile alocate.
Nu cred ca un ofiter supraponderal , care a mirosit praful de pusca doar cu ocazia tragerilor in poligon ar trebui sa beneficieze de aceeasi pensie , asemenea unui ofiter de acelasi grad cu acelasi numar de ani de activitate dar care a avut misiuni sub drapelul national efectuate in teatre de operatiuni .
- In privinta grupelor de munca , se eludeaza faptul ca cei care au muncit in coditiile de munca specifice acestei categorii au facut-o in baza unui contract de munca care prevedea obligatiuni si beneficii atat pentru angajat cat si pentru angajator ( in proportie de 99,9% STATUL ROMAN).
Angajatul ajuns la pensie a indeplinit partea lui de de contract DAR ROMANIA in mod unilateral prin reprezentatii ei legali REFUZA sa-si indeplineasca obligațiunile ASUMATE prin contract.
Solutia corecta consta in acest caz in aplicarea bonusurilor de stabilitate la pensia rezultata in urma calcularii in conformitate cu prevederile specifice in cazul activitatii in locuri de munca incadrate in grupe de munca.

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te