Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,92 %
Marcel Ciolacu 19,17 %
99,88 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Se umflă Dunărea. Marele fluviu, peste mediile multianuale, în lunile ianuarie, februarie şi martie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.01.2023 - 14:53
Se umflă Dunărea. Marele fluviu, peste mediile multianuale, în lunile ianuarie, februarie şi martie - Foto: Flickr
Se umflă Dunărea. Marele fluviu, peste mediile multianuale, în lunile ianuarie, februarie şi martie - Foto: Flickr

Dunărea va fi peste mediile multianuale, în lunile ianuarie, februarie şi martie, prognozează INHGA.

SHARE

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale în lunile ianuarie, februarie şi martie 2023, potrivit prognozei pe trei luni emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Regimul hidrologic pe râurile interioare se va situa în ianuarie la valori peste mediile multianuale lunare în unele bazine hidrografice, dar vor fi şi valori mai scăzute, cuprinse între 50 şi 80%, şi chiar sub 30% în toate cele trei luni de prognoză.

citeşte şi: INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din Banat, Crișana și Transilvania, în următoarele ore

Astfel, în luna ianuarie 2023 regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş (cu excepţia Târnavelor, pe cursul superior al Jiului şi pe cursul superior şi mijlociu al Bistriţei, conform Agerpres.

De asemenea, pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Târnave, Olt superior, Suceava, pe cursul inferior al Bistriţei şi pe cursurile superioare ale Trotuşului, Moldovei şi Prutului regimul hidrologic va avea valori cuprinse între 80-100% din normalele lunare.

Pe celelalte râuri debitele medii lunare vor avea valori cuprinse între 50-80% din valorile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

citeşte şi: INHGA: Cod galben de inundații în șase bazine hidrografice și pe râurile din Dobrogea, până joi

Cele mai mici valori (sub 30%) se vor înregistra pe Vedea, Rm.Sărat şi Bârlad. Potrivit INHGA, în luna februarie 2023, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someşul Mare, Timiş, Bârzava, Moraviţa, pe cursurile superioare şi mijlocii ale Bistriţei, Moldovei şi Sucevei şi pe cursul superior al Prutului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Călmăţui, Buzău, Putna, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad. "În lunile ianuarie şi februarie 2022 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării.

În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş", avertizează hidrologii în prognoza emisă pentru lunile ianuarie, februarie şi martie 2023.

În luna martie 2023, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someşul Mare, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Suceava, pe cursurile superioare şi mijlocii ale Bistriţei şi Moldovei şi pe cursul superior al Prutului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Călmăţui, Buzău, Putna, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad. În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna decembrie este de 6.000 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 5.200 mc/s, iar cel minim de 3.800 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Debitul maxim al Dunării estimat de către hidrologi pentru luna ianuarie 2023 este de 7.100 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s.

Pentru luna februarie, media este de 5.300 mc/s, în timp ce debitul maxim estimat al Dunării este de 5.500 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, iar pentru luna martie hidrologii prognozează un debit maxim de 8.000 mc/s, un minim la 3.500 mc/s, iar media la 6.700 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin estimări de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te